27/4/18

Χαιρετισμός Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή εγκαινίων του Δημοτικού Σταδίου Σωτήρας, στις 26 Απριλίου

Προσθήκη λεζάντας
Χαιρετισμός Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή εγκαινίων του Δημοτικού Σταδίου Σωτήρας, στις 26 Απριλίου

 Είναι με ικανοποίηση και συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να παραδώσουμε μαζί και επισήμως  στους νέους της περιοχής το αναβαθμισμένο Δημοτικό Στάδιο Σωτήρας Αμμοχώστου. Ένα έργο, το οποίο αποτελεί την υλοποίηση των σχετικών εξαγγελιών που είχα κάνει τον Ιούλιο 2015, στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου.
 Το ανακαινισμένο εκ βάθρων – νέο ουσιαστικά – στάδιο της Σωτήρας αποτελούσε ένα διαχρονικό αίτημα του Δήμου Σωτήρας, το οποίο γίνεται σήμερα πραγματικότητα.
Ο αθλητισμός αποτελεί δικαίωμα για όλους τους πολίτες και η Κυβέρνηση με συνέπεια, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, δημιουργεί τις προϋποθέσεις απρόσκοπτης άσκησης αυτού του δικαιώματος, μέσω των προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς και του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.
Κατά τους σχεδιασμούς αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση, αναγνωρίζοντας τον ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίζει για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Στο πλαίσιο αυτό στηρίξαμε την αναβάθμιση του Δημοτικού Σταδίου Σωτήρας. Το συνολικό κόστος του έργου έφτασε στο 1.480.000 ευρώ και καλύφθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Η στήριξη μας όμως δεν εξαντλείται στη σημερινή παράδοση του έργου, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη δημιουργικά για αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
 Θα συμβάλουμε – και το γνωρίζει ήδη ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο – στους σχεδιασμούς για τη μετατροπή του σταδίου σε ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο, που θα αποτελεί πρότυπο για την επαρχία Αμμοχώστου.
Στις δημοτικές Αρχές και στους παράγοντες των συλλόγων της Σωτήρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, απευθύνω μία έκκληση: αξιοποιήσετε αυτό το στάδιο, ιδιαίτερα προς όφελος των νέων. Ας το μετατρέψουμε όλοι μαζί σε ένα εργαστήρι άσκησης, ανάδειξης ταλέντων αλλά και διάπλασης  χαρακτήρων μέσα από τις αρχές και αξίες που ο αθλητισμός προάγει.
Είναι ευγενική και αποδεχτή η φιλοδοξία να θέλουμε να γίνουμε πρωταθλητές. Πρωτίστως όμως, πρέπει να είμαστε  αθλητές με ό,τι αυτό σημαίνει, σωστοί φίλαθλοι, συνειδητοποιημένοι πολίτες.
Η αναβάθμιση του Δημοτικού Σταδίου αποτελεί μέρος μόνο, των όσων αναπτυξιακών έργων έχουν εξαγγελθεί και άρχισαν ήδη να γίνονται στην Σωτήρα και την ευρύτερη περιοχή της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου.
Θα είμαι σύντομα στην περιοχή για να ελέγξω ότι κάποια εκ των έργων που καθυστερούν, που κάποιοι γραφειοκράτες, κάποιες διαδικασίες δυστυχώς σε πολλά δεινά συμβάλλουν, όχι στην παρούσα διακυβέρνηση αλλά σε όλες, και είναι εδώ που πιστεύω ότι με τις επαφές που έχουμε αυτές τις μέρες με τους πολιτικούς αρχηγούς γίνεται συνείδηση από όλους μας ότι αν δεν ενώσουμε δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε τις αγκυλώσεις, τις στρεβλώσεις που αντιμετωπίζει η Δημόσια Υπηρεσία όχι η σημερινή αλλά η όποια μελλοντική Κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, θα έχουν το πρόβλημα να εξαρτάται η υλοποίηση ενός έργου από την καλή διάθεση, ή τους σχεδιασμούς, ή τις μελέτες, που όταν ακούσω μελέτες είναι ως και κυριολεκτικά να μου υποδηλούται ότι πρόκειται να ματαιωθεί ένα έργο. Γίνονται μελέτες, μπαίνουν στα συρτάρια, δεν υλοποιούνται, γίνονται σχεδιασμοί τάχα και (οδηγούμαστε) από καθυστέρηση σε καθυστέρηση.
Θέλω να ελπίζω ότι όταν θα είμαι εδώ, θα δω όχι μόνο να επιταχύνονται έργα που είχαν εξαγγελθεί το 2015 και το 2017, αλλά και με την ελπίδα ότι με συνεχή και διαρκή βιώσιμη ανάπτυξη, θα είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε νέα έργα, όχι στην παρούσα φάση. Εδώ θα δω τι από όλα αυτά υλοποιούνται, αλλά και τρέχοντα προβλήματα, όπως το θέμα του αποχετευτικού στο δασάκι της Άχνας ενδεχομένως, για να δούμε πού βρίσκονται ενδεχομένως οι μελέτες. Για αυτό και θέλω θερμά να ευχαριστήσω για τη συνεργασία με τους δήμους, τους τοπικούς παράγοντες, την τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί μόνο έτσι θα επιτύχουμε πολύ περισσότερα.
Εύχομαι να με βαρεθείτε από επισκέψεις που θα αφορούν εγκαίνια!