Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για θέματα της επικαιρότητας
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις, στο πλαίσιο της εκπομπής «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, ως ακολούθως:
Ερώτηση: Γιατί ο ΓΓ ΟΗΕ θέλει να διοριστεί προσωπικός του απεσταλμένος;
Απάντηση: Μπορεί η Τουρκία, όπως βλέπουμε τελευταία, να προσπαθεί να στρέψει τη συζήτηση σε άλλο μοτίβο. Πολύ συγκεκριμένα, προσπαθούν να προτάξουν ζητήματα. Έχει ζητηθεί, αντί να κάνουμε διαπραγματεύσεις για να καταλήξουμε στο Κυπριακό, να γίνουν προκαταρκτικές συμφωνίες για το φυσικό αέριο. Οι επιδιώξεις είναι προφανείς. H δική μας πλευρά, όμως, και ολόκληρη η διπλωματία μας προσπαθεί να κρατήσει το ζήτημα στη διάσταση που πρέπει. Ο ΓΓ ΟΗΕ μετά το αδιέξοδο στο Κραν Μοντάνα είχε θέσει τις καλές υπηρεσίες του ΟΗΕ στη διάθεση των δύο πλευρών για να επαναρχίσει η διαπραγμάτευση.
Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το ότι τα Ηνωμένα Έθνη κινούνται σ’ αυτή την κατεύθυνση. Αν πρόκειται και είναι χρήσιμο να γίνει κάποια πρωτοβουλία ή να καταλήξουμε στον διορισμό ειδικού/προσωπικού απεσταλμένου, αυτό είναι κάτι θετικό για μας, διότι είναι στην κατεύθυνση να συστηματοποιηθεί ο διάλογος. Είτε μιλάμε για ειδικό απεσταλμένο είτε μιλάμε για απεσταλμένο του ΓΓ ΟΗΕ ο σκοπός είναι ο ίδιος. Η δική μας πλευρά είναι θετική, διότι αντί να ακούμε διακηρύξεις από συνεντεύξεις και δηλώσεις είναι προτιμότερο και αποτελεσματικότερο να τα πουν οι δύο πλευρές κατά πρόσωπο σε συναντήσεις αρχής γενομένης από τον ΠτΔ και τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας. Βλέπουμε θετικά τις ενέργειες του ΓΓ ΟΗΕ. Μακάρι να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Η στάση των Τ/κ δεν είναι μόνο στάση κωλυσιεργίας αλλά και μια προσπάθεια εκτροπής των συζητήσεων από το πραγματικό ζήτημα, που είναι η τουρκική κατοχή, η ανάγκη επανένωσης της Κύπρου, η ανάγκη να καταργηθούν οι εγγυήσεις και η εξάρτηση της χώρας μας από σχεδιασμούς άλλων κρατών όπως είναι η Τουρκία.
Όπως έχουμε πει, αναμένουμε την ανταπόκριση του Τ/κ ηγέτη. Ο ΠτΔ έχει δώσει θετική απάντηση στα διαβήματα των Ηνωμένων Εθνών. Το αν η τ/κ πλευρά είναι θετική, αυτό θα φανεί πολύ σύντομα στην πράξη.
Ερώτηση: Τι γίνεται με τη σύσταση ομάδας για τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια;
Απάντηση: Πράγματι θα συσταθεί κάποια ομάδα και θα γίνει επισκόπηση των προτάσεων που κατατέθηκαν. Έγινε διάλογος επί μακρόν και καταβλήθηκε πολύς κόπος από όλες τις πλευρές. Πιθανό να υπάρχουν συγκλίσεις και ενδιαφέρουσες ιδέες. Ταυτόχρονα όμως γνωρίζουμε ότι η πρώτη αναγκαιότητα -και περισσότερο επείγουσα από άποψη χρόνου, σε σχέση και με ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις και συζητήσεις που γίνονται πανευρωπαϊκά- είναι η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, των παλιών προβληματικών δανείων που έχουν συσσωρευτεί και δεν αντιμετωπίστηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό. Σε κάποιο βαθμό έχει γίνει δουλειά. Έγιναν αναδιαρθρώσεις, έχει γίνει δουλειά από τους ειδικούς θεσμούς που καταρτίσαμε (χρηματοοικονομικός επίτροπος, καινούρια διαδικασία φερεγγυότητας) και από την Κεντρική Τράπεζα. Είναι όμως γενική διαπίστωση ότι πρέπει να υπάρξουν περισσότερα αποτελέσματα.
Αρχίζουμε λοιπόν από αυτό, λαμβάνοντας υπόψη και τις τελευταίες εκθέσεις που γίνονται από την Επιτροπή και άλλα όργανα της ΕΕ. Οι εκθέσεις δεν είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε. Η πολιτεία μπορεί να συμβάλει στο να υπάρξει ηπιότερη αντιμετώπιση χωρίς όμως να δημιουργούνται εσφαλμένες εικόνες. Πρέπει να βρεθούν οι μέθοδοι για να διευκολύνουμε και τους δανειολήπτες και το τραπεζικό σύστημα, διότι το κομμάτι του τραπεζικού συστήματος είναι το τελευταίο κομμάτι που μένει για να βγει η Κύπρος πολύ ενισχυμένη ως οικονομία που θα μπορεί πλέον να προχωρεί μόνο προς τα εμπρός και θα μειωθούν κάποιοι κίνδυνοι.
Ερώτηση: Τι γίνεται με το σχέδιο Εστία;
Απάντηση: Οι σχεδιασμοί και οι μελέτες που γίνονται για το σχέδιο Εστία είχαν ξεκινήσει πριν τις εκλογές και ο στόχος ήταν να γίνει μια σοβαρή εργασία που να φέρει αποτέλεσμα, δεν έγινε για το θεαθήναι. Δεν είχε όμως εξαγγελθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Η μελέτη δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά αυτός ο σχεδιασμός χρειάζεται συναίνεση και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που δεν θέλει να πάρει μόνη της η Κυβέρνηση, αφορούν όλο τον κόσμο διότι το πρόβλημα είναι γενικό. Ο ΠτΔ επιμένει ότι πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί. Γι’ αυτό τον λόγο, ξεκινάμε με μια σύσκεψη στην οποία θα φανεί ακριβώς ποια είναι τα περιθώρια και θα δοθούν κατευθύνσεις. Πιστεύω θα βρούμε τον τρόπο να πάρουμε κοινές αποφάσεις. Το υπενθυμίζω: δεν ήταν απλώς προεκλογική προσπάθεια. Όσα καταφέραμε τα τελευταία χρόνια ήταν χάρις στις συνεργασίες. Πάντοτε χρειάζονται συνεργασίες και συμβολή και άλλων πολιτικών δυνάμεων. Είναι εύκολο αυτά τα θέματα να τα απαγγέλλουμε στη γενική τους κατεύθυνση. Στην εφαρμογή όμως είναι αρκετά περίπλοκα. Θα πρέπει λοιπόν να συζητηθούν και να γίνουν επιλογές, κάτι που έχει πει και ο Υπουργός Οικονομικών.