Χαιρετισμός της Υπουργού Μεταφορών κ. Βασιλικής Αναστασιάδου στην ημερίδα «Έξυπνη πόλη – Ευκαιρίες και Προοπτικές»
Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω τη σημερινή ημερίδα με θέμα «Έξυπνη Πόλη – Ευκαιρίες και Προοπτικές».
Η σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού έχει αναγνωριστεί από όλα τα ανεπτυγμένα κράτη και έχει ενταχθεί ως μια από τις σημαντικότερες στρατηγικές και προτεραιότητες τους. Στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ταλλίν της Εσθονίας, τον Σεπτέμβριο του 2017, οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν ότι η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης αποτελεί άμεση προτεραιότητα.
Ωστόσο, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν αφορά μόνο τις δημόσιες διοικήσεις, αλλά άπτεται όλων των δραστηριοτήτων που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των πολιτών. Ως εκ τούτου, ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει συμπεριλάβει ως κομβικό εργαλείο και πρωτογενές κύτταρο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης των σύγχρονων πόλεων καλούνται να επιλύσουν προβλήματα σε τομείς όπως η έλλειψη πόρων, η διαχείριση απορριμμάτων, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η προώθηση τεχνολογιών μηδενικής εκπομπής άνθρακα, η έξυπνη ενεργειακή απόδοση, η μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, οι έξυπνες ιδέες στάθμευσης, καθώς και οι ανεπαρκείς, προβληματικές και παλαιές υποδομές.
Η ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα εν λόγω προβλήματα, έχουν οδηγήσει πολλές πόλεις σε πιο «έξυπνους» τρόπους διαχείρισης τους. Η «γνώση» αποτελεί σημαντικό παράγοντα της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ η τεχνολογία -και συγκεκριμένα η υψηλή- είναι εμφανής σε κάθε τομέα της ζωής των ανθρώπων. Οι έννοιες πόλη – γνώση – τεχνολογία συνδέονται μεταξύ τους και συνυπάρχουν στις «έξυπνες πόλεις».
Μια «έξυπνη» πόλη έχει υποχρέωση να επενδύει σε ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο, σε παραδοσιακή επικοινωνιακή υποδομή, όπως οι μεταφορές και σε σύγχρονη επικοινωνιακή υποδομή, όπως οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών, ενισχύοντας μια βιώσιμη αειφόρο οικονομική ανάπτυξη και ένα υψηλό επίπεδο ζωής, με συνετή διαχείριση των φυσικών πόρων. Αυτά μπορεί να είναι οτιδήποτε, από δημόσια συστήματα WIFI σε όλη την πόλη, έως την παροχή έξυπνων μετρητών νερού και ηλεκτρισμού σε μεμονωμένα σπίτια. Οποιοδήποτε χαρακτηριστικό που χρησιμοποιεί τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών για να καταστήσει μια πόλη πιο αποτελεσματική ή πιο προσιτή, εμπίπτει στην ομπρέλα της «έξυπνης πόλης».
Η Κύπρος δεν θα μπορούσε να παραμείνει αδρανής στην ψηφιακή επανάσταση που συντελείται. Η χρήση των Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών, σε όλους τους ζωτικούς τομείς της οικονομίας της Κύπρου, είναι υψίστης σημασίας. Ως Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αντιλαμβανόμαστε ότι η ψηφιοποίηση της δημόσιας υπηρεσίας και η παροχή δημόσιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών είναι πολύ σημαντικά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου.
Θεωρούμε ότι μια πιο αποτελεσματική υλοποίηση της στρατηγικής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερους ενεργούς χρήστες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Κυβέρνηση αναπτύσσει συνεχώς νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και βελτιώνει υφιστάμενες. Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει εγκρίνει και προωθεί την υλοποίηση έργων ύψους πέραν των 200 εκ. ευρώ για την επόμενη τριετία.
Επιπρόσθετα, μία από τις πιο βασικές προϋποθέσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών και της ευρύτερης δημιουργίας σχετικής ψηφιακής κουλτούρας. Θεωρούμε ότι το χαμηλό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων στην Κύπρο δρα ως τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας. Γι’ αυτό τον λόγο το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, σε συνεργασία με το Κέντρο Παραγωγικότητας, διοργανώνει εργαστήρια και προγράμματα κατάρτισης για την εκμάθηση των συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων.
Κυρίες και κύριοι,
Όσο παραμένουν αναξιοποίητες οι δυνατότητες που μας παρέχουν οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών, τα προβλήματα μένουν: καθυστερήσεις, γραφειοκρατία, έλλειψη διαφάνειας.
Μία κατάσταση που πλήττει τον κάθε πολίτη ξεχωριστά, τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τη χώρα συνολικά που μένει βυθισμένη σε έναν «αναλογικό» κόσμο με όλα τα μειονεκτήματα που αυτό συνεπάγεται. Αντίθετα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός παρέχει τη δυνατότητα στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής του πολίτη και να μειώσουν το κόστος διαχείρισης των Δήμων.
Θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στους διοργανωτές, να καλωσορίσω όλους τους παρευρισκόμενους και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στην πολύ σημαντική αυτή ημερίδα, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένω ότι θα αξιοποιηθούν.