2/3/18

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη στην καλλιτεχνική εκδήλωση «Χτίζοντας Φιλίες»


Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη στην καλλιτεχνική εκδήλωση «Χτίζοντας Φιλίες»

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρευρίσκομαι στην αποψινή εκδήλωση, που διοργανώνει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης Πάφου σε συνεργασία με τη Δημοτική Ομάδα Πρόληψης Γεροσκήπου, υπό το σύνθημα: «Χτίζοντας Φιλίες».
Είναι πραγματικά μεγάλη η χαρά μου που ξεκινώ τις δημόσιες εμφανίσεις μου από την επαρχία Πάφου, στην οποία υπηρετούσα μέχρι πρόσφατα και έως ότου ανέλαβα τα  καθήκοντά μου ως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού. Η μεγάλη αυτή εκδήλωση που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία των οργανωμένων γονέων και τη συμμετοχή μαθητών από όλα τα σχολεία Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης της επαρχίας Πάφου, μου δίνει την ευκαιρία να αναφέρω, μεταξύ άλλων, τη βούληση μου να συνεργαστώ και να συμπορευθώ μαζί σας, καλλιεργώντας τον διάλογο, ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού σημαντικά θέματα της εκπαίδευσης του τόπου μας, έχοντας πάντοτε ως γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των μαθητών μας.
Η αποψινή καλλιτεχνική εκδήλωση, η οποία αποτελεί πλέον καθιερωμένο θεσμό, πέραν από το γεγονός ότι καλλιεργεί τη γνωριμία, την επικοινωνία και τη συνεργασία ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές της πόλης και επαρχίας Πάφου, στέλλει και τα δικά της σημαντικά και επίκαιρα κοινωνικά μηνύματα. Απόψε τα παιδιά μέσα από τη μουσική, τον χορό, τα εικαστικά και θεατρικά δρώμενα εκφράζονται καλλιτεχνικά και τάσσονται ενάντια στον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι όλοι οι μαθητές ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής, θρησκείας ή γλώσσας έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα.
Η θεματολογία της εκδήλωσης ταυτίζεται απόλυτα με τους στόχους και τις πολιτικές, που εφαρμόζει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προς αυτήν την κατεύθυνση, γι’ αυτό άλλωστε στηρίζουμε και επικροτούμε την όλη προσπάθεια.
Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναγνωρίζουμε ότι μέσα από συλλογικές και ποιοτικές δράσεις, όπως η συγκεκριμένη, δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές μας να προβληματιστούν κριτικά και υπεύθυνα γύρω από καίρια κοινωνικά ζητήματα, όπως είναι ο ρατσισμός. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα παιδιά να ευαισθητοποιούνται και να συμβάλλουν αποφασιστικά έχοντας ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση ενός ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος. Πολύ περισσότερο είναι αναγκαίο να κατανοήσουν την έννοια και τη σημασία της ισότητας και του σεβασμού και κυρίως να αντιληφθούν ότι όλα τα παιδιά έχουν ίδιες ευκαιρίες για εκπαίδευση, πρόοδο και προκοπή. 
Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης Πάφου για την άρτια διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης. Ιδιαιτέρως θα ήθελα να συγχαρώ τα Μέλη της Δημοτικής Ομάδας Πρόληψης Γεροσκήπου τόσο για τη συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης όσο και για την ουσιαστική και εθελοντική δράση που ευρύτερα επιτελούν με στόχο την πρόληψη των εξαρτήσεων και της βίας. Τέλος, θερμά συγχαρητήρια απευθύνω σε εκπαιδευτικούς και μαθητές μας για τη θετική ανταπόκριση και τη συμμετοχή τους σε αυτή την όμορφη γιορτή και εύχομαι κάθε επιτυχία για τη συνέχεια.