16/3/18

Ομιλία Μόνιμου Αντιπροσώπου στην 62η Σύνοδο της Επιτροπής για το Καθεστώς της Γυναίκας

Ομιλία Μόνιμου Αντιπροσώπου στην 62η Σύνοδο της Επιτροπής για το Καθεστώς της Γυναίκας

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου εκπροσώπησε, στις 14 Μαρτίου, την Κυπριακή Δημοκρατία στην 62η Σύνοδο της Επιτροπής για το Καθεστώς της Γυναίκας, η οποία λαμβάνει χώρα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών από τις 12-23 Μαρτίου. Θέμα της φετινής Συνόδου είναι «Προκλήσεις και ευκαιρίες για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών και κοριτσιών των αγροτικών περιοχών».
Στην παρέμβασή του, ο κ. Κορνηλίου τόνισε ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, βάσει των διατάξεων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεων Κατά των Γυναικών και την Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου, έχει εκπονήσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων που καλύπτει τομείς που αντιστοιχούν στις εθνικές προτεραιότητες και τις δεσμεύσεις της που έχουν ανακοινωθεί στη Διάσκεψη του Πεκίνου.
Σχετικά με το Σχέδιο Δράσης, σημείωσε ότι θα περιλαμβάνει έξι θεματικά πεδία που θα αποτελέσουν τις βασικές προτεραιότητες κατά τα επόμενα τρία χρόνια. Την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, την προώθηση ισορροπημένης συμμετοχής γυναικών και ανδρών στις θέσεις λήψης αποφάσεων στη δημόσια, πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή, τον εκσυγχρονισμό και βελτίωση του Νομοθετικού Πλασίου, την Επαγγελματική Ενδυνάμωση των Γυναικών, την προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στην απασχόληση και στην εξάλειψη των στερεοτύπων των φύλων και των κοινωνικών προκαταλήψεων.
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι παρά τις σημαντικές θετικές εξελίξεις, οι παραδοσιακές αντιλήψεις σχετικά με τον ρόλο των ανδρών και γυναικών καθώς και τα στερεότυπα των φύλων εξακολουθούν να εμποδίζουν στην πραγματικότητα την υλοποίηση της ισότητας των φύλων.
Καταληκτικά, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος ανέφερε ότι η Κύπρος παραμένει αφοσιωμένη στην ισόττητα των φύλων και θα συνεχίσει να ακολουθεί πολιτικές και προγράμματα που θα διασφαλίζουν ότι οι γυναίκες απολαμβάνουν πλήρως τα ανθρώπινα τους δικαιώματα και είναι ισότιμοι εταίροι στη διαμόρφωση της οικονομικής, πολιτικήςς και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας.