20/12/17

Δηλώσεις Αν. Κυβερνητικού Εκπρόσωπου κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου

Δηλώσεις Αν. Κυβερνητικού Εκπρόσωπου κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νέο πρόγραμμα παροχής ευκαιριών σε νέους πτυχιούχους, αυτή τη φορά στον κλάδο αρχιτεκτονικής και πολιτικής μηχανικής μέχρι 29 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης. Είναι παρόμοιο με το πρόγραμμα που έγινα με τους απόφοιτους νομικής. Ξεκινά την 1/1/18 μέχρι την 1/1/2021. Το πρόγραμμα αναλαμβάνει να το εκτελέσει το ΕΤΕΚ και η επιχορήγηση θα είναι μηνιαία για κάθε απόφοιτο αρχιτεκτονικής ή πολιτικής μηχανικής, ώστε να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο χρόνο για την άδεια άσκησης επαγγέλματος να επιχορηγείται με 650 ευρώ κάθε μήνα για κάθε εργαζόμενο.

Το δεύτερο που ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο είναι η πρώτη στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία. Ένα δεκαετές πρόγραμμα 2018-2028. Ένα δεύτερο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία τριετίας από το 2018 μέχρι το 2020. Η Εθνική Στρατηγική για την αναπηρία είναι το όραμα και η στρατηγική που θα πρέπει να έχει το κράτος για να αντιμετωπίσει σφαιρικά και ολοκληρωτικά όλα τα προβλήματα των αναπήρων. Το δεύτερο, είναι 86 περίπου δράσεις που θα μπουν σε εφαρμογή, ανάμεσά τους –να σας πω ενδεικτικά- αρχίζει η συζήτηση για την αύξηση του επιδόματος αναπηρίας, αλλά με στοχευμένο συντονισμένο τρόπο και μετά από διαβούλευση. Για όλα αυτά, θα ακολουθήσει εξαντλητική ανακοίνωση με όλες τις λεπτομέρειες από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Και τρίτο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα ανέπεμψε τον Νόμο που ψήφισε η Βουλή των αντιπροσώπων αναφορικά με τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι δεν πρόλαβαν την προθεσμία το 2014 για να γίνουν λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ). Ταυτόχρονα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε και στέλνει, μαζί με την αναπομπή του Νόμου στη Βουλή, νομοσχέδιο που ρυθμίζει αυτό το θέμα. Θέλω να πω ότι ο Πρόεδρος αναπέμπει αυτόν τον Νόμο γιατί μετά από νομοτεχνικό έλεγχο της Νομικής Υπηρεσίας κρίνεται ως αντισυνταγματικός, έχει πάρα πολλά αντισυνταγματικά στοιχεία μέσα και στέλλεται ένα καινούριο νομοσχέδιο στη Βουλή για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Νομοτεχνικά ελεγμένο και συνταγματικά.

Και θέλω να πω το εξής, αυτό το νομοσχέδιο που πάει τώρα στη Βουλή, προνοεί ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι έχασαν την προθεσμία τότε, θα δικαιούνται να κάνουν αίτηση, αλλά για λόγους ίσης μεταχείρισης, θα κριθούν με τα ίδια κριτήρια που κρίθηκαν και οι υπόλοιποι το 2014 και με τις ίδιες περιουσιακές καταστάσεις που διατηρούσαν τότε, το 2014. Δηλαδή, αυτοί που αποξενώθηκαν περιουσία δεν θα δικαιούνται. Άρα, για λόγους ισονομίας-ισοπολιτείας θα δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση, να εξεταστεί όμως με τα ίδια κριτήρια που εξεταστήκαν το 2014 οι υπόλοιποι.

Ερωτηθείς εάν κάποιος τώρα, με την τωρινή του κατάσταση περιουσιακών στοιχείων, θα μπορούσε να δικαιούται αυτό που δίνεται, αυτός δεν θα μπορέσει να το πάρει, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Βεβαίως, εάν τώρα επειδή αποξενώθηκε όχι, εάν τότε το 2014, μέσα στα χρονικά περιθώρια που είχαν τεθεί δεν δικαιούταν, τότε δεν θα πάρει, αν δικαιούταν, τότε θα πάρει».

Ερωτηθείς εάν υπήρχαν άλλες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ανέφερε «νομίζω την άλλη σας την ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας και υπάρχει και μια απόφαση για τη στρατηγική για τον τουρισμό που θα ανακοινωθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών εν ευθέτω χρόνω.»

Κληθείς να σχολιάσει χθεσινή συνέντευξή του κ. Κοτζιά στην ΕΡΤ, όπου είπε ότι ο κ. Ερντογάν έχει αποδεχθεί το να υπάρξουν διερευνητικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε σχέση με τα θέματα της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού και ερωτηθείς τι ακριβώς είναι αυτό που απεδέχθη ο κ. Ερντογάν, με βάση την ενημέρωση που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον κ. Τσίπρα, απάντησε: «Κοιτάξτε, είναι πάγια η θέση της Δημοκρατίας, νομίζω εκφράστηκε πάρα πολύ καλά και προς τον ΓΓ ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το λέει και το διακηρύσσει σε κάθε περίπτωση ότι είναι γεγονός να ξαναρχίσει τον διάλογο για την εσωτερική πτυχή της επίλυσης του Κυπριακού και για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού για μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο, θα πρέπει να γίνει μια καλή προετοιμασία από όλες τις πλευρές, έτσι ώστε να αποδώσει αυτήν τη φορά τα αναμενόμενα, αυτά που επιθυμεί ο κυπριακός λαός. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεργαζόμαστε με την ελληνική Κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε πλήρη συναντίληψη και ταύτιση απόψεων για το πώς θα πρέπει να γίνει αυτό το θέμα. Ήταν από τα θέματα που απασχόλησε την συνάντηση του κ. Ερντογαν και του κ. Τσίπρα στην Αθήνα. Εάν αυτή είναι η θέση της τουρκικής πλευράς, θα το δούμε αμέσως μετά τις εκλογές, οπόταν ο καθένας θα αποδείξει με τις πράξεις του».

Ερωτηθείς σχετικά με το τι είναι αυτό που έχει αποδεχθεί ο κ. Ερντογάν, διότι η πρώτη ενημέρωση σε σχέση με το τι ειπώθηκε στην Αθήνα ήταν ότι μάλλον δεν είναι στις προτεραιότητες του κ. Ερντογάν το Κυπριακό, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι «θα δούμε τις προθέσεις του καθενός όταν έλθει η ώρα να ξαναξεκινήσουν οι προσπάθειες μετά τις Προεδρικές Εκλογές. Κάτι περισσότερο δεν μπορώ να σας πω από αυτό που ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με εξουσιοδότησε να ανακοινώσω και στις Βρυξέλλες όταν συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα».

Ερωτηθείς εάν θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το ενδεχόμενο μιας παράνομης γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ πριν από τις Προεδρικές Εκλογές, αφού πλέον το πλοίο γεωτρύπανο που εξασφάλισε η Τουρκία ήδη κατευθύνεται προς την Κύπρο και θα είναι στην περιοχή εδώ, πριν το τέλος του χρόνου, απάντησε: «Νομίζω ότι αυτά τα πράγματα, για τα ενεργειακά θέματα σε σχέση με τις απειλές ή σε σχέση με τις ενέργειες της Τουρκίας μέχρι τώρα τα έχουμε αντιμετωπίσει με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποτελεσματικότητα και έτσι θα συνεχίσουμε να πράττουμε.»

Ερωτηθείς εάν γεννιούνται ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση των προκλήσεων λόγο των γεωτρήσεων που πάνε στο Οικόπεδο 6 και, ταυτόχρονα, των παράνομων τουρκικών Navtex απάντησε «η κυπριακή Κυβέρνηση θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα μέχρι το τελευταίο γιώτα και, ταυτόχρονα, με την πολιτική που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα, είναι αποτελεσματική και το έχουμε αποδείξει. Έτσι θα πορευθούμε και στη συνέχεια».

Ερωτηθείς εάν θα καταγγελθεί αυτή η στάση και εάν θα καταγγελθεί η Navtex, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Βεβαίως, θα καταγγελθούν –πάντα καταγγέλλονται- και οι παρατυπίες και οι παρανομίες». Ενώ, για το πως θα αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο παράνομης γεώτρησης, ο Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχολίασε ότι «όταν έρθει η στιγμή, θα δείτε, εάν υπάρξει τέτοιο θέμα, εάν γίνει κάτι τέτοιο».