27/11/17

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας κ. Ρούμεν Ράντεβ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Ράντεβ έφθασε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του κα Ντεσισλάβα Ράντεβα, τους οποίους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η σύζυγός του κα Άντρη Αναστασιάδη, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Έγινε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δύο χωρών και ο Πρόεδρος Ράντεβ κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’.

Στη συνέχεια, οι δύο Πρόεδροι με τις συζύγους τους είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, κατά την οποίαν αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα.

Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, υπεγράφη Πρόγραμμα για Συνεργασία στον τομέα της Επιστήμης, της Εκπαίδευσης, στον Πολιτισμό, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό για τα έτη 2018-2021 και Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία των ναυτιλιακών Αρχών των δύο χωρών. Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέγραψε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης.

Ακολούθως, οι δύο Πρόεδροι προέβησαν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Στις δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είναι με μεγάλη χαρά που καλωσορίζω σήμερα στην Κύπρο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, φίλο Ρούμεν Ράντεβ, μιας χώρας με την οποία μας συνδέουν δεσμοί βαθιάς και ιστορικής φιλίας.

Η σημερινή επίσκεψη του Προέδρου Ράντεβ, σε συνέχεια δικής μου επίσημης επίσκεψης στην Βουλγαρία τον Φεβρουάριο 2016, επιβεβαιώνουν το άριστο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Βουλγαρίας και θέτουν τις βάσεις για εμβάθυνση της ουσιαστικής συνεργασίας των χωρών μας σε διάφορα επίπεδα και τομείς.

Κατά τη διάρκεια των σημερινών διμερών διαβουλεύσεων, είχαμε την ευκαιρία να εκφράσουμε την αμοιβαία βούληση για την περαιτέρω ανάπτυξη του εύρους και του πλέγματος των διμερών μας σχέσεων.

Συμφωνήσαμε ότι οι δύο χώρες πρέπει να συνεχίσουν τον τακτικό πολιτικό διάλογο σε διμερές επίπεδο αλλά και τον συντονισμό των ενεργειών μας, τόσο σε διεθνή φόρα όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο διμερές πλαίσιο, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν στη στενότερη συνεργασία σε ιδιαίτερα σημαντικούς τομείς, όπως την ενέργεια, την ναυτιλία, το εμπόριο, την έρευνα, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Συμφωνήσαμε όπως προχωρήσουμε σε πιο αποτελεσματική εφαρμογή του εκτενούς συμβατικού πλαισίου μεταξύ Κύπρου-Βουλγαρίας, το οποίο αριθμεί πέραν των 30 συμφωνιών, και το οποίο ενισχύεται περαιτέρω με την υπογραφή σήμερα δύο σημαντικών κειμένων:

• του Προγράμματος Συνεργασίας στις Επιστήμες, την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό, για την περίοδο 2018 – 2021,

καθώς και

• του Μνημονίου Συναντίληψης για συνεργασία μεταξύ των ναυτιλιακών Αρχών.

Όπως ήταν φυσικό, με τον φίλο Πρόεδρο ανταλλάξαμε απόψεις σε κρίσιμα θέματα που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σειρά θεμάτων, ιδιαίτερα ενόψει και της ανάληψης, για πρώτη φορά, της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Βουλγαρία, το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Με την ευκαιρία αυτή, επιτρέψετε μου να ευχηθώ κάθε επιτυχία και να επαναλάβω την αμέριστη στήριξη της Κύπρου προς την Βουλγαρία στην επίτευξη των στόχων της κατά τη διάρκεια της Βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Επαναδιατυπώσαμε την πίστη μας σε μία Ευρώπη ενιαία, βασισμένη στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης αλλά και την πεποίθησή μας ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας, για το σύνολο των πολιτών.

Συμφωνήσαμε επίσης για την επιτακτική ανάγκη χάραξης μιας κοινής ευρωπαϊκής πορείας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που καλείται η Ένωση να αντιμετωπίσει, μεταξύ των οποίων το Brexit, η διαχείριση των μεγάλων μεταναστευτικών ροών και η οικονομική κρίση.

Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και είχα την ευκαιρία να επαναλάβω τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, διαπιστώσαμε ότι είναι κοινή η προσέγγιση για την ανάγκη σεβασμού του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, όπως και για την ανάγκη η Τουρκία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο ζήτημα της διαδικασίας της ευρωπαϊκής προοπτικής των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, ένα άλλο από τα θέματα που μας απασχόλησαν, εξέφρασα τη σταθερή υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διαδικασία, η οποία βασίζεται στην αρχή της αιρεσιμότητας και είναι εξαρτώμενη από το κράτος δικαίου, τις δημοκρατικές αξίες, τα θεμελιώδη δικαιώματα, καθώς και την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων στις σχέσεις καλής γειτονίας και την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας.

Τονίσαμε την ανάγκη όπως οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σεβαστούν τις αρχές και εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις που διέπουν τη διαδικασία ευρωπαϊκής προοπτικής και εκφράσαμε την ιδιαίτερη ικανοποίησή μας για τη δέσμευση την οποία επιδεικνύουν η Σερβία και το Μαυροβούνιο, για να προχωρήσει η ενταξιακή τους διαδικασία.

Ελπίδα και προσδοκία μας είναι όπως και οι υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να γίνει εφικτή και η δική τους προοπτική ένταξης στην ΕΕ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, συζητήσαμε και το Κυπριακό, όπου εξέφρασα τη βαθιά ευγνωμοσύνη και εκτίμηση τόσο εμού όσο και ολόκληρου του κυπριακού λαού για τη διαχρονική στάση που τηρεί η Βουλγαρία στο Κυπριακό.

Αναφέρθηκα ειδικότερα στα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν στην πρόσφατη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κράν Μοντανά και στους λόγους που οδήγησαν σε ναυάγιο μιας μεγάλης προσπάθειας που καταβλήθηκε προκειμένου να επιτύχουμε συνολική επίλυση του Κυπριακού.

Επανέλαβα παράλληλα την ετοιμότητά μου για άμεση συνέχιση του διακοινοτικού διαλόγου, αλλά και για την ανάγκη όπως μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε την αποτυχία είτε της Διάσκεψης στη Γενεύη είτε του Κραν Μοντανά.

Τέλος, ενημέρωσα τον Πρόεδρο Ράντεβ για τον ενεργό ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουμε στην περιοχή για προώθηση της συνεργασίας, της ειρήνης και της σταθερότητας.

Υπογράμμισα ότι οι περιφερειακές αυτές συνεργασίες συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, και στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Είχα την ευκαιρία παράλληλα να ενημερωθώ για τις παρόμοιες πρωτοβουλίες της Βουλγαρίας στην περιοχή των Βαλκανίων.

Θα ήταν παράληψη μου εάν κατά τη συνάντησή μας δεν εξέφραζα και την απόλυτη ικανοποίησή μου για την ουσιαστική συμβολή της βουλγαρικής κοινότητας στην Κύπρο και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Φίλε Πρόεδρε, προσβλέποντας στη συνέχιση της συνεργασίας και του εποικοδομητικού διαλόγου ανάμεσα στην Κύπρο και τη Βουλγαρία, θα ήθελα να σας καλωσορίσω ακόμη μια φορά στην Κύπρο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Ράντεβ, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επίσκεψή του συμβολίζει τις καλές σχέσεις των δύο χωρών, εκφράζοντας ιδιαίτερη ικανοποίηση από τις σημερινές διαβουλεύσεις.

Πρόσθεσε ότι «ο διάλογός μας αντικατοπτρίζει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τις εταιρικές μας σχέσεις, τους βαθιούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς των δύο λαών».

Επεσήμανε ότι και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι οι σχέσεις τους βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο, σχέσεις που ενισχύονται περαιτέρω με τις συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα.

Είπε ότι «είναι κοινή η επιθυμία για περαιτέρω εμβάθυνση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας στη βάση των καλών επιδόσεων των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι παρατηρείται αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες «που κορυφώθηκε το 2015, με το ρεκόρ των 200 εκ. ευρώ».

Πρόσθεσε ότι «σήμερα έχουμε [στην Κύπρο] δέκα βουλγάρικα σχολεία, ενώ στη Βουλγαρία υπάρχουν πολλοί Κύπριοι φοιτητές, κάτι που αποτελεί γέφυρα στις σχέσεις των δυο χωρών».

Επεσήμανε ότι «Βουλγαρία και Κύπρος εργάζονται πάρα πολύ ενεργά σε ό,τι αφορά στις πηγές ενέργειας και αυτή είναι μια πολιτική που θα οδηγήσει ελπίζω, σύντομα, σε πρακτικά αποτελέσματα».

Ευχαρίστησε τις κυπριακές Αρχές για την εμπειρογνωμοσύνη που προσέφεραν στην Βουλγαρία σε θέματα που αφορούν στην Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, σημειώνοντας ότι Βουλγαρία και Κύπρος έχουν κοινή πολιτική σε πολλά θέματα.

Ανέφερε επίσης ότι «εκτιμούμε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για επίτευξη ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και για οικοδόμηση καλών σχέσεων με τις γειτονικές της χώρες».

Ο Πρόεδρος Ράντεβ είπε ακόμη ότι «οι προσπάθειες της Κύπρου είναι πάρα πολύ καλές για την επίτευξη σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και είναι μια χώρα με πάρα πολλές πρωτοβουλίες στα θέματα ειρήνευσης και ασφάλειας στην περιοχή. Και η Βουλγαρία έχει τον ίδιο ρόλο στην Ευρώπη, αναφορικά με τα Δυτικά Βαλκάνια».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας είπε ότι η χώρα του τηρεί «θέση Αρχής και στη βάση των διακηρύξεων των Ηνωμένων Εθνών και στην επίτευξη βιώσιμης λύσης».

Σε ό,τι αφορά στον τομέα του τουρισμού, ο Πρόεδρος Ράντεβ είπε ότι υπάρχει αυξητικό ρεύμα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τέλος, ο Πρόεδρος Ράντεβ απηύθυνε πρόσκληση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επισκεφθεί την Βουλγαρία.