Χαιρετισμός Υπουργού Οικονομικών στην τελετή υπογραφής δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς το ΙΝΓΚ
πραγματοποιούμε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την κυπριακή κοινωνία, την κυπριακή οικονομία και την επιστημονική μας κοινότητα.
Διασφαλίζουμε τη χρηματοδότηση και ξεκινούμε αμέσως την υλοποίηση μιας μεγάλης επένδυσης. Μιας επένδυσης που συνάδει πλήρως και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής για τη στήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και της ανάπτυξης και στην οποία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) αποτελεί σταθερό συμμέτοχο και υποστηρικτή.
Πριν από δύο χρόνια, να υπενθυμίσω, αποφασίσαμε τη μεγάλη επένδυση στις πανεπιστημιακές και ερευνητικές υποδομές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ύψους 216εκ., για την οποία εξασφαλίσαμε έγκριση χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ ύψους 162εκ.
Στο πλαίσιο του επιτυχημένου σχεδίου χρηματοδότησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που λειτουργεί με κυβερνητική εγγύηση, μέσω των εμπορικών τραπεζών, η ΕΤΕπ έχει επίσης χρηματοδοτήσει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη πολύ σημαντικών ιδιωτικών ιατρικών κέντρων.
Διευρύνοντας το πλαίσιο για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας, η κυβέρνηση εφάρμοσε από τις αρχές του έτους σχέδιο φορολογικών κινήτρων για καινοτόμες επιχειρήσεις που, με ικανοποίηση διαπιστώνω, ότι έχει αρχίσει να τυγχάνει αξιοποίησης. Εφαρμόσαμε, επίσης, τον θεσμό των start-up visas για την προσέλκυση στη χώρα μας νεοφυών επιχειρήσεων.
Και για να επιτύχουμε τη διασύνδεση της πανεπιστημιακής έρευνας με την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις, έχουμε ετοιμάσει το νομοθετικό πλαίσιο για τα πανεπιστημιακά spin-offs, που εκκρεμεί για ψήφιση στην Βουλή των Αντιπροσώπων.
Με τέτοιες χειροπιαστές κινήσεις στηρίζουμε την έρευνα και την καινοτομία, διευρύνουμε την παραγωγική βάση της οικονομίας μας και αξιοποιούμε το σημαντικότερο συγκριτικό μας πλεονέκτημα, που δεν είναι άλλο από το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό μας.
Και είναι γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο που η έγκριση εκ μέρους της κυβέρνησης της πρότασης για αυτή την επένδυση των 35εκ. ευρώ, στις ερευνητικές και άλλες υποδομές του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, δόθηκε με σχετική ευκολία και με μεγάλη ευχαρίστηση.
Κατ’ ακρίβεια, δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο τρόπο επένδυσης του δημοσίου χρήματος από την επένδυση σε ένα τέτοιο, διεθνώς αναγνωρισμένο και καταξιωμένο ερευνητικό, ιατρικό και εκπαιδευτικό κέντρο. Σε ένα Ινστιτούτο που προσφέρει ήδη υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου στους συμπολίτες μας και που αποτελεί υπόδειγμα διοικητικής και επιστημονικής αυτονόμησης.
Και θέλω ακριβώς με την ευκαιρία να απευθύνω δημόσιο έπαινο και να ευχαριστήσω το Συμβούλιο, τη Διεύθυνση, το προσωπικό και τους συνεργάτες του Ινστιτούτου για την εξαιρετική δουλειά και για τη φιλοδοξία τους να οδηγήσουν το Ινστιτούτο ακόμη πιο ψηλά.
Η ΕΤΕπ, η τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρηματοδοτεί αυτό το έργο με 26εκ. ευρώ, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, αλλά και με κυβερνητική εγγύηση και με παράλληλη δέσμευση εκ μέρους του κράτους για αύξηση της ετήσιας χορηγίας προς το Ινστιτούτο, για να καλύπτονται πλήρως οι δόσεις αποπληρωμής του δάνειου.
President Hoyer,
For one more time, I feel I should express our gratitude, to you and to your team, for supporting the Cyprus economy and the Cyprus society over the years. The EU bank has been present in Cyprus during the difficult times of the economic recession of our recent past. It offered a crucial helping hand to the effort of turning our economy around. And we continue to work in partnership now, under much improved circumstances, as we continue the effort in order to ensure that Cyprus remains safely on a path of progress and sustainable growth.
And from our side, as shareholders of the bank, let me assure you of our strong commitment towards the bank and to its very successful business model and scope of operations.
Thank you Mr President,
Ladies and gentlemen
Thank you for your attention.