3/10/17

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση για τα 90χρονα του ΚΕΒΕ, χθες

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση για τα 90χρονα του ΚΕΒΕ, χθες

Θα ήθελα να ξεκινήσω επισημαίνοντας πως όχι μόνο είναι μεγάλη η χαρά μου που μαζί τιμούμε σήμερα τα 90χρονα του ΚΕΒΕ, αλλά και πόσο μεγάλη είναι η εκτίμηση μου στο έργο σας.

Δεν θα είναι υπερβολή να αναφέρω πως η παρουσία σας στη χώρα μας έχει αποκτήσει – ας μου επιτραπεί ο όρος – θεσμικό χαρακτήρα.

Έχετε ήδη 90 χρόνια ζωής σε ένα κράτος με ανεξάρτητη παρουσία μόλις 57 χρόνων.

Και μόνο αυτό αποτελεί ένα άθλο άξιο αναφοράς, καθώς τα χρόνια λειτουργούν για το ΚΕΒΕ ανανεωτικά. Η εμπειρία που συσσωρεύετε μεταφράζεται σε δημιουργικότητα και η δική σας δημιουργικότητα συμβάλλει τα μέγιστα στη μεγιστοποίηση της οικονομίας στη χώρα μας.

Θα ήθελα με τη σημερινή ευκαιρία να αναφέρω για μία ακόμη φορά πόσο κρίσιμος ήταν ο δικός σας ρόλος στην αντιμετώπιση της πρόσφατης οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίσαμε.

Είμαι βέβαιος πως χωρίς τη δική σας συνεργασία και συμβολή θα ήταν δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, να ξεπεράσουμε την κρίση, να απαλλαγούμε από το μνημόνιο, να βγούμε με επιτυχία στις αγορές και κυρίως να βιώνουμε πια συνθήκες σταθερής ανάπτυξης, της υψηλότερης σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η χώρα μας εισήλθε τα τελευταία δύο χρόνια σε περίοδο πραγματικής ανάπτυξης που δεν βασίζεται σε ελλειμματικές δαπάνες και οδηγεί σε μικρά μεν, αλλά σημαντικά πλεονάσματα.

Με τον τρόπο αυτό και παραμένοντας σταθεροί στην πολιτική μας και υλοποιώντας τις αναπτυξιακού χαρακτήρα μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχουμε τροχοδρομήσει, είμαι βέβαιος πως σύντομα όχι μόνο θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος, αλλά και θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μία νέα άνοιξη στη χώρα μας με ακόμη πιο υψηλό βιοτικό επίπεδο και ευημερία.

Δεν θα αναφερθώ εκτενέστερα στα ζητήματα οικονομίας, τα επιτεύγματα και τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, καθώς σύντομα θα έχω την ευκαιρία να τα συζητήσουμε ξανά στο πλαίσιο της επικείμενης Γενικής σας Συνέλευσης.

Η αποψινή βραδιά ανήκει σε εσάς στο ΚΕΒΕ και στον ιστορικό σας ρόλο και σε αυτό θα επικεντρωθώ.

Η ίδρυση του Κυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου στις 14 Απριλίου του 1927 σηματοδότησε μία καινούργια μέρα για τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως αναφερόμαστε σε μία εποχή που η χώρα μας είχε σχεδόν καθ’ ολοκληρίαν αγροτικό χαρακτήρα και η ίδρυση του Επιμελητηρίου, με επικεφαλής Ουαλό Πρόεδρο, άνοιγε τον δρόμο για νέες εμπορικές αναζητήσεις, για τη δημιουργία και ανάπτυξη νέων τομέων οικονομίας, πρωτόγνωρων για την εποχή.

Η ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960 επέβαλε τον επανακαθορισμό του ρόλου σας και ήταν καθοριστική η απόφαση για συνένωση όλων των Εμπορικών και Βιομηχανικών Οργανώσεων με το Κυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, που οδήγησε στο ΚΕΒΕ που σήμερα γνωρίζουμε.

Η ανάπτυξη σας υπήρξε ραγδαία και ανάλογη της ανάπτυξης που γνώρισε η χώρα μας και ταυτίζεται με αυτό που ονομάστηκε πρώτο κυπριακό θαύμα.

Θα ήθελα να δώσω ιδιαίτερη έμφαση στη διαρκή και ουσιαστική συνεργασία σας με το κράτος, το οποίο διαχρονικά σας εμπιστεύτηκε κάτι που ανταποδώσατε με την επάρκεια και αποτελεσματικότητα σας.

Μετά την καταστροφή του 1974 λειτούργησε με πατριωτισμό ξεχωριστό και το κράτος οφείλει να αναγνωρίσει τη συμβολή σας στην ανοικοδόμηση της χώρας μας.

Υπήρξατε πρωτοπόροι σε πολλές περιόδους της ιστορίας μας και ξεχωριστή μνεία θα κάνω στη συμβολή σας για την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς:

• Από τους πρώτους εσείς το 1985 είχατε ζητήσει από τον τότε Πρόεδρο αείμνηστο Σπύρο Κυπριανού να προχωρήσει η χώρα μας στην υπογραφή της Τελωνειακής Ένωσης της Κύπρου με την ΕΟΚ.
• Το 1990 υπήρξατε ένθερμοι υποστηρικτές της υποβολής αίτησης ένταξης της Κύπρου στην ΕΟΚ από τον τότε Πρόεδρο φίλο Γιώργο Βασιλείου.
• Η εμπειρογνωμοσύνη σας στην εναρμονιστική διαδικασία ήταν πολύτιμη, ενώ δεν παραλείπω να επισημάνω πως από το 1990 λειτουργεί, συστεγαζόμενο με το ΚΕΒΕ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αναφοράς, το οποίο αποτελεί το πρώτο σημείο πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνοδοιπόροι και συνεργάτες του κράτους είστε και στη μεγάλη προσπάθεια για επίλυση του εθνικού μας θέματος. Με δικές σας πρωτοβουλίες επιδιώξατε να φέρετε κοντά τις παραγωγικές τάξεις του τόπου μας, Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους.

Παρά το γεγονός πως η προσπάθεια που καταβάλαμε για δύο χρόνια επίλυσης του Κυπριακού δεν κατέληξε στην επίτευξη λύσης – προκάλεσε πολλές απογοητεύσεις – ένα από τα χρήσιμα κληροδοτήματα της ήταν και οι δικές σας έντονες προσπάθειες συνεργασίας με την αντίστοιχη τουρκοκυπριακή οργάνωση και γενικά την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Με άλλα λόγια, και με όσα πολύ συνοπτικά έχω αναφέρει, η προσφορά σας στον τόπο δεν περιορίζεται στα στενά όρια ενός Επιμελητηρίου, αλλά συμβάλλετε καθημερινά και με τις προτάσεις και πρωτοβουλίες σας στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για να δημιουργήσουμε μία πατρίδα ασφαλή, ευημερούσα, σύγχρονη και αποτελεσματική μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Για όλα αυτά είναι που θερμά σας συγχαίρω και εύχομαι η συνεργασία μας όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να βαθαίνει καθημερινά. Το Προεδρικό Μέγαρο θα είναι πάντα, όπως και τα Γραφεία των Υπουργών, ανοικτό προκειμένου να ακούσει τις απόψεις σας, αλλά και η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να εισακούσει τις εισηγήσεις σας.

Πριν κλείσω θα ήθελα να αποδώσω ξεχωριστή τιμή σε όλους τους κατά καιρούς Προέδρους και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων του ΚΕΒΕ, τους Γενικούς Διευθυντές και τους συνεργάτες ευρύτερα που συνέβαλαν στην ιστορική διαδρομή.

Ειδικότερη αναφορά θέλω να κάνω στον φίλο Φειδία Πηλείδη που από το 2011 βρίσκεται στην ηγεσία του ΚΕΒΕ και εντός ολίγου συμπληρώνοντας δύο θητείες αποχωρεί.

Εκφράζω τα συγχαρητήρια και τις θερμές ευχαριστίες της Πολιτείας στον Φειδία, αλλά και προς όλους εσάς, τα μέλη του ΚΕΒΕ, που με την πλούσια επιχειρηματική σας δράση μας επιτρέπετε να νιώθουμε περήφανοι για την πατρίδα μας, για τα επιτεύγματα, αλλά και για τις προοπτικές της.