25/7/17

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση προς τιμήν των αθλητών των Special Olympics

 Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση προς τιμήν των αθλητών των Special Olympics



Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή να υποδέχομαι απόψε τους αθλητές των Ειδικών Ολυμπιακών Αγώνων, τους προπονητές, τους συνοδούς, τους γονείς. Tους αγώνες που αναδεικνύονται σε σύμβολο του Ολυμπιακού Πνεύματος και του «ευ αγωνίζεσθαι», αποτελώντας παράλληλα, ως ένα εξίσου τεράστιας σημασίας πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και ανθρωπιστικό γεγονός, τη σπουδαία εκείνη ευκαιρία να αναδειχθούν οι πανανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης και της αγάπης προς τον συνάνθρωπό, της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνεργασίας των λαών όλου του κόσμου.

Την ίδια στιγμή, εκφράζουν το αθλητικό ιδεώδες της άμιλλας, της αγωνιστικότητας και της άρσης των διακρίσεων σε βάρος μιας μερίδας του πληθυσμού με διαφορετικές ικανότητες.

Τόσο οι αθλητές που συμμετέχουν στους αγώνες με το ταλέντο τους, την αποφασιστικότητα, τη θέληση και το θάρρος τους, όσο και οι συνοδοί τους με την αγάπη, την υπομονή, την επιμονή και την ανθρωπιά τους, αναδεικνύονται σε πρωταθλητές της ζωής, στέλνοντας την ίδια ώρα σε ολόκληρη την κοινωνία ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας και υπενθυμίζοντας το πραγματικό νόημα του αθλητικού ιδεώδους, μέσα από μία διοργάνωση όπου όλοι οι συμμετέχοντες είναι νικητές.

Νικητές στον αγώνα τους για τον σεβασμό στη διαφορετικότητά τους, στον αγώνα τους για την αυτοεκτίμησή, στον αγώνα τους για την υπεράσπιση των ξεχωριστών τους ικανοτήτων, στον αγώνα της θέλησης.

Η συμμετοχή της κυπριακής αποστολής τον Μάρτιο στους Παγκόσμιους Χειμερινούς Special Olympics, που πραγματοποιήθηκαν στο Graz της Αυστρίας, απέδειξε όχι μόνο το υψηλό αγωνιστικό επίπεδο, αλλά και τη θέληση που έχουν αυτοί οι αθλητές, η οποία τους οδήγησε σε σημαντικές επιτυχίες.

Εκπροσωπώντας επάξια την πατρίδα μας, η αποστολή επέστρεψε στην Κύπρο γεμάτη υπερηφάνεια, αφού η μικτή μας ομάδα στο άθλημα του floor ball κατάφερε να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου των νικητών, ενώ η συμμετοχή της ομάδας ανδρών στο άθλημα του floor hockey κατάφερε να αποσπάσει την τιμητική τέταρτη θέση. Για αυτό και θερμότατα συγχαίρω όλους τους αθλητές γενικότερα και για τη συμμετοχή και για την υπερηφάνεια που μας έδωσαν.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία που μπορεί να έχει η άσκηση, είτε ως αναψυχή, είτε ως αγωνιστικός αθλητισμός στα άτομα με ειδικές ικανότητες και την κοινωνική τους ένταξη, και, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι ο αθλητισμός αποτελεί δικαίωμα του καθενός από τους πολίτες ξεχωριστά, η Κυβέρνηση έχει προωθήσει ένα οργανωμένο σχέδιο συνεργασίας, ενίσχυσης και στήριξης της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ειδικών Ολυμπιακών.

Πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού:

Επιτρέπει στην Ομοσπονδία να επιλέγει τους μαθητές-αθλητές της από τις Μονάδες Ειδικής Εκπαίδευσης των σχολείων Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης.

• Ενίσχυσε το μάθημα Φυσικής Αγωγής στις Μονάδες Ειδικής Αγωγής, παραχωρώντας δύο επιπλέον περιόδους.
• Ανακοίνωσε με εγκύκλιο την προώθηση του κινήματος Ειδικών Ολυμπιακών στη Δημοτική, Μέση Γενική και Τεχνική Εκπαίδευση.
• Οι Μονάδες Ειδικής Εκπαίδευσης των σχολείων Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης λαμβάνουν μέρος στα προγράμματα της Ομοσπονδίας.
• Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης παραχωρεί άδεια στους εθελοντές καθηγητές Φυσικής Αγωγής για συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό (συνοδοί – προπονητές).
• Το Γραφείο Επιθεώρησης Φυσικής Αγωγής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης διοργάνωσε σειρά Σεμιναρίων σε συνεργασία με την Ομοσπονδία, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, στο οποίο συμμετείχαν καθηγητές Φυσικής Αγωγής Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης.
• Σε αυτά κρίθηκε υποχρεωτική η παρακολούθηση όσων διδάσκουν στις Μονάδες Ειδικής Εκπαίδευσης των σχολείων.
• Ο ΚΟΑ παραχωρεί ετήσια χορηγία στην Ομοσπονδία ύψους 86 χιλιάδων ευρώ.
• Η ΚΟΕ παρέχει αφιλοκερδώς τα γραφεία στην Ομοσπονδία, στα οποία εδρεύει.
• Τέλος, ανάλογες δράσεις και στήριξη αναπτύσσονται και στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας από τα αρμόδια Υπουργεία.

Για τα άξια συγχαρητηρίων μέχρι στιγμής επιτεύγματα των αθλητών μας, εκτός από τους ίδιους τους αθλητές, πιστώνονται και οι αξιοθαύμαστοι – και το υπογραμμίζω - προπονητές τους, οι οποίοι συστηματικά προπονούν αφιλοκερδώς όλα τα παιδιά, βοηθώντας τα πρόσθετα, να ανακαλύψουν και να αξιοποιήσουν όλες εκείνες τις δυνάμεις και ικανότητές τους που τους βοηθούν να βελτιώνονται καθημερινά.

Σας συγχαίρω όλους και τον καθένα ξεχωριστά.

Πρόσθετα θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας για το σπουδαίο έργο που επιτελούν εθελοντικά, καθώς επίσης και τους γονείς, οι οποίοι καθημερινά μαζί με τα παιδιά τους, δίνουν τον δικό τους προσωπικό και δύσκολο αγώνα για την αναγνώριση της ιδιαιτερότητας και την αποδοχή της διαφορετικότητάς των παιδιών τους.

Ο αγώνας μας είναι να εξαλειφθεί κάθε διάκριση, έτσι ώστε να δημιουργηθούν πραγματικά προϋποθέσεις που να ξεπεραστούν και οι τελευταίες οπισθοδρομικές αντιλήψεις αν και εφόσον ακόμη υπάρχουν. Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε μια κοινωνία που παρακολουθεί και συνεχώς βελτιώνεται και πιστεύω ότι με τις δικές σας δράσεις, τις δράσεις των εθελοντών –ένας τομέας που έχουμε δώσει ιδιαίτερη προσοχή με τον διορισμό Επιτρόπου Εθελοντικών Οργανώσεων- το Κίνημα έχει φουντώσει και αυτό συμβάλλει σημαντικά στο να ξεπεραστούν ακόμη και τα τελευταία στίγματα παρακμής που μπορεί να διαπιστώνεται ότι υπάρχουν.

Θέλω να σας βεβαιώσω ότι η Πολιτεία θα είναι πάντοτε στο πλευρό των ατόμων με ειδικές ικανότητες, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ασφάλεια και τη βεβαιότητα που χρειάζονται τόσο τα ίδια τα άτομα με ειδικές ικανότητες όσο και οι γονείς τους.

Οι αθλητές των Ειδικών Ολυμπιακών Αγώνων, οι συνοδοί, οι γονείς τους καθώς και όλοι οι εθελοντές, ας αποτελέσουν για όλους εμάς μια μοναδική, αστείρευτη πηγή έμπνευσης κοινωνικής προσφορά, καθώς και την τρανή απόδειξη πως, για όποιον αγωνίζεται με όλη τη δύναμη της ψυχής του, κανένα εμπόδιο δεν είναι αξεπέραστο, κανένας δρόμος δεν είναι αδιάβατος και καμία κορυφή δεν είναι απρόσιτη.

Θέλω και πάλι να συγχαρώ τους αθλητές, τους προπονητές και όλους όσοι συνέβαλαν στις επιτυχίες και όσους γνοιάζονται και παρακολουθούν την ευημερία των ατόμων με ειδικές ικανότητες.