Συνέντευξη Τύπου ΠτΒ για το συνέδριο της Βουλής με θέμα: «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Προοπτικές και κίνδυνοι»
Στις μέρες μας συντελείται μία τεραστίων διαστάσεων αλλαγή και πρόοδος, η λεγόμενη «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση». Αυτό που διαφοροποιεί αυτή την εξέλιξη, αυτή την επανάσταση από άλλες προηγούμενες, δεν είναι μόνο η ταχύτητα, το εύρος, οι επιδόσεις σε όλα τα συστήματα, αλλά ότι η εξέλιξη γίνεται σε όλους τους τομείς της τεχνολογίας –τον φυσικό, ψηφιακό και βιολογικό κόσμο, αλληλοεπηρεαζόμενα και με τρόπο που θα μεταμορφώσουν ριζικά την ανθρωπότητα.
Στην Πρώτη Βιομηχανική Επανάσταση το νερό και ο ατμός απελευθέρωσαν την παραγωγική δυνατότητα των κοινωνιών, μετατρέποντας τη χειρωνακτική παραγωγή σε μηχανική. Στη Δεύτερη Βιομηχανική Επανάσταση η ηλεκτρική ενέργεια οδήγησε στη μαζική παραγωγή και στην Τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση η ηλεκτρονική και η πληροφορική αυτοματοποίησαν την παραγωγή.
Η ταχύτητα, το εύρος και οι επιδράσεις σε όλα τα συστήματα είναι οι λόγοι που την καθιστούν, ξεκάθαρα, Τέταρτη Επανάσταση και όχι απλώς παράταση της τρίτης. Οι σύγχρονες υπεραυτόματες μηχανές πολλαπλασιάζουν πλέον όχι μόνο την ασκούμενη μυϊκή δύναμη, αλλά και την πνευματική δύναμη στην εργασία και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός το 2016, η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση και ειδικότερα η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη, η νανοτεχνολογία, η τρισδιάστατη εκτύπωση και η βιοτεχνολογία βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε από τον προεδρεύοντα κ. Κλάους Σβαμπ και τον καθηγητή Ρίτσαρντ Ζάμανς, με τίτλο: «Το μέλλον των θέσεων εργασίας», «μέχρι το 2020, στις δεκαπέντε ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες, στις οποίες πραγματοποιήθηκε η έρευνα, επτά εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν εξαιτίας της αντικατάστασής τους από τα ρομπότ, ενώ μόνο δύο εκατομμύρια νέες θέσεις θα δημιουργηθούν.»
Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός, ώστε να αντιληφθεί ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας επανάστασης που αλλάζει ριζικά και με ιλιγγιώδη ταχύτητα τον τρόπο που εργαζόμαστε, ζούμε και επικοινωνούμε. Το βάθος και το εύρος αυτών των αλλαγών προαναγγέλλουν τη μεταμόρφωση των συστημάτων παραγωγής, διαχείρισης και διακυβέρνησης.
Η πρόκληση που έχουμε ενώπιόν μας είναι τεράστια και δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία. Απαιτείται συνεργασία και σύμπνοια όλων: πολιτειακών θεσμών, κοινωνικών φορέων, επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και πολιτών, ώστε να οικοδομηθεί ένα πλαίσιο αξιοποίησης των πολλαπλών προοπτικών που διανοίγονται και, ταυτόχρονα, καταστολής των κινδύνων που εγκυμονεί το νέο τεχνολογικό εγχείρημα. Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις παραδοσιακές ανθρώπινες αξίες ή να απογειώσει την ανθρωπότητα σε μια νέα συλλογική συνείδηση κοινής ταυτότητας. Στόχος είναι να διαμορφώσουμε ένα μέλλον που να είναι καλό για όλους μας, βάζοντας μπροστά τον άνθρωπο.
Κυρίες και κύριοι,
Η Βουλή των Αντιπροσώπων, με το Συνέδριο που διοργανώνει στις 22 Ιουνίου 2017, με θέμα: «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Προοπτικές και Κίνδυνοι», επιχειρεί ένα μεγάλο, πρώτο βήμα στην έναρξη διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς: τον επιστημονικό, επιχειρηματικό και συνδικαλιστικό κόσμο, καθώς και την κοινωνία των πολιτών για το άκρως σημαντικό και επιτακτικό ζήτημα των προοπτικών και των κινδύνων που εμπερικλείει η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση.
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα αρχίσουν το πρωί της Πέμπτης, 22 Ιουνίου 2017, σε τέσσερα παράλληλα πάνελ, στις τέσσερις αίθουσες συνεδριάσεων της Βουλής:
• Αίθουσα Κερύνεια - Πάνελ 1: Ραγδαίες εξελίξεις στην παραγωγή αγαθών και στην παροχή υπηρεσιών,
• Αίθουσα Αμμόχωστος - Πάνελ 2: Δραστικές αλλαγές στην αγορά εργασίας,
• Αίθουσα Λάρνακα - Πάνελ 3: Νέες προοπτικές στον τομέα της υγείας,
• Αίθουσα Πάφος - Πάνελ 4: Ο άνθρωπος στο κέντρο.
Οι εισηγητές στα εν λόγω πάνελ θα είναι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες από Κύπρο και Ελλάδα, ερευνητές, ιδρυτές συναφών εταιρειών κ.ά., οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις διεργασίες που εξελίσσονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον στον τομέα που σχετίζεται με τη δική τους εισήγηση, τις εφαρμογές που αναμένεται να έχουν (ή που έχουν) στην Κύπρο, καθώς και τις προσωπικές τους εμπειρίες. Συντονιστές της συζήτησης που θα ακολουθήσει θα είναι οι βουλευτές κ. Άγγελος Βότσης, για το πρώτο πάνελ, κα Ελένη Μαύρου, για το δεύτερο πάνελ, κ. Μαρίνος Σιζόπουλος, για το τρίτο πάνελ, και κα Στέλλα Κυριακίδου, για το τέταρτο πάνελ.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 8 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης των εργασιών του Συνεδρίου στο Αίθριο του κτηρίου της Βουλής, η οποία θα είναι ανοικτή για το κοινό. Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης και ο ακαδημαϊκός, βραβευθείς με το βραβείο Turing 2007 (αντίστοιχο του Νόμπελ Πληροφορικής), δρ Ιωσήφ Σηφάκης.
Ερώτηση: Έχετε ευρύτερο στόχο να προωθηθούν αργότερα τα συμπεράσματα του Συνεδρίου με νομοθετική ρύθμιση;
Απάντηση: Βρισκόμαστε σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο για να μιλήσουμε για νομοθετική ρύθμιση. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, ο στόχος είναι να ενεργοποιήσουμε ένα διάλογο, ίσως [να διενεργηθούν] και πιο συγκεκριμένες μελέτες που πρέπει να γίνουν στους άξονες που διαλέξαμε και όχι μόνο. Γιατί είμαστε στο πρώτο βήμα και θα είναι λίγο πρόωρο να πω ότι μπορούμε μέσα από ένα μονοήμερο Συνέδριο αυτής της μορφής να εξαχθούν συμπεράσματα για νομοθετική ρύθμιση. Όμως, καταλυτικά θέλουμε να δράσουμε ώστε να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση –δηλαδή να δούμε ΜΜΕ να τα συζητούν, συντεχνίες να απασχολούνται σε συνέδριά τους και σε μελέτες, το κράτος και διάφορους άλλους φορείς.
Ερώτηση: Υπάρχουν πρότυπα άλλων χωρών;
Απάντηση: Εμείς, κατά το Συνέδριο, θα γράψουμε κάποια πρώτα συμπεράσματα, με στόχο ακριβώς να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί και θεσμοί της κοινωνίας, της πολιτείας και του κράτους μας και να ψάξουμε αυτό που πρέπει να βρούμε. Δεν μπορώ να πω από τώρα –θα ήταν και υπερβολή και επιπόλαιο- ότι μελετήσαμε και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε λύσεις ως Βουλή. Μέσα από την ενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας του διαλόγου και της έρευνας, θα φτάσουμε το ταχύτερο δυνατό –δεν μπορώ να προκαθορίσω πότε- στο στάδιο όπου θα μελετηθεί το τι γίνεται και σε άλλες χώρες.
Ερώτηση: Έχετε στόχο να δώσετε κάποια συνέχεια;
Απάντηση: Βεβαίως. Πέραν του ότι είμαι βέβαιος ότι θα ευαισθητοποιηθούν πολλοί, τόσο στον χώρο των πανεπιστημίων και των συντεχνιών, όσο και στον χώρο της κοινωνίας των πολιτών και των ΜΜΕ, εμείς θα συνεχίσουμε και με άλλες εκδηλώσεις, ώστε ακριβώς να δώσουμε μια ώθηση σε αυτόν τον προβληματισμό και την εμβάθυνση.
Ο πρώτος στόχος είναι να ξεκινήσουμε να ασχολούμαστε και να σκεφτόμαστε. Από κει και πέρα, υπάρχουν διάφοροι άξονες: ο πρώτος άξονας είναι να μάθουμε τι γίνεται γύρω μας. Τελούμε υπό άγνοια ως κοινωνία και ως πολιτεία και ως άτομα. Το δεύτερο, δεν είναι απλώς να γνωρίζουμε, αλλά να δούμε πώς η πολιτεία μας, σε κάποιους από αυτούς τους τομείς, μπορεί να ανέβει στο τρένο ή ακόμα και να πρωτοπορήσει. Δεν νομίζω ότι πρέπει να υποτιμούμε πλέον ούτε τους ανθρώπους μας, ούτε τη δυνατότητα που έχουν, ούτε τη μόρφωση, ούτε το ακαδημαϊκό μας σύστημα, ούτε την παιδεία μας, ούτε την επιχειρηματικότητα των Κυπρίων. Και νομίζω όλα αυτά μαζί μπορούν να μας κάνουν να είμαστε στο τρένο αυτής της ανάπτυξης.
Ερώτηση: Σας ανησυχούν οι αρνητικές επιδράσεις που ενδεχομένως να προκύψουν από μια τέτοια βιομηχανική επανάσταση εδώ, στην κυπριακή κοινωνία;
Απάντηση: Είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει να δούμε. Δεν είναι μόνο θετικά, είναι και αρνητικά, γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε προληπτικά. Είναι πολλά πράγματα που άπτονται και παραγωγής και εξέλιξης και επιστήμης, αλλά και ηθικής. Δεν θέλω να μπω σε παραδείγματα γιατί μπορεί να επισκιάσουν τον γενικότερο προβληματισμό που θέλω να δώσω.
_______________