Χαιρετισμός Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στο Τακτικό Συνέδριο ΔΕΟΚ
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στο Συνέδριο που διοργανώνει για 17η φορά η Δημοκρατική Εργατική Ομοσπονδία Κύπρου (ΔΕΟΚ). Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά για την εν λόγω διοργάνωση, γιατί τέτοιες δράσεις και παρεμβάσεις οργανωμένων συνόλων των εργατοϋπαλλήλων ενισχύουν τη συνοχή της κοινωνίας.
Ο συνδικαλισμός, ως η ασπίδα των εργαζομένων και μέσα από τη δράση του, στοχεύει, ως γνωστόν, στην προώθηση αξιοπρεπών συνθηκών απασχόλησης που να προβλέπουν την ισότητα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους. Η ΔΕΟΚ, μέσα από την πολυετή δράση και προσφορά της, προσπαθεί να διαφυλάξει και να βελτιώσει τα ωφελήματα των εργαζομένων και να τους εξασφαλίσει συνθήκες ασφάλειας και υγείας στην εργασία.
Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η κοινωνική διάστασή της, απασχολεί έντονα όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της. Η σημασία του σωστού χειρισμού των κοινωνικών αλλαγών και προβλημάτων που προκύπτουν είναι μεγάλη, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη τα δύσκολα δεδομένα που δημιουργεί η παγκόσμια οικονομική κρίση.
Εξαιτίας αυτής της ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης, τα εργασιακά θέματα βρίσκονται στο επίκεντρο των ζητημάτων που απασχολούν όλες τις σύγχρονες κοινωνίες. Η ισότητα και η ίση μεταχείριση είναι θέματα κομβικής σημασίας για την κοινωνία. Η ΔΕΟΚ στοχεύει διαχρονικά στην προστασία και την ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, παρακολουθώντας την εφαρμογή των Νόμων περί ισότητας και εφαρμόζοντας προγράμματα περί ισότητας των φύλων.
Μέσα από τη συνεχή δράση της, η ΔΕΟΚ παρέχει συμβουλές, ενημερώνει, διαπραγματεύεται και ασχολείται με θέματα ισότητας και ίσης μεταχείρισης στην εργασία. Βρίσκεται στο πλάι των εργατοϋπαλλήλων σε θέματα εργασιακά, σε θέματα που αφορούν στην υγεία, την ασφάλιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των εργασιακών σχέσεων.
Το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) αποτελεί σημαντικό ζήτημα για τον συνδικαλισμό και, μετά την ψήφισή του από το κοινοβουλευτικό Σώμα την περασμένη Παρασκευή, στις 16 Ιουνίου, θα πρέπει, μέσα από τη σωστή εφαρμογή και λειτουργία του, να εξασφαλίζει σε όλους τους πολίτες το βασικό τους δικαίωμα. Πρέπει αυτό το σύστημα να είναι κοινωνικά δίκαιο, καθολικό και να διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση.
Πέρα από τον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας και την ισότιμη παροχή των υπηρεσιών του σε κάθε πολίτη, ο τομέας της εργασίας, των επαγγελμάτων και των εργασιακών σχέσεων, θα υποστεί μεγάλες και ριζικές αλλαγές. Αυτές οι μεταβολές οφείλονται στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, μέσα από την οποία σημειώνεται ραγδαία ανάπτυξη στον τομέα της τεχνολογίας, επηρεάζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τις συνθήκες ζωής και εργασίας.
Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση χαρακτηρίζεται από την αυτοματοποίηση διαδικασιών σε ένα ευρύ φάσμα εργασιακών και ανθρώπινων σχέσεων. Η περίοδος αυτή στην οποία διέρχεται ο κόσμος, έρχεται να αντιστρέψει τους ρόλους και την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και μηχανής. Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών τάσεων, στο πλαίσιο ενός βιομηχανικά εξελισσόμενου κόσμου, θα μεταβάλει τις υφιστάμενες τάσεις απασχόλησης, διευρύνοντας παράλληλα τις δεξιότητες στον εργασιακό χώρο, συμβάλλοντας έτσι σε μια αναδιοργανωμένη κοινωνία.
Συνεπώς, θα πρέπει να προετοιμαστούμε, ώστε να ανταποκριθούμε στις επερχόμενες σημαντικές αλλαγές που πρόκειται να έχουν άμεσο αντίκτυπο στον άνθρωπο, να διασφαλίσουμε ότι η κοινωνία θα επηρεαστεί μόνο θετικά από τις εξελίξεις και η μεταμόρφωση του τομέα της εργασίας να εξυπηρετεί πρωτίστως τον άνθρωπο.
Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα λοιπόν να σημειώσω, καταληκτικά, ότι Συνέδρια όπως το σημερινό συμβάλλουν στην ενίσχυση των εργαζομένων και των ωφελημάτων τους και εκφράζουν τις διεκδικήσεις των πολιτών για ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της Κύπρου και της Ενωμένης Ευρώπης.
_______________
ΕΑ/ΕΓ