22/6/17

«Η Κύπρος μπροστά στις προκλήσεις της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης»

Π
ρολόγισμα Γενικής Διευθύντριας της Βουλής κας Βασιλικής Αναστασιάδου κατά την τελετή λήξης του Συνεδρίου της Βουλής



«Η Κύπρος μπροστά στις προκλήσεις της
Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης»

Η αποψινή εκδήλωση αποτελεί το επιστέγασμα των εργασιών του Συνεδρίου «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Προοπτικές και Κίνδυνοι», που πραγματοποιήθηκε σήμερα με επιτυχία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πρόκειται ουσιαστικά για την υλοποίηση μιας ιδέας του ίδιου του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος, αναλαμβάνοντας ένα χρόνο πριν τα καθήκοντά του, τον Ιούνιο του 2016, εξήγγειλε την πρόθεσή του για δημιουργία συνθηκών συνεργασίας και ουσιαστικού διαλόγου του κοινοβουλίου με τους θεσμούς και την κοινωνία.

Ο Πρόεδρος επέλεξε να επικοινωνήσει με την κοινωνία με ένα θέμα άγνωστο, ομολογουμένως, στο ευρύ κοινό, το οποίο όμως άρχισε, χωρίς εμείς να το συνειδητοποιούμε, να αγγίζει την καθημερινότητά μας. Θα σας εξηγήσει στη συνέχεια ο ίδιος καλύτερα τους λόγους της επιλογής του αυτής. Είναι αλήθεια ότι, όταν μου πρωτοανακοίνωσε την ιδέα του, χαμογέλασα αμήχανα. Ντράπηκα να πω ότι δεν γνώριζα τι είναι η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση. Προς στιγμή, μάλιστα, σκέφτηκα να ρωτήσω τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ! Τελικά κατέφυγα στο google. Τώρα ξέρω, όπως ξέρετε κι όλοι εσείς.

Κυρίες και κύριοι,

Γόνιμη υπήρξε κατά γενική ομολογία η συζήτηση που διεξήχθη σήμερα με αντικείμενο την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση που συντελείται στις μέρες μας και που επιφέρει ιλιγγιωδώς κύμα αλλαγών, θετικών και αρνητικών, διανοίγει τεράστιες δυνατότητες, αλλά και ενέχει επικίνδυνες ατραπούς σε παγκόσμια κλίμακα.

Σε αυτό το πλαίσιο, είχαμε την τιμή και τη χαρά να ακούσουμε τις σκέψεις και τον προβληματισμό διακεκριμένων επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό, αλλά και ανθρώπων από τον επιστημονικό, επιχειρηματικό, δημοσιογραφικό, συνδικαλιστικό και όχι μόνο κόσμο της Κύπρου, που συμμετείχαν ενεργά στο Συνέδριο. Ευχαριστούμε όλους που ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα και συνέβαλαν στην επίτευξη του σκοπού, την εξαγωγή όχι μόνο γνωσιολογικού, αλλά και πρακτικού χαρακτήρα, ωφέλιμων συμπερασμάτων.

Ευχαριστίες, επιτρέψτε μου ακόμα, να εκφράσω προς τους Προέδρους των κοινοβουλευτικών Επιτροπών που συντόνισαν τις συζητήσεις, κ. Άγγελο Βότση, κα Ελένη Μαύρου, κ. Μαρίνο Σιζόπουλο και κα Στέλλα Κυριακίδου. Επίσης, προς την Υπηρεσία Ερευνών, Μελετών και Εκδόσεων για την άψογη διοργάνωση και ξεχωριστά την κα Γεωργία Ανδρονίκου, Διευθύντρια της Υπηρεσίας, που είχε το γενικό πρόσταγμα. Πρόσθετα, ευχαριστίες στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής, και ιδιαίτερα την κα Πολυδώρα Σαλάτα, για την αγαστή συνεργασία, καθώς και στην ομάδα επιστημονικών συνεργατών που βρίσκεται μονίμως επί το έργον, παρά τω πλευρώ του Προέδρου της Βουλής, που επεξεργάστηκε την αρχική ιδέα και ήταν η ψυχή της εκδήλωσης.

Θα ήταν παράλειψή μου, τέλος, να μην ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον αποψινό ομιλητή μας, διακεκριμένο επιστήμονα, ακαδημαϊκό δρα Ιωσήφ Σηφάκη, για την πολύ ενδιαφέρουσα, είμαι βέβαιη, ομιλία του, που στη συνέχεια θα ακολουθήσει.
___________