8/6/17

Γραπτή δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου για τις καταγγελίες Μάριου Παναγή

Γραπτή δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου για τις καταγγελίες Μάριου Παναγή




Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι οι καταγγελίες του διαιτητή Μάριου Παναγή για στημένους αγώνες σε ραδιοσταθμό σήμερα, με αφορμή την επιστροφή του Χανς Ρέικβαρτ στην προεδρία της Επιτροπής Διαιτησίας, για δήθεν κουκούλωμα των όσων κατήγγειλε είναι ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες.

Πρέπει να ξεκαθαρίσω, για πολλοστή φορά, ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και το Υπουργείο δεν έχουν καμία απολύτως ανάμειξη στα θέματα των οποιωνδήποτε ερευνών, οι οποίες διεξάγονται αποκλειστικά από την Αστυνομία υπό την καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα. Παρόλα αυτά, το Υπουργείο ζήτησε από την Αστυνομία να επισπεύσει τις διαδικασίες ερευνών των καταγγελιών του κ. Παναγή και να δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα από αυτές, καθώς με τις επαναλαμβανόμενες δημόσιες καταγγελίες του, ο κ. Παναγή δημιουργούσε το αίσθημα της προσπάθειας συγκάλυψης από μέρους της πολιτείας.

Οι καταγγελίες του διαιτητή λήφθηκαν με κάθε σοβαρότητα από την Αστυνομία και δόθηκαν ξεκάθαρες οδηγίες για πλήρη και εξαντλητική διερεύνηση των υποθέσεων μακριά από κάθε προσπάθεια συγκάλυψης. Ως αποτέλεσμα, τρεις ποινικές υποθέσεις πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης. Για αυτό, καλούμε εκ νέου τον κ. Παναγή, εάν διαθέτει οποιαδήποτε στοιχεία που σχετίζτονται με προσπάθεια κουκουλώματος των καταγγελιών του, να τα καταθέσει στον Γενικό Εισαγγελέα για άμεση διερεύνηση, αντί να επιδίδεται σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων στην κοινή γνώμη.

Η αποφασιστικότητα που επιδεικνύουμε για πάταξη του φαινομένου της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων και ιδιαίτερα των ποδοσφαιρικών παιχνιδιών εκφράζεται ξεκάθαρα, τόσο μέσα από την πλήρη, ανεπηρέαστη διερεύνηση των όποιων καταγγελιών φθάνουν στα χέρια της Αστυνομίας και κυρίως, επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων και την προσπάθεια που καταβάλλουμε για κάλυψη του νομοθετικού κενού που υπάρχει στη χώρα μας –με ιδιαίτερες πρόνοιες που αφορούν το ποδόσφαιρό- όσον αφορά την επαρκή διερεύνηση υποθέσεων χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων, ώστε να οδηγούνται οι ένοχοι στα δικαστήρια.

Θεωρώ απαράδεκτο το να γίνεται προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης, να προτρέχουν να επικρίνουν το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με τον ισχυρισμό ότι αφέθηκαν εκτός η ΚΟΠ και συγκεκριμένα άτομα, χωρίς προηγουμένως να έχουν μελετήσει το όλο θέμα. Αλλιώς, θα γνώριζαν ότι στους νόμους δεν μπορεί να περιλαμβάνονται πρόσωπα ή οργανισμοί.

Συνεπώς, οι όποιες αναφορές γίνονται για κουκούλωμα των καταγγελιών ή συγκάλυψη της διαφθοράς στον χώρο του ποδοσφαίρου δεν αφορούν την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και γίνονται προφανώς για να εξυπηρετήσουν κάποιους άλλους σκοπούς. Ας σταματήσει ο κ. Παναγή να πυροβολεί δεξιά και αριστερά επιδιώκοντας τη δημοσιότητα.

----------------------------