Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας κ. Νίκου Κουγιάλη στην 3η Συνεδρία της Επιτροπής Παρακολούθησης ΠΑΑ 2014-2020
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην 3η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.
Όπως γνωρίζεται, τα εργαλεία που παρέχει η Κοινή Αγροτική Πολιτική και ιδιαίτερα ο 2ος Πυλώνας της Αγροτικής Ανάπτυξης, αποτελούν για κάθε ευρωπαϊκό κράτος τα σημαντικότερα ίσως μέσα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών προϊόντων, την ενδυνάμωση της θέσης του γεωργού στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της υπαίθρου.
Σε περιόδους όμως που οι διαθέσιμοι πόροι είναι περιορισμένοι και οι απαιτήσεις πιο αυξημένες από ποτέ είναι ευθύνη αυτών που χαράσσουν την πολιτική να σχεδιάζουν προσεκτικά και κυρίως στοχευμένα. Και, για αυτόν ακριβώς τον λόγο, εφαρμόζουμε, για πρώτη φορά, στην Κύπρο το μητρώο αγροτών, η ολοκλήρωση του οποίου θα μας δώσει μια επακριβή εικόνα του πιο σημαντικού, ίσως, συστατικού του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, του ανθρώπινου παράγοντα: του γεωργού μας!
Και με την ευκαιρία που μου δίδεται εδώ, σήμερα, θέλω να καλέσω όλο τον αγροτικό κόσμο να εγγραφεί στο μητρώο αγροτών, άμεσα, για να επωφεληθεί αυτών που πραγματικά δικαιούται.
Οι στόχοι που τέθηκαν από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου στο Υπουργείο Γεωργίας ήταν απλοί, καθαροί και μετρήσιμοι:
• Γεωργία σε υγιή, επαγγελματική και επιστημονική βάση.
• Προσθήκη αξίας στα γεωργικά μας προϊόντα με στροφή από την ποσότητα στην ποιότητα.
• Άσκηση γεωργίας φιλικής προς το περιβάλλον.
• Δημιουργία πραγματικών συνθηκών ανάπτυξης σε όλες τις αγροτικές περιοχές.
• Δημιουργία νέων αγροτικών επιχειρήσεων.
• Νέων θέσεων εργασίας στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα παραγωγής.
• Ενίσχυση των εισοδημάτων των αγροτών.
• Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις αγροτικές περιοχές.
Όλοι μας οι στόχοι αντανακλούνται και υλοποιούνται μέσα από τα μέτρα του Προγράμματος και είμαι πραγματικά αισιόδοξος για τη συνέχιση της ανοδικής μας πορείας.
Και αυτή η αισιοδοξία μου επαληθεύεται ακράδαντα και από τα προκαταρτικά αποτελέσματα της 1ης προκήρυξη των επενδυτικών μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, έχουν παραληφθεί 587 επιλέξιμες αιτήσεις, των οποίων οι συνολικές ανάγκες σε πιστώσεις από το Πρόγραμμα ξεπερνούν τα 87 εκ. ευρώ για επενδύσεις πέραν των 150 εκ. ευρώ και άλλες 270 αιτήσεις από νέους συμπατριώτες μας που θέλουν να εισέλθουν στο αγροτικό επάγγελμα για πρώτη φορά.
Αυτοί οι 587 συμπατριώτες μας που επιθυμούν να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και οι 270 νέοι που θέλουν να γίνουν γεωργοί στέλνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα και αποτελούν την καλύτερη απόδειξη ότι ο τομέας ανακάμπτει και μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης.
Ο προϋπολογισμός που είχε τεθεί αρχικά για αυτή την προκήρυξη του επενδυτικού μέτρου 4.1 ήταν 20εκ. ευρώ. Δεν θα μπορούσαμε όμως να μην αφουγκραστούμε τις ανάγκες, αλλά και τη βούληση του αγροτικού μας κόσμου για τη δημιουργία νέων, αλλά και τη βελτίωση των υφιστάμενων γεωργικών μας εκμεταλλεύσεων, αποφασίσαμε να ενισχύσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό, με όλα τα διαθέσιμα μέσα εντός των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων, τον προϋπολογισμό του ΠΑΑ με επιπλέον 30 εκ. ευρώ. Η προσθήκη των 30 εκ. ευρώ ανεβάζει τη συνολική δημόσια δαπάνη στα 50 εκ. ευρώ και το συνολικό ύψος των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα παραγωγής στα 100 εκ. ευρώ στα επόμενα δύο χρόνια, με την επικείμενη έγκριση σχεδόν 300 επιλέξιμων αιτητών.
Μεταξύ των αιτητών που εγκρίνονται, υπάρχει και ένας πολύ σημαντικός αριθμός αιγοπροβατοτρόφων (67), οι επενδύσεις των οποίων θα αυξήσουν τον ζωικό μας πληθυσμό κατά 35.000 αιγοπρόβατα, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τον στόχο για αύξηση του παραγόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος και κάλυψη των αυξημένων αναγκών που θα προκύψουν από την κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Με την ενίσχυση του προϋπολογισμού εγκρίνεται επίσης και ένας πολύ σημαντικός αριθμός αγελαδοτρόφων, λαχανοκόμων, δενδροκαλλιεργητών και πατατοκαλλιεργητών, καθώς επίσης και άλλοι κλάδοι της γεωργίας και κτηνοτροφίας μας.
Και το πιο ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι οι πλείστοι αιτητές που εγκρίνονται είναι νέοι γεωργοί πρώτης εγκατάστασης, νέοι δηλαδή άνθρωποι με όρεξη και διάθεση να επενδύσουν, να εργαστούν και να προσφέρουν στον πρωτογενή τομέα παραγωγής.
Είμαι βέβαιος ότι, με τη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων, ο Οργανισμός Πληρωμών (ΚΟΑΠ) θα είναι πολύ σύντομα σε θέση να αποστείλει τις εγκρίσεις στους δικαιούχους και να αρχίσουν σιγά-σιγά τα σχέδια να γίνονται πράξεις και έργα!
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες της Επιτροπής Παρακολούθησης και να ευχαριστήσω θερμά όσους εργάστηκαν για τη διοργάνωσή της και να στείλω το μήνυμα ότι ο αγροτικός τομέας στην Κύπρο έχει μέλλον και βρίσκεται σε αναπτυξιακές πλέον ράγες.