25/5/17

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας στην εκδήλωση παράδοσης του περιβαλλοντικού Πρότυπου της “Youth Environmental Power” στη Cyta

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας στην εκδήλωση παράδοσης του περιβαλλοντικού Πρότυπου της “Youth Environmental Power” στη Cyta

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια ουσιαστική και φιλόδοξη περιβαλλοντική πολιτική και νομοθεσία, με στόχο την επίτευξη υψηλής και αποτελεσματικής προστασίας του περιβάλλοντος και την υλοποίηση του οράματος που έχει καθοριστεί για το 2050: Δηλαδή, τη μετάβαση σε μια πράσινη, κυκλική και αποδοτική στη χρήση των φυσικών πόρων οικονομία, με χαμηλές εκπομπές άνθρακα ως πρωταρχικό παράγοντα στην επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης.

Οι προκλήσεις μπροστά μας είναι πολλές, όχι μόνο για την επίτευξη αυτών των στόχων, αλλά και για την εφαρμογή και την περαιτέρω βελτίωση του στρατηγικού και νομοθετικού πλαισίου περιβαλλοντικής προστασίας, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ως Κυβέρνηση, στοχεύουμε στη συνεχή ενίσχυση της δυναμικής για προστασία του φυσικού μας κεφαλαίου με όλα τα διαθέσιμα μέσα, υιοθετώντας όλες τις περιβαλλοντικές παραμέτρους, σε μια προσπάθεια να καταστεί πραγματικά αειφόρος η αναπτυξιακή πορεία της κοινωνίας μας.

Αυτόν τον στόχο δεν μπορούμε να τον πετύχουμε μόνοι μας. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια της κοινωνίας και ιδιαίτερα τη συμμετοχή και τη στήριξη μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών, όπως η Cyta, που απέδειξε για άλλη μια φορά στην πράξη ότι πραγματικά νοιάζεται για την κοινωνία και εφαρμόζει Εταιρική Κοινωνική Πολιτική με συνέπεια, στρατηγική και σοβαρότητα και δη στο περιβάλλον, έναν τομέα που μας αφορά ιδιαίτερα.

Είναι με μεγάλη ικανοποίηση, που απονέμω σήμερα τα περιβαλλοντικά Πρότυπα της εταιρείας “Youth Environmental Power (YEP)” στη Cyta, καθώς αποτελούν απόδειξη της αλλαγής στην κουλτούρα μας και στη θετική ροπή για περιβαλλοντική προστασία.

Με ευχαριστεί ιδιαίτερα που η ΥΕΡ, μια νεοφυής εταιρεία που συστάθηκε από επτά μαθητές, επίδοξους επιχειρηματίες, έχει ως όραμα την αναβάθμιση και την προστασία του περιβάλλοντος μας και η παρουσία μου εδώ, δηλώνει την αποφασιστικότητά μας να ενθαρρύνουμε τέτοιες αξιέπαινες πρωτοβουλίες.

Η ΥΕΡ έχει ως στόχο να μειώσει στο ελάχιστο τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τις τοπικές επιχειρήσεις, μέσω εξειδικευμένων περιβαλλοντικών κριτηρίων που αναπτύχθηκαν με βάση τις ανάγκες του κυπριακού εμπορίου. Μέσα από τα 23, στο σύνολο, Πρότυπα, οι επιχειρήσεις εξασφαλίζουν βασικές και εξειδικευμένες παραμέτρους, ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας, που μια εταιρεία θα πρέπει να εφαρμόζει για να καθίσταται οικολογική.

Μέσα από το σύστημα επιβράβευσης που ανέπτυξε η ΥΕΡ, δίδεται άμεσο κίνητρο στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, να εφαρμόσουν τα περιβαλλοντικά τους Πρότυπα. Αξιολογούνται σε διάφορες παραμέτρους, όπως της κατανάλωσης χαρτιού, ηλεκτρισμού, νερού, καθώς επίσης και των μέτρων που έχει πρόθεση να λάβει μια επιχείρηση για τη μετρίαση διαφόρων άλλων περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως είναι τα απόβλητά τους.

Σε αντίθεση με άλλους οργανισμούς πιστοποίησης, η ΥΕΡ επιτυγχάνει να διαμορφώνει στο πρόσωπο των πιστοποιημένων επιχειρήσεων τη φωνή της νεολαίας –των αυριανών καταναλωτών που, μέσα από τα Πρότυπα ΥΕΡ, απαιτούν την αειφόρο ανάπτυξη από τους προμηθευτές τους.

Το πρώτο σημαντικό βήμα μιας επιτυχημένης πορείας, γίνεται σήμερα, με τη βράβευση της Cyta ως του πρώτου οργανισμού στην Κύπρο που πιστοποιείται με τα Πρότυπα ΥΕΡ. Η βράβευση αυτή αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης επιτυχίας της Cyta σε θέματα περιβάλλοντος, να επαληθευτεί ως ο πρώτος οργανισμός στην Κύπρο με μηδενικά απόβλητα στις χωματερές.

Κυρία Ρουβιθά, κύριε Αχιλλέως,

Σας ευχαριστούμε θερμά που στηρίζετε έμπρακτα το έργο και τους περιβαλλοντικούς στόχους του Υπουργείου μας και μας κάνετε να νοιώθουμε περήφανοι που έχουμε δίπλα μας τέτοιους κοινωνικά υπεύθυνους εταίρους. Ευχόμαστε καλή συνέχεια και πάντα τέτοιες επιτυχίες.