8/5/17

Υπογραφή Συνεργασίας για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας



Υπογραφή Συνεργασίας για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας

Με την υπογραφή της Σύμβασης για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας αναφορικά με τους φόρους πάνω στο εισόδημα και στο κεφάλαιο και την παρεμπόδιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, Κύπρος και Λουξεμβούργο θέτουν τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας τους στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου.

Μιλώντας μετά την υπογραφή της Σύμβασης, οι Υπουργοί Οικονομικών Κύπρου και Λουξεμβούργου κ.κ. Χάρης Γεωργιάδης και Pierre Gramegna αναφέρθηκαν στη σημασία της Σύμβασης, αλλά και στην πολύ χρήσιμη και παραγωγική συνάντηση που είχαν.

«Θέλω να πω ότι το Λουξεμβούργο, μια χώρα μικρή σε μέγεθος, κατέχει μια θέση εξαιρετικά σημαντική, μια θέση πολύ αξιόπιστη στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Όπως και η Κύπρος, είναι μια μικρή ανοικτή οικονομία με έμφαση στον τομέα των υπηρεσιών», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι η υπογραφή της Σύμβασης για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας αποτελεί ένα βήμα στη σχέση και τη συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών, που ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές της μεταξύ τους συνεργασίας. «Χωρίς αμφιβολία, οι σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών διέπονται από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ. Όμως, μια Συμφωνία Αποφυγής της Διπλής Φορολογίας μεγιστοποιεί αυτές τις ευκαιρίες που έχουμε για διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ μας», πρόσθεσε ο κ. Γεωργίαδης.

Παράλληλα, ο κ. Υπουργός επεσήμανε τον ρόλο του Λουξεμβούργιου ομολόγου του, ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι στο επόμενο τριήμερο ο κ. Gramegna θα προεδρεύσει της πολύ σημαντικής Συνόδου που η Κύπρος φιλοξενεί με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αξιωματούχων στο πλαίσιο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Από πλευράς του, ο κ. Gramegna είπε ότι η χώρα του έχει υπογράψει αντίστοιχη Σύμβαση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, και με τη σημερινή συμφωνία ολοκληρώνει τη συνεργασία της με όλους τους εταίρους του στην Ένωση. «Τέτοιες συμφωνίες είναι σημαντικές, γιατί θα ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις σε ό,τι αφορά στα προϊόντα και τις υπηρεσίες, προφανώς διότι καθιστούν το εμπόριο πιο αποτελεσματικό», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην έξοδο της Κύπρου από την κρίση του 2013, ο Λουξεμβούργιος Υπουργός Οικονομικών τη χαρακτήρισε εντυπωσιακή, ενώ συνεχάρη ταυτόχρονα τον Κύπριο ομόλογό τους για τους χειρισμούς, που έφεραν γρηγορότερη έξοδο από το πρόγραμμα βοήθειας. «Υπάρχει μεγάλη εκτίμηση για την ταχύτητα και το βάθος, με τα οποία η Κύπρος εφάρμοσε και συμμορφώθηκε με τη συμφωνία που υπεγράφη πριν τρία χρόνια», κατέληξε.

Ακολούθως, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προωθούμενες ενέργειες περί εταιρικής φορολογίας, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η Κύπρος είναι πολύ επιφυλακτική, συμπληρώνοντας πως, από τη μια, η Κύπρος πιστεύει σταθερά στους δημοσιονομικούς κανόνες, όπως η διατήρηση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, αλλά, από την άλλη, δεν θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση θα πρέπει να εκφεύγει από την πολύ εύλογη αρχή της επικουρικότητας, δηλαδή οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται στο επίπεδο που είναι πιο κοντά στον πολίτη. «Και η φορολογία ήταν ένα εθνικό προνόμιο και θα πρέπει να παραμείνει εθνικό προνόμιο», συνέχισε, προσθέτοντας πως «αυτή είναι η στάση μας, ωστόσο παραμένουμε ανοικτοί στη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή συζήτηση επ’ αυτού του ζητήματος, όπως και σε κάθε άλλη πρωτοβουλία».

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, Λουξεμβούργιος Υπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα του συμμερίζεται τις ανησυχίες της Κύπρου, και ανέφερε ότι το Κοινοβούλιο της χώρας του απέστειλε επιστολή στην ΕΕ, ζητώντας διευκρινίσεις για το κατά πόσον η οδηγία πληροί τις αρχές της αναλογικότητας και της επικουρικότητας.

Διευκρίνισε, επίσης, πως η χώρα του θα εργαστεί με την Κομισιόν και τα άλλα κράτη μέλη, «έχοντας όμως υπόψη ότι η Συνθήκη της ΕΕ προβλέπει ομοφωνία σε θέματα που αφορούν την φορολογία». Ο κ. Gramegna σημείωσε ακόμη ότι το θέμα της εταιρικής φορολογικής βάσης εξετάζεται σε ευρύτερο πλαίσιο τόσο στους G20 όσο και στον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, ο οποίος παρουσίασε τους κανόνες για τη Διάβρωση της Φορολογικής Βάσης και της Μεταφοράς Κερδών. «Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι η Κοινή Ενοποιημένη Φορολογική Βάση στην ΕΕ δεν οδηγεί σε μια κατάσταση, με την οποία κάνουμε την ΕΕ λιγότερο ανταγωνιστική από τον υπόλοιπο κόσμο», υπογράμμισε.

Τέλος, σε ερώτηση εάν το Λουξεμβούργο προτίθεται να διεκδικήσει τη φιλοξενία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών που βρίσκεται στο Λονδίνο ενόψει Brexit, σημείωσε ότι η χώρα του έθεσε υποψηφιότητα σχετικά, στη βάση της Συνθήκης της ΕΕ του 1965, στην οποία προνοείται ότι όλοι οι οργανισμοί που δραστηριοποιούνται σε οικονομικά ζητήματα πρέπει να εδρεύουν στο Λουξεμβούργο.