9/4/17

Ομιλία Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού στην εκδήλωση μνήμης και τιμής Καβάζογλου και Μισιαούλη Απρίλιος 2017

Ομιλία Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού
στην εκδήλωση μνήμης και τιμής Καβάζογλου και Μισιαούλη
Απρίλιος 2017


«Μια χούφτα χώμα το νησί σου και εσύ το ζύμωσες με αίμα και με δάκρυ». Με αυτό το στίχο του Τεύκρου Ανθία απαντά η Ιστορία στο λαό μας. Με αυτό το στίχο του Ανθία απαντά η Ιστορία την ώρα που περνά την πιο σκοτεινή στροφή της τη δεκαετία του 1960. Την ώρα που τα όπλα της δολοφονικής ΤΜΤ υψώθηκαν και βρήκαν στόχο στον Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και τον Κώστα Μισιαούλη. Την ώρα που ο ιμπεριαλισμός και οι κύπριοι υπηρέτες του, ο εθνικισμός και ο σοβινισμός δολοφόνησαν, τους Μισιαούλη και Καβάζογλου νομίζοντας ότι έτσι θα σκότωναν ό, τι ένωνε το λαό μας.
Μέσα σε εκείνη την αιματοβαμμένη αγκαλιά των Καβάζογλου και Μισιαούλη βρίσκονται όλα. Βρίσκεται η κοινή πορεία δεκαετιών του λαού μας. Η ειρηνική συμβίωση στις πόλεις και στα χωριά της Κύπρου. Η κοινή πάλη για το μεροκάματο, τη ζωή και την αξιοπρέπεια. Μέσα σε εκείνη την τελευταία αιματοβαμμένη αγκαλιά βρίσκονται όλα αυτά για τα οποία παλεύουμε∙ όλα αυτά για τα οποία ματώνουμε για δεκαετίες: κοινή πατρίδα, κοινοί αγώνες, κοινή ζωή. Από εκείνη την τελευταία αιματοβαμμένη αγκαλιά των Καβάζογλου και Μισιαούλη, ξεπηδάει ακόμα μέχρι σήμερα, ατόφιο και βροντερό το μήνυμα: τίποτε δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταματήσει την ειρήνη στην Κύπρο!
Γιατί αν δεν επικρατήσει η ειρήνη τα δεινά θα είναι πάρα πολλά για το νησί και το λαό μας. Αυτό ας το βάλουμε όλοι καλά στο μυαλό μας. Πρώτα και κύρια εκείνες οι φωνές στην τουρκική πλευρά που επιμένουν σε θέσεις αδιάλλακτες και άρα απαράδεκτες. Ούτε αυτές οι φωνές αλλά ούτε και οι οποιοιδήποτε τρίτοι δεν πρέπει να νομίζουν ότι θα δεχτούμε απαράδεκτες αξιώσεις. Το είπαμε πολλές φορές και δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε. Αυτό που επιθυμεί το ΑΚΕΛ είναι δίκαιη λύση∙ είναι έντιμο συμβιβασμό με τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας∙ όχι με την κατοχή, όχι με τον οποιοδήποτε τρίτο. Το ΑΚΕΛ ουδέποτε θα δεχτεί κακή λύση.
Το ίδιο καλά πρέπει να το βάλουν στο μυαλό τους και όλοι όσοι στην ελληνοκυπριακή πλευρά φαντασιάζονται πράγματα ανέφικτα. Ενιαίο κράτος ή Ένωση με την Ελλάδα. Τέτοιες αντιλήψεις το μόνο αποτέλεσμα που θα έχουν είναι να εγκλωβίσουν το μέλλον της Κύπρου στη διχοτόμηση ή στην προσάρτηση.
Το ΑΚΕΛ έχει όραμα για την Κύπρο του αύριο. Όραμα το οποίο πιστεύει και διεκδικεί. Όλοι παραδέχονται ότι έχουμε διαχρονική και συνεπή πολιτική στο Κυπριακό. Έχουμε ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση για το πώς μπορεί να λειτουργήσει η Κύπρος της ειρήνης, της επανένωσης, της λύσης. Δώσαμε σε αυτή την πρόταση σάρκα και οστά επί διακυβέρνησης Δ. Χριστόφια. Τότε κατατέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προτάσεις που καταργούν την εθνοτική αντιπαράθεση. Προτάσεις που καταλύουν τους φραγμούς που μας ήθελαν να ζούμε πλάι-πλάι. Προτάσεις που μιλούν για την Κύπρο του αύριο όπου ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι θα ζούμε μαζί. Για δεκαετίες ολόκληρες, το πλαίσιο που δίχαζε το λαό μας βασιζόταν στην αντίληψη πως στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστές οντότητες.  Αυτή την αντίληψη θελήσαμε και θέλουμε να καταργήσουμε με την πολιτική που ακολουθούμε και σήμερα. Αυτός θα πει πατριωτισμός. Ο αγώνας για την απελευθέρωση και την επανένωση. Όχι οι ρητορείες που κρατούν τον τόπο και το λαό μας διχασμένο. Όχι τα συνθήματα, τα μεγάλα λόγια και οι εθνικιστικές κορώνες που οδήγησαν το λαό μας στο χείλος του γκρεμού. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Δεν θα τους επιτρέψουμε να ξαναπληγώσουν την Κύπρο μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν τον πόθο τους για την καρέκλα ή άλλοι για να ικανοποιήσουν τα φασιστικά τους αισθήματα.
Ως ΑΚΕΛ, παρόλη την επίθεση και την πολεμική που δεχθήκαμε και δεχόμαστε, ακόμα και από κάποιους που δηλώνουν αριστεροί, θα σηκώσουμε το βάρος της ευθύνης μας. Γιατί αγαπούμε την πατρίδα μας και θέλουμε να τη δούμε ελεύθερη. Θέλουμε να τη δούμε ενωμένη. Θέλουμε να τη δούμε να αγκαλιάζει με τα δύο της χέρια όλα της τα παιδιά. Αυτό επιβάλλει το πατριωτικό μας καθήκον.
Τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει την ειρήνη στην Κύπρο. Ούτε τα μεγάλα λόγια και τα κούφια συνθήματα. Παρακολουθούμε με απορία την ένταση και την έπαρση με την οποία υποβάλλουν ορισμένοι την περιβόητη «αλλαγή στρατηγικής». Ανακάλυψαν ξανά τον τροχό. Λένε να αλλάξουμε στρατηγική. Να αλλάξουμε. Αλλά για να κάνουμε τι; Δεν μας λένε. Να εγκαταλείψουμε τη δικοινοτική  διζωνική ομοσπονδία; Αλλά για να διεκδικήσουμε τι; Να επανατοποθετήσουμε το Κυπριακό. Μα όλοι συμφωνούμε ότι το Κυπριακό είναι κυρίως πρόβλημα εισβολής, κατοχής και παράνομου εποικισμού. Το θέμα είναι πώς προχωρούμε παρακάτω. Τι είναι που μας προτείνουν; Να περιμένουμε πρώτα να λυθεί το Κυπριακό και μετά να το διαπραγματευτούμε; Να προκαλέσουμε, λένε, κόστος στην Τουρκία. Συμφωνούμε. Πρέπει να ξέρουμε όμως μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτή η δυνατότητα. Ποιοι θα πιέσουν την Τουρκία; Γιατί δεν την πίεσαν στο προσφυγικό που αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο;
Όλοι αυτοί οι δήθεν ειδήμονες και θηριοδαμαστές της τουρκικής πολιτικής τα λένε και τα ξαναλένε κάθε μέρα. Στην πραγματικότητα δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να συζητήσουν έστω με ένα τουρκοκύπριο. Δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να μελετήσουν έστω και μια φορά στα σοβαρά την τουρκική πολιτική. Όλος ο κόσμος τους περιστρέφεται στα γραφεία τους, στα συμφέροντα που εκπροσωπούν, στις συνδιαλέξεις μεταξύ τους, στα σάπια μυαλά όσων νομίζουν ότι ζούμε ακόμη στο 1950.
Εμείς δεν αιθεροβατούμε, ούτε ζούμε σε άλλους κόσμους. Έχουμε όραμα για την επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο που θα είναι φάρος και παράδειγμα για όλο τον κόσμο. Θα είναι σύγχρονο πρότυπο αρμονικής συμβίωσης δύο κοινοτήτων διαφορετικής εθνικότητας, γλώσσας και θρησκείας που θα συνδιαχειρίζονται το κοινό τους κράτος. Θα είναι χώρα που θα έχει καταφέρει να διώξει τους στρατούς και θα διοχετεύει όλες της τις δυνάμεις και τους πόρους, στις κοινωνικές επενδύσεις και στην οικονομική ανάπτυξη.
Τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει την ειρήνη στην Κύπρο. Ο λαός μας χόρτασε από τα «δεσμεύομαι». Προδόθηκε πολλές φορές από μεγαλόστομες διακηρύξεις. Διψά μόνο για αλήθεια και ειλικρίνεια. Ας αποκηρύξουμε λοιπόν τον εθνικισμό και το φανατισμό. Ας σταματήσει επιτέλους η παλινωδία της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, του ΔΗΣΥ και άλλων να δαφνοστεφανώνουν αυτούς που κατάστρεψαν τον τόπο και την ίδια στιγμή να δηλώνουν ότι θέλουν λύση και επανένωση.  Να σταματήσουν να χαϊδεύουν το τέρας του νεοφασισμού, γιατί δεν πρόκειται να ημερέψει. Αντιθέτως οι πολιτικές αυτές το εκτρέφουν.
Προχτές έξω από τη Βουλή οι νεοφασίστες φώναξαν ξανά ότι είμαστε προδότες, μειοδότες, τουρκόσποροι. Δεν είναι η πρώτη φορά που μας αποκαλούν προδότες. Προδότες μας αποκαλούσαν και το 1974 όταν υπερασπιζόμασταν την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία. Αυτοί και τότε φαντασιώνονταν την ένωση. Μας αποκαλούσαν τότε προδότες τελικά όμως αποδείχτηκαν εκείνοι εφιάλτες για την Κύπρο. Έσπειραν θύελλες και θέρισε ο λαός μας την καταστροφή του 1974. Και τότε μας έλεγαν προδότες. Τους απαντούμε ότι για τον καθένα μας, μιλά η Ιστορία του. Τη δική μας Ιστορία, την ιστορία του ΑΚΕΛ την  έγραψε ο λαός μας με το ίδιο του το αίμα. Την έγραψε το θάρρος της αντίστασης των ΑΚΕΛιστών που όπου κι αν ήταν, έδιναν με την ίδια φωνή την ίδια απάντηση: «είμαι ΑΚΕΛιστής και είμαι περήφανος και ούτε τώρα μετανιώνω». «Είμαι ακελιστής, κομμουνιστής και είμαι περήφανος». «Δεν έχω όπλα, αν εκάματε πραξικόπημα για να σκοτώσετε κομμουνιστές σου το λέω ότι είμαι και σκότωσε με». Την έγραψε ο σύντροφος που έμεινε μόνος στη μέση του δρόμου απέναντι από τους ΕΟΚΑΒητατζήδες και τους φώναζε ξανά και ξανά «πυροβολήστε με». Την έγραψε ένας άλλος σύντροφος μας που στάθηκε όρθιος και μόνος απέναντι στον τουρκικό στρατό πολεμώντας αδιάκοπα. Όταν οι τούρκοι συνειδητοποίησαν πως ένας ολόκληρος δικός τους λόχος πολεμούσε για ώρα έχοντας μόνο ένα άνθρωπο απέναντι του, χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα για να τον εξοντώσουν. Τελικά τον σκότωσαν. Όμως τον έθαψαν οι ίδιοι, τιμής ένεκεν, για την ανδρεία του να επιμένει να πολεμά έστω και μόνος.
Όλοι αυτοί και άλλοι τόσοι είναι η δική μας ιστορία! Όλοι αυτοί και άλλοι τόσοι είναι ο πατριωτισμός μας, το όνομα μας, η τιμή μας, η συνείδηση μας! Όλοι αυτοί και άλλοι τόσοι είναι το ΑΚΕΛ! Αυτό να το βάλουν καλά στο νου τους οι φασίστες και όλοι εκείνοι που ξεχνώντας την ιστορία τους, πορεύονται μαζί τους.
Η προσπάθεια που επαναρχίζει για επίλυση του Κυπριακού, πρέπει να είναι προσηλωμένη στον τελικό μας στόχο. Στην επανένωση του κράτους με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα. Με τη λύση πρέπει να διασφαλίζεται ότι οι δύο κοινότητες θα συμβιώνουν και θα συνεργάζονται σε πατρίδα ενωμένη και ανεξάρτητη. Αυτό σίγουρα δεν μπορεί να το διασφαλίσει η όποια λύση, αλλά μόνο λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό. Που θα αποκαθιστά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λύση βασισμένη στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Λύση που θα αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο και θα αποκλείει τα όποια εγγυητικά ή επεμβατικά δικαιώματα στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας από ξένες δυνάμεις. Λύση που θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία στο πλαίσιο δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών. Μια τέτοια λύση θα πρέπει να τεθεί σε Δημοψήφισμα, αφού πρώτα συμφωνηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ως ΑΚΕΛ δεν θα πάψουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για λύση, επανένωση και ειρήνη. Δεν πρόκειται να πάψουμε να χτίζουμε λίγο- λίγο την προοπτική και την ελπίδα του λαού μας για το κοινό του μέλλον. Οι προοδευτικοί Τουρκοκύπριοι ήταν και θα παραμείνουν οι φυσιολογικοί μας σύμμαχοι στον αγώνα για επανένωση του τόπου μας. Μακάρι να καταφέρουμε σύντομα να ξημερώσει για την Κύπρο η μέρα της ειρήνης. Μακάρι να καταφέρουμε να κλείσουμε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας μια για πάντα το νεοφασισμό και την ακροδεξιά πριν τραυματίσουν ανεπανόρθωτα, αυτή τη φορά, ολόκληρη την Κύπρο.
Γενιές και γενιές Κυπρίων γαλουχήθηκαν με το όραμα της ειρήνης, με το ιδανικό των κοινών αγώνων ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων. Γενιές και γενιές Κυπρίων ζύμωσαν το χώμα του τόπου μας με το αίμα και το δάκρυ τους. Τώρα είναι η ώρα της γενιάς μας! Τώρα είναι η ώρα να σηκώσουμε ανάστημα. Τώρα είναι η ώρα πάνω στο χώμα που βράχηκε με τα δάκρυα και το αίμα του λαού μας να φυτρώσουν οι λεμονανθοί της ειρήνης! Τώρα είναι η ώρα να διεκδικήσουμε ενωμένοι το δικό μας αύριο!

Ζήτω η Κύπρος!
Yasasin Kibris!
     


Virus-free. www.avg.com