Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό
Την ετοιμότητά του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό άμεσα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τα Ηνωμένα Έθνη, όπως ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ για την Κύπρο κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο Εκπρόσωπος, αναφερόμενος στη συνάντηση, είπε ότι «έγινε μια καλή ανταλλαγή απόψεων, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη λύπη του για τη μη συνέχιση του διαλόγου, ενώ την ίδια στιγμή εξέφρασε την ετοιμότητα όπως και αύριο, αν παραστεί ανάγκη, αν υπάρχει ανταπόκριση, να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.
Την ίδια στιγμή έγινε συζήτηση και για θέματα ουσίας, δηλαδή τις διαφωνίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το πώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία, μια στοχευμένη διαδικασία, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι διαφωνίες, οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο.
Αντιλαμβάνεστε ότι εάν δεν υπάρχει συζήτηση δεν μπορούν να διερευνηθούν και οι προοπτικές για αντιμετώπιση των διαφωνιών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πολύ συγκεκριμένες ιδέες, οι οποίες μπορούν να διευκολύνουν τον διάλογο. Για παράδειγμα, επανέλαβε την πρότασή του για την ανάγκη δημιουργίας ενός τρίπτυχου όπου να καταγράφεται ξεκάθαρα η κατάσταση πραγμάτων σε όλα τα θέματα και θα είναι κάτι που θα βοηθήσει και την όλη διαδικασία».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πληροφορίες έκαναν λόγο για πραγματοποίηση δείπνου μεταξύ των δύο ηγετών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν έχει αποχωρήσει ο Πρόεδρος από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να γίνει η όποια πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος και αύριο, αν χρειαστεί, να παρακαθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών, το ίδιο και σε επίπεδο διαπραγματευτών. Δεν τίθεται ή έχει τεθεί ο όποιος όρος ή προϋπόθεση από τη δική μας πλευρά, έτσι ώστε να γίνει πρόταση».
Σε ερώτηση εάν στην περίπτωση που τεθεί θέμα δείπνου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει σε αυτό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έγινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τέτοια πρόταση ώστε να τοποθετηθώ επ’ αυτού.
Είναι σημαντικό ότι έγινε αυτή η συζήτηση σήμερα, υπάρχουν διαφωνίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αν δεν επιστρέψουμε στο τραπέζι των συνομιλιών, αν δεν επαναρχίσει ο διάλογος τότε πώς θα δούμε ότι αντιμετωπίζονται τα θέματα διαφωνιών;».
Ερωτηθείς αν ο κ. Άιντε μετέφερε ιδέες για επάνοδο στο τραπέζι των συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «φαντάζομαι ότι οι ιδέες για επάνοδο στο τραπέζι, θα διαβιβαστούν σε αυτούς που απουσιάζουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση αναμένει ότι μετά από την αυριανή συνάντηση του κ. Άιντε με τον κ. Ακιντζί θα ακούσει κάτι νεότερο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αν έχει κάτι νεότερο ο κ. Άιντε που θα θέλει να μεταφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας φυσικά» και θα το ακούσει ο Πρόεδρος.
Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος θα συμμετείχε σε μια κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση με τον κ. Ακιντζί και αν έγινε κάποια βολιδοσκόπηση από τα ΗΕ επ’ αυτού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έχει φύγει ο Πρόεδρος από το τραπέζι των συνομιλιών. Ακόμη και για κοινωνικό δείπνο, δεν υπάρχει κάτι που να προτάθηκε στον Πρόεδρο και να έχει αρνηθεί. Η όποια βολιδοσκόπηση, αν υπάρχει πρόθεση να γίνει, θα γίνει προς την τουρκοκυπριακή πλευρά».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Άιντε αναφέρθηκε σε κάποιους από τις δύο πλευρές οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα και ερωτηθείς αν είναι για αυτό τον λόγο που διακόπηκαν οι συνομιλίες, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «αυτό το ερώτημα θα έπρεπε να το απευθύνετε στον κ. Άιντε.
Αυτό που μπορώ εγώ να αναφέρω, λαμβάνοντας υπόψη και τα όσα έχουν συζητηθεί και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που δεν ήταν μόνο θέματα διαδικασίας – που αφορούν στην επιστροφή της τουρκοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που είναι κάτι που δυστυχώς δεν μας χαροποιεί – ήταν και θέματα ουσίας, είναι ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος.
Έχει, μέσα από αυτή την υποσχόμενη διαδικασία, παραχθεί σημαντική δουλειά και θεωρούμε ότι για τα θέματα όπου υπάρχουν διαφωνίες – και θέλω να είμαι ειλικρινής, υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις – θα μπορεί να διερευνηθεί αν μπορεί να αντιμετωπιστούν μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ούτε μέσα από δημόσιες δηλώσεις ούτε από την απουσία στο τραπέζι των συνομιλιών».
Ερωτηθείς για το θέμα συνέχισης της διάσκεψης για την Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι μέρος της διαδικασίας. Αν δεν επιστρέψει η τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών πώς μπορούμε να μιλούμε για καθορισμό ημερομηνίας της διάσκεψης για την Κύπρο;».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι με την ίδια λογική δεν μπορούμε να μιλάμε για μεθοδολογία αν δεν επιστρέψει στο τραπέζι η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Εκπρόσωπος είπε «ακριβώς, είναι μέρος [της διαδικασίας], θα προηγηθεί η επιστροφή, αλλά την ίδια στιγμή βλέπουμε και την ουσία – σίγουρα η διαδικασία είναι σημαντική – αλλά το πιο σημαντικό είναι εάν θα αντιμετωπιστούν οι διαφωνίες και οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν, αυτό έχει να κάνει με τη συζήτηση στο τραπέζι των συνομιλιών».
Σε ερώτηση αν ανησυχούν την Κυβέρνηση οι εξελίξεις στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «παρακολουθούμε τις εξελίξεις στις κατεχόμενες περιοχές, παρακολουθούμε γενικότερα και τις εξελίξεις και στην Τουρκία, τις αξιολογούμε. Και εκείνο που θέλω δημόσια να εκφράσω εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι την ευχή, την επιθυμία, όπως υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών».
Κληθείς να πει αν έχει αλλάξει η εκτίμηση της Κυβέρνησης, μετά και από τη συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Άιντε, ότι πριν από τον Απρίλιο δεν μπορεί να υπάρξει κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας ή της τουρκοκυπριακής πλευράς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα έλεγα το αντίθετο, οι συναντήσεις, τα γεγονότα, οι γενικότερες εξελίξεις ενισχύουν αυτή την εκτίμηση. Την ίδια στιγμή δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να γίνεται διάλογος. Είναι στο τραπέζι των συνομιλιών που θα διερευνηθούν οι όποιες προοπτικές για να αντιμετωπιστούν οι διαφωνίες που υπάρχουν».
Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες στις 8 Μαρτίου για να παραστεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα λάβει χώρα στις 9 και 10 Μαρτίου, θα συμμετάσχει επίσης στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του, ενώ θα έχει και χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».