16/1/17

Γραπτή Δήλωση Σκεύης Κουκουμά


Γραπτή Δήλωση Σκεύης Κουκουμά



Συζητήσαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Αντρών και Γυναικών το θέμα της λειτουργίας του κρατικού καταφυγίου θυμάτων εμπορίας προσώπων καθώς και την πορεία εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας.

Αναφορικά με το θέμα  της λειτουργίας του κρατικού καταφυγίου, σημειώνουμε τα σημαντικά κενά και ελλείψεις που παρουσιάζονται καθώς και τις παρατηρήσεις και εισηγήσεις της GRETA (Ομάδα Εμπειρογνωμόνων εναντία στην Εμπορία Προσώπων  του Συμβουλίου της Ευρώπης).  Αυτή τη στιγμή το καταφύγιο λειτουργεί χωρίς ξεκάθαρους κανονισμούς λειτουργίας ενώ όπως αναφέρθηκε λειτουργεί ως χώρος στέγασης των θυμάτων και όχι πραγματικά ως καταφύγιο. Ταυτόχρονα όπως διαφάνηκε αντί να στηρίζονται τα θύματα και να ενδυναμώνονται για να καταγγέλλουν τις περιπτώσεις εμπορίας, βοηθούνται  για να επαναπατρίζονται στις χώρες τους αξιοποιώντας προγράμματα του Διεθνούς Γραφείου Μετανάστευσης. Επίσης δεν έχει ενεργοποιηθεί το Ταμείο Στήριξης Θυμάτων όπως προβλέπεται στη Νομοθεσία. Απαράδεκτο θεωρούμε και το γεγονός ότι ψυχολογική στήριξη στα θύματα δίνεται μόνο όταν ζητηθεί από τα θύματα, ενώ δεν υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία στήριξης κα ενδυνάμωσης τους.   Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός  ότι λόγω των συνθηκών που επικρατούν στο κρατικό καταφύγιο, αρκετές γυναίκες επιλέγουν να φύγουν από την Κύπρο στο ενδιάμεσο της δικαστικής διαδικασίας με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώνεται η δίκη και να μην στοιχειοθετείτε υπόθεση εναντίων των διακινητών και των εμπόρων.

Για το ζήτημα της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας μέσα από την όλη συζήτηση έχει επιβεβαιωθεί η ορθότητα της θέσης του ΑΚΕΛ ότι για καλύτερη παρακολούθηση του ζητήματος υπάρχει η ανάγκη για τμηματική εξέταση της πορείας εφαρμογής της. Η παρουσία όλων των υπηρεσιών και Υπουργείων σε μια συνεδρία δεν αφήνει περιθώριο για πραγματική ενημέρωση για την πορεία εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής.

Από  όσα αναφέρθηκαν σήμερα φαίνεται ότι πέρα από τις διαδικασίες για τη λειτουργία του «Σπιτιού του Παιδιού» δεν έχουν προωθηθεί άλλοι στόχοι ούτε τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα που αναφέρονται στο Σχέδιο Δράσης. Σημαντικότερη πτυχή είναι η τροποποίηση της νομοθεσίας για να μπορέσουν να προωθηθούν οι περισσότεροι από τους στόχους. Παράλληλα καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης για το κόστος από τις συνέπειες των σεξουαλικών εγκλημάτων σε βάρος παιδιών και συγκεκριμένα για τον υπολογισμό του κόστους της ιατρικής περίθαλψης, των νομικών διαδικασιών, την εμπλοκή των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας, την μακροχρόνια φυλάκιση των καταδικασθέντων και την εποπτεία τους όταν αποφυλακιστούν, και την μακροπρόθεσμη υποστήριξη των θυμάτων και των οικείων τους, που σίγουρα θα διαφανεί ότι όλα αυτά κοστίζουν πολύ περισσότερο από ότι η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης. 

16/01/17