22/11/16

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας στα εγκαίνια του Μουσείου Μνήμης Καλαμουργικής στον Δήμο Λιβαδιών

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας στα εγκαίνια του Μουσείου Μνήμης Καλαμουργικής στον Δήμο Λιβαδιών





Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση του Δήμου Λιβαδιών για να τελέσω τα εγκαίνια του Μουσείου Μνήμης Καλαμουργικής. Αναμφισβήτητα, η έδρα ενός τέτοιου μουσείου ανήκει στα Λιβάδια Λάρνακας καθώς στην περιοχή αυτή υπήρχε, από παλιά, αφθονία πρώτων υλών για την καλαθοπλεκτική, όπως καλάμια, βιτσιά και θαμνώδη φυτά, ενώ η καλαμουργική ήταν τέχνη των κατοίκων της υπαίθρου και αποσκοπούσε στη συμπλήρωση του οικογενειακού εισοδήματος από τη γεωργική παραγωγή.

Ο Δήμος Λειβαδιών αναμφισβήτητα μέσα από πράξεις και έργα έχει αναβαθμιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Αυτή η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κάτοικων πηγάζει κυρίως από τους ίδιους τους κατοίκους του, αφού αποτελούν μια κοινότητα φιλοπροόδων ανθρώπων, με σημαντική πορεία σε θέματα πολιτιστικής κληρονομίας.

Το ενδιαφέρον του Δήμου και του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τη διατήρηση της μνήμης της καλαμουργικής και γενικότερα του λαϊκού μας πολιτισμού είναι κοινό. Η πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου είναι ανεκτίμητης αξίας και πρέπει να διαφυλάσσεται, να εμπλουτίζεται, να επεκτείνεται και να μεταδίδεται όχι μόνο στους άλλους λαούς, μα κυρίως και πάνω απ’ όλα, στις δικές μας επερχόμενες γενιές. Για αυτό τον λόγο το Υπουργείο μας προωθεί τη δημιουργία του Μουσείου Κυπριακής Υπαίθρου, για να παρουσιασθεί στο ευρύ κοινό η μεγάλη συλλογή αντικειμένων αγροτικής ζωής και, μεταξύ άλλων, και συλλογή καλαθοπλεκτικής που συγκεντρώθηκε από το 1980 και έπειτα.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο της κυπριακής υπαίθρου στην οικονομική ευημερία του τόπου μας, έχει ως αποστολή του την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης της γεωργίας και της αποτελεσματικής χρήσης των φυσικών πόρων, προστατεύοντας το περιβάλλον και τον φυσικό πλούτο της Κύπρου.

Για την υλοποίηση αυτού του οράματος έχουν σχεδιαστεί και προωθούνται μέτρα που αφορούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών επιχειρήσεων και κίνητρα για τους νεότερους που επιθυμούν να παραμείνουν στην ύπαιθρο, μέσα από μέτρα που ενισχύουν τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μέτρα που βοηθούν τους νέους να ενταχθούν στον γεωργικό τομέα.

Στα πλαίσια των μέτρων αυτών, μόλις πρόσφατα έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή των αιτήσεων της πρώτης προκήρυξης του Καθεστώτος 4.1. που αφορά στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και του Καθεστώτος 6.1. που αφορά στην πρώτη εγκατάστασης νέων γεωργών, όπου παραλήφθηκαν συνολικά 604 και 270 αιτήσεις αντίστοιχα, με συνολικό ύψος επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα 160 εκ. ευρώ. Το μεγάλο ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου αποδεικνύει ότι ο πρωτογενής τομέας παραγωγής βγαίνει από τον αναπνευστήρα και αποκτά τεράστια δυναμική στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.

Μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 θα συνεχίσουμε να προωθούμε μέτρα και δράσεις που αφορούν:

• Επενδύσεις στη μεταποίηση
• Επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις
• Ενίσχυση των νέων γεωργών
• Χρηματοδότηση υποδομών και αναπτύξεων που στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο

Επιπλέον, μέσω του Προγράμματος «Leader» και του Μέτρου 19 «Στήριξη για τοπική ανάπτυξη», προωθούνται δράσεις που σχετίζονται με την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και του παραδοσιακού χαρακτήρα της κυπριακής υπαίθρου.

Μαζί με τη δική σας συμμετοχή και συνεργασία, το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη του πρωτογενούς και αγροτικού μας τομέα αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα, την ποιότητα ζωής των περιφερειακών και αγροτικών μας περιοχών.

Τελούμε σήμερα τα εγκαίνια του Μουσείου Μνήμης Καλαμουργικής, ενός χώρου που θα αποτελέσει πηγή γνώσης για αυτή τη σημαντική πηγή εσόδων των παλαιότερων ετών εδώ στον Δήμο Λιβαδιών και πολλών παράκτιων οικισμών του νησιού μας, επισημαίνοντας τη σημασία που έχει για τον τόπο η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομίας.

Κλείνοντας, να συγχαρώ τον Δήμο Λιβαδιών για τη διατήρηση και προβολή αυτής της πολιτιστικής κληρονομίας και να τον ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση.