22/11/16

Το δίλημμα για το Κυπριακό, μετά το αδιέξοδο στην Ελβετία

Το δίλημμα για το Κυπριακό, μετά το αδιέξοδο στην Ελβετία

  Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί για το εδαφικό -που διεξήχθησαν από την περασμένη Κυριακή και έως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην Ελβετία- σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, βάζει Λευκωσία και Αθήνα ενώπιον του διλήμματος κατά πόσο θα αποδεχθούν μια διάσκεψη με όλα τα θέματα στο τραπέζι ή θα επιλέξουν το οριστικό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων. Ουσιαστικά, στην Ελβετία δεν επιτεύχθηκε συμφωνία, λόγω της πάγιας τουρκικής θέσης να «κλείσει» το εδαφικό σε μια διάσκεψη (πενταμερή, κατά την τουρκική πλευρά, πολυμερή κατά τη Λευκωσία και Αθήνα), ώστε σε αυτή να γίνει ένα «πάρε δώσε» με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.
   Γι΄αυτό και από τους αριθμούς που έδωσε ο Μουσταφά Ακιντζί για τους πρόσφυγες που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, αποκλειόταν, παρόλο που δεν έγινε αναφορά σε συγκεκριμένες περιοχές, η επιστροφή της Μόρφου.
   Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η 'Αγκυρα δεν έδωσε το «πράσινο φως» για τη Μόρφου και έτσι δεν μπόρεσε να προχωρήσει ο κ. Ακιντζί, ο οποίος είχε αποδεχθεί ποσοστό εδάφους για την τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία, μεταξύ 28,2 και 29,2%.