Δεν ήταν μια καλή βραδιά για την πατρίδα μας η ψεσινή, είπε ενωρίς
σήμερα το πρωί 22 Νοεμβρίου 2016 ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος
Χριστοδουλίδης
σημειώνοντας ότι ο στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς
παραμένει ο τερματισμός της κατοχής και της επανένωσης της Κύπρου.Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου των διαπραγματεύσεων για το Εδαφικό που διεξήχθησαν στο Mont Pèlerin, της Ελβετίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν είναι μια καλή βραδιά για την πατρίδα μας, δεν είμαστε καθόλου ευτυχείς και ειλικρινά λυπούμαστε που ως αποτέλεσμα της τουρκικής στάσης δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί μια πολλά υποσχόμενη διαδικασία, που μέχρι σήμερα, μέσα από μια πολύ παραγωγική διαπραγμάτευση, έχει οδηγήσει σε πολύ θετικές εξελίξεις για το σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.
Έχω ακούσει να γίνεται κριτική από τον εκπρόσωπο του κ. Ακιντζί, κριτική η οποία είναι καταδικαστέα και σε καμία απολύτως περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει το τί έγινε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν είναι επιθυμία μας να μπούμε σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, ειδικότερα αυτό το βράδυ που είναι μια δύσκολη βραδιά για την πατρίδα μας και – θέλω να το ξεκαθαρίσω – δεν είμαστε καθόλου ευτυχείς.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφοντας στην Κύπρο θα ενημερώσει ο ίδιος τον κυπριακό λαό για τις εξελίξεις, για όλα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία.
Είμαστε σταθερά αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας. Εμείς επιθυμούμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον τον τερματισμό αυτής της απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουμε τον εν λόγω στόχο. Όσες δυσκολίες, όσα προβλήματα και αν υπάρχουν, είναι ξεκάθαρη η βούληση και η ετοιμότητά μας να εργαστούμε για να τα αντιμετωπίσουμε. Ποτέ δεν θεωρούσαμε ότι θα ήταν εύκολη αυτή η προσπάθεια. Παρόλα αυτά, δεν μπορώ πάρα να εκφράσω τη λύπη μας για το σημερινό αποτέλεσμα».
Ερωτηθείς είπε ότι «θα επιστρέψουμε πίσω στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανασκοπήσει την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και θα ληφθούν πιο συγκεκριμένες αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσει η όλη διαδικασία. Είναι ξεκάθαρη η πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας – πρόθεση η οποία δεν αποτυπώνεται απλώς μέσα από δημόσιες δηλώσεις, αλλά διαφαίνεται ξεκάθαρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά και από τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα – ότι είμαστε σταθερά αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια».
Κληθείς να πει μέχρι ποιο σημείο έφτασαν οι διαπραγματεύσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «στην Κύπρο είχε συμφωνηθεί ότι θα έρθουμε στην Ελβετία, μετά από αίτημα του Τουρκοκύπριου ηγέτη, για να συζητήσουμε πολύ συγκεκριμένα το Εδαφικό ανάμεσα σε άλλα, αλλά η συζήτηση θα επικεντρωνόταν στο Εδαφικό.
Πιο συγκεκριμένα, να συζητηθούν τα κριτήρια που αφορούν στο Εδαφικό, ακολούθως αυτά τα κριτήρια να αποτυπωθούν σε πολύ συγκεκριμένους χάρτες και ακολούθως, να υπήρχε ανακοίνωση για την πολυμερή, διεθνή διάσκεψη όσον αφορά τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού και όσα θέματα θα είχαν απομείνει μέχρι τότε.
Η συζήτηση ξεκίνησε στα κριτήρια, επικεντρώθηκε στα τρία βασικά κριτήρια, δεν υπήρξε συγκεκριμένη κατάληξη, ειδικότερα όσον αφορά στο κριτήριο της επιστροφής των Ελληνοκυπρίων που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στις εστίες τους ως αποτέλεσμα των εδαφικών αναπροσαρμογών. Έγινε προσπάθεια, αντηλλάγησαν απόψεις, έγινε προσπάθεια και από μέρους των ΗΕ, αλλά δεν κατέστη εφικτό να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα».
Ερωτηθείς αν υπήρξε υπαναχώρηση της τουρκικής θέσης σε σχέση με το τι συζητήθηκε στον πρώτο κύκλο των διαπραγματεύσεων για το Εδαφικό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θα μπω σε λεπτομέρειες σε αυτή τη φάση, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι δεν είχαμε καταλήξει για να μπορούσε να είχε γίνει μια πολύ καλή συζήτηση την προηγούμενη βδομάδα. Μέσα από αυτή τη συζήτηση δόθηκαν ενδείξεις προς συγκεκριμένη κατεύθυνση και θα μείνω μέχρι εδώ».
Σε ερώτηση είπε ότι «αν υπήρχε συμφωνία επί των κριτηρίων και ακολούθως αποτύπωση τους στον χάρη, αν υπήρχε αυτή η πρόοδος, ήμασταν έτοιμοι απόψε, σε συνεννόηση και με την Ελληνική Κυβέρνηση, να ανακοινωθεί ημερομηνία για την πολυμερή».
Κληθείς να πει αν τα ΗΕ έχουν ξεκάθαρη θέση για το ποιος οδήγησε τα πράγματα εδώ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μπορώ να φέρω πολλά παραδείγματα γιατί η ευθύνη δεν βαραίνει τη δική μας πλευρά». Πρόσθεσε ότι όμως «δεν είναι βραδιά επίρριψης ευθυνών. Όταν είσαι σε μια τόσο κρίσιμη διαδικασία, όταν είσαι τόσο κοντά σε ένα τόσο πολύ σημαντικό κεφάλαιο που η πρόοδος, η κατάληξη θα επέτρεπε να είμαστε πολύ κοντά στη λύση του Κυπριακού, θεωρώ ότι η όποια προσπάθεια επίρριψης ευθυνών είναι άστοχη. Ο Πρόεδρος όταν επιστρέψει, θα μιλήσει πολύ συγκεκριμένα για όλα όσα έγιναν και από εκεί και πέρα, τα ΗΕ παρακολουθούν αυτή τη διαδικασία εδώ και 18 μήνες και γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πώς έχουμε φτάσει στην παρούσα κατάσταση πραγμάτων και ο κ. Άιντε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, φυσικά και θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας και τα ΗΕ.
Θέλω να ξεκαθαρίσω για ακόμη μια φορά – γιατί αυτό είναι κάτι που αντικατοπτρίζει τα αισθήματα του Προέδρου της Δημοκρατίας – δεν είμαστε καθόλου ευτυχείς για την αποψινή κατάληξη».
Σε άλλη ερώτηση είπε ότι παραμένει «ξεκάθαρος ο στόχος μας για να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να οδηγηθούμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα».
Πρόσθεσε ότι «ο στόχος μας είναι ένας και αφορά στον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν. Βρισκόμαστε λίγη ώρα μετά από ένα αποτέλεσμα, το οποίο δεν μας ικανοποιεί και με την επιστροφή στην Κύπρο, με απόλυτη ψυχραιμία, θα ληφθούν και πιο συγκεκριμένες αποφάσεις».
Ερωτηθείς αν υπήρξε συμφωνία επί των δύο κριτηρίων και διαφωνία στο τρίτο που αφορούσε στην επιστροφή των Ελληνοκυπρίων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όχι, υπήρξε πρόοδος όσον αφορά ένα εκ των κριτηρίων, για ένα άλλο κριτήριο έγινε γενική συζήτηση, όχι ουσιαστική, δεν φτάσαμε σε αυτό το στάδιο, αλλά η κύρια διαφωνία επικεντρώθηκε στο συγκεκριμένο κριτήριο του Εδαφικού που σας έχω αναφέρει».
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές από την τουρκοκυπριακή πλευρά περί μαξιμαλιστικών θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «κάτι τέτοιο, σε καμία απολύτως περίπτωση, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είναι λυπηρό, μια ώρα μετά από μια τέτοια κατάληξη η οποία θεωρώ είναι αρνητική και για τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους και για τους Ελληνοκύπριους – δεν είναι θετική κατάληξη για κανέναν το ότι δεν οδηγηθήκαμε απόψε σε μια συμφωνία επί του Εδαφικού–, θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον ατυχές να προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε τέτοιου είδους αναφορές».
Ερωτηθείς αν το διάλειμμα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κύκλου διαπραγματεύσεων για το Εδαφικό δεν βοήθησε τη διαδικασία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε τέτοιου είδους εκτιμήσεις. Είναι θέμα να υπάρχει βούληση, να υπάρχει ετοιμότητα, να υπάρχει δυνατότητα είτε να διαπραγματευτείς είτε να οδηγηθείς σε λύσεις που μέσα από τη συζήτηση είτε άφησες να διαφανεί είτε εξέφρασες την ετοιμότητα να οδηγηθείς προς συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Θα γίνει μια συνολική αξιολόγηση, θα εξεταστεί και το συγκεκριμένο θέμα».
Σε ερώτηση αν ο αισθάνθηκε η ελληνοκυπριακή πλευρά ότι ο συνομιλητής της δεν είχε τη δυνατότητα ή τη βούληση να προχωρήσει, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν πρόκειται, ειδικότερα απόψε, να εμπλακώ σε ένα τέτοιο διάλογο».
Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που φέρουν τους κ.κ. Τσίπρα και Ερντογάν να συναντώνται, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «γνωρίζω ότι υπήρχε, μετά από αίτημα του Έλληνα Πρωθυπουργού, ανταπόκριση για να γίνει ένα τέτοιο ραντεβού ενδεχομένως την πρώτη εβδομάδα, το πρώτο δεκαήμερο Δεκεμβρίου. Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να γνωρίζω αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι. Ελπίζω να πραγματοποιηθεί».
Σε ερώτηση είπε ότι «ήταν θετικό το γεγονός ότι ξεκίνησε η συζήτηση επί του συγκεκριμένου κεφαλαίου. Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν δυσκολίες και διαφωνίες», προσθέτοντας ότι έπρεπε να γίνει αυτός ο ουσιαστικός και πολύ συγκεκριμένος διάλογος, για να δούμε πώς μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία στην τελική φάση.
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι θα υπάρξουν από πλευράς Τουρκίας επιπτώσεις στο Κυπριακό αν προχωρήσει το Ευρωκοινοβούλιο με συγκεκριμένο ψήφισμα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν έχουμε μια τέτοια πληροφόρηση».
Σε ερώτηση πότε αναχωρεί από την Ελβετία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος απάντησε «αύριο το πρωί αναχωρεί για την Κύπρο», ενώ ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος έχει ενημερώσει για τις εξελίξεις την πολιτική ηγεσία, είπε ότι μετά την επιστροφή του στην Κύπρο ο Πρόεδρος θα προβεί σε ενημέρωση.
Τέλος, κληθείς να πει αν οι συγκλίσεις που έχουν καταγραφεί θα ισχύουν και μελλοντικά, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αναμένουμε να επιστρέψουμε στην Κύπρο, να αξιολογήσουμε την κατάσταση. Όλα κρίνονται, τουλάχιστον όσον αφορά τη δική μας πλευρά, από την ξεκάθαρη βούληση και αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε την προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο και δεν μπορεί κανείς, ο οποίος παρακολουθούσε τις εξελίξεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτούς τους 18 μήνες, να το αμφισβητήσει».