13/10/16

Παράταση για Κύπρο ώστε να υλοποιήσει τους στόχους για τα απόβλητα ζητά το ΕΚ

Παράταση για Κύπρο ώστε να υλοποιήσει τους στόχους για τα απόβλητα ζητά το ΕΚ

               
      Μετά από υπερψήφιση σχετικής τροπολογίας που κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτης, στη γνωμοδότηση της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας του Ευρωκοινοβουλίου, επιτεύχθηκε όπως η Κύπρος συμπεριληφθεί στις χώρες που θα  δικαιούνται 5 επιπλέον έτη για την επίτευξη των νέων στόχων που ορίζονται στην τροποποιημένη οδηγία για τα απόβλητα. Το εν λόγω αίτημα πρόκειται να προωθηθεί στις κοινές συνεδρίες (τριλόγους) που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ των Ευρωβουλευτών που έχουν οριστεί ως υπεύθυνοι εκ μέρους των πολιτικών ομάδων και των εκπροσώπων του Συμβουλίου και της Κομισιόν που παρακολουθούν την συγκεκριμένη οδηγία. Έτσι απομακρύνεται ο κίνδυνος να χρειαστεί η Κύπρος να πληρώσει πρόστιμο για μη συμμόρφωση με τον στόχο της ευρωπαϊκής οδηγίας όσον αφορά την αύξηση της ανακύκλωση στο 60% των αστικών αποβλήτων έως το 2025 και στο 65%  έως το 2030.

      Ο κος Συλικιώτης ως σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στη γνωμοδότηση για την τροποποίηση της οδηγίας 2003/87/ΕΚ για τα απόβλητα, σε συντονισμό με την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στις Βρυξέλλες, είχε θέσει επανειλημμένα στις συνεδρίες των σκιωδών εισηγητών πως η Κύπρος δικαιούται την παράταση των 5 χρόνων καθώς το 2013 ανακύκλωσε λιγότερο του 20% των αστικών αποβλήτων. Όπως εξήγησε, είχε γίνει λάθος στους υπολογισμούς και δόθηκε στην Eurostat πως η Κύπρος είχε ανακυκλώσει το 2013 22% των αστικών αποβλήτων ενώ στην πραγματικότητα είχε ανακυκλώσει μόλις 14,5%.

     Εξίσου σημαντική θεωρείται και η υπερψήφιση άλλων τροπολογιών που κατέθεσε ο κος Συλικιώτης μαζί με τους Ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς αναφορικά με την ανάγκη να στηριχτούν τα κράτη ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν τους νέους στόχους που τίθενται για τα απόβλητα, να  τονιστούν οι ευθύνες του παραγωγού για να διευκολυνθεί η ανακύκλωση για τους πολίτες και να ενισχυθεί ο ρόλος των τοπικών κοινοτήτων.