4/7/16

Σειρά σημαντικών επαφών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπ. Ενέργειας για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης

Σειρά σημαντικών επαφών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπ. Ενέργειας για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης





Δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού, στόχος της Κυβέρνησης

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης σε σημερινές του δηλώσεις στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, αναφέρθηκε στις κινήσεις που προχωράει να κάνει η Κυβέρνηση σε σχέση με ζητήματα στον τομέα της Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λακκοτρύπης, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο οι Ισραηλινοί ήδη κάνουν σχεδιασμούς ή αν πρόκειταιγια γενικά σενάρια ως προς τις επιλογές που υπάρχουν για τα κοιτάσματα, ανέφερε: «Θα έλεγα ότι, αυτή τη στιγμή, είναι γενικά σενάρια. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής του Λεβιάθαν που εγκρίθηκε πρόσφατα, αφορά, στην πρώτη του φάση, έλευση φυσικού αερίου από το κοίτασμα προς το Ισραήλ και την Ιορδανία. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν συμφωνίες πώλησης φυσικού αερίου τόσο για την εσωτερική αγορά του Ισραήλ, όσο –και φαίνεται να είναι πολύ κοντά-για συμφωνία για παροχή φυσικού αερίου στην Ιορδανία. Οπότε γνωρίζουμε ότιηπρώτη φάση αφορά στην έλευση αγωγού προς τα νότια, προς το Ισραήλ και προς την Ιορδανία.

Να υπενθυμίσω επίσης ότι πριν περίπου τρία χρόνια είχε αναθερμανθεί αυτή η συζήτηση για αγωγό φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Τουρκία, ιδιαίτερα δε υπό την προοπτική φιλελευθεροποίησης της τουρκικής αγοράς στον τομέα, αλλά και τώρα πλέον υπό το φώς της λήξης μακροχρόνιων συμβολαίων που έχει η Τουρκία με ρωσικές εταιρείες».

«Επομένως», συνέχισε ο κ. Υπουργός, «θεωρώ ότι είναι γενική συζήτηση αυτή τη στιγμή. Υπάρχει, η πρώτη φάση της ανάπτυξης του Λεβιάθαν, η οποία κατατέθηκε. Η δεύτερη φάση του Λεβιάθαν προορίζεται για φυσικό αέριο προς εξαγωγές και αναφέρομαι στην Αίγυπτο και την πιθανότητα της Τουρκίας. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, το τι έχουμε ενώπιόν μας είναι η πρώτη φάση που αφορά στην έλευση προς το Ισραήλ και την Ιορδανία».

Σε ερώτηση αν υπάρχει αυτοσυγκράτηση στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί αγωγός από Ισραήλ προς Τουρκία, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι υπάρχει αυτοσυγκράτηση και σημείωσε:«Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ εκβαθύνονται συνεχώς. Ακόμα και το τηλεφώνημα του κ. Νετανιάχου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λέει πάρα πολλά. Δεν είχαμε οποιαδήποτε συζήτηση που να αναφέρει εις βάθος το γεγονός ότι πρέπει να δούμε την περίπτωση αγωγού προς την Τουρκία. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο σε καμία επίσημη ή ανεπίσημη συζήτηση που είχαμε με τους Ισραηλινούς, ούτε με τον ομόλογό μου.

Να αναφέρω ότι το 2020-2021 θα λήξουν συμβόλαια αρκετών ποσοτήτων φυσικού αερίου που έχει η Τουρκία σήμερα, οπότε, επί του εδάφους, είναι αυτή τη στιγμή στο ψάξιμο αναπλήρωσης αυτών των ποσοτήτων ενώ υπάρχει και μια αγορά στην οποία αυξάνονται οι ανάγκες της ραγδαία».

Σε ερώτηση αναφορικά με την εκμετάλλευση του υπάρχοντος κοιτάσματος Αφροδίτη, ο Υπουργός Ενέργειας είπε: «Κινούμαστε πάνω σε τρεις πυλώνες. Βεβαίως ο πρώτοςείναι το αναθεωρημένο σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος Αφροδίτη. Ο δεύτερος πυλώνας είναι ο τρίτος γύρος αδειοδότησης,στον οποίο η προθεσμία για καταβολή των προτάσεων λήγει στις 22 Ιουλίου, και ο τρίτος πυλώνας είναι το περαιτέρω ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο θεωρούμε ότι, αρχής γενομένης στο τεμάχιο 11,θα επαναρχίσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις αρχές του 2017».

«Τον Απρίλιο», πρόσθεσε, «ήταν η τελευταία φορά που είχαμε ενώπιόν μας το αναθεωρημένο σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής. Σήμερα, πρέπει να πω ότι θα κατατεθούν τα δικά μας σχόλια επ’ αυτού του κειμένου προς την κοινοπραξία του τεμαχίου 12. Υπάρχουν κάποιες παρατηρήσεις, τις οποίες η δική μας πλευρά θέλει να υποβάλει, και από εκεί και πέρα να συνεχιστούν οι συζητήσεις, ώστε να καταλήξουμε σε ένα κοινώς αποδεκτό σχέδιο ανάπτυξης».

Κληθείς να απαντήσει εάν είναι απλώς ένα σχέδιο ή εάν έχουμε και αγοραστές, εξήγησε: «Είναι ένα από τα θέματα που θιγούμε στα σχόλιά μας, το γεγονός ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνίες πώλησης,και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην αγορά φυσικού αερίου και πετρελαίου που δεν είναι και οι ευνοϊκότερες για μακροχρόνια συμβόλαια. Ωστόσο, είναι ένα από τα θέματα τα οποία θίγουμε, δηλαδή, την ανάγκη να προχωρήσουν αυτές οι συμφωνίες το συντομότερο δυνατό για να μπορέσει να υπάρξει μια εξασφάλιση ότι έχει βρεθεί ο αγοραστής. Βέβαια, αν συγκρίνουμε με το σχέδιο ανάπτυξηςτου Λεβιάθαν, είχε εγκριθείγιατί υπήρχαν αγοραστές της εσωτερικής αγοράς,κατά κύριο λόγο στο Ισραήλ, οπότε εκείνη η ανάπτυξη είχε διασφαλιστεί με αυτόν τον τρόπο».

Αναφορικά με αγορά και κατανάλωση στην εσωτερική αγορά, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε: «Γνωρίζουμε πολύ καλά από τις προσπάθειες που έγιναν για ενδιάμεση λύση ότι οι ποσότητες που χρειαζόμαστε στην Κύπρο είναι πάρα πολύ μικρές, οι οποίες να μπορέσουν από μόνες τους να δικαιολογήσουν μια ανάπτυξη του Αφροδίτη. Κατ’ επέκταση, χρειαζόμαστε να διαθέσουμε σε μακροχρόνια συμβόλαια τη μεγαλύτερη ποσότητα του κοιτάσματος για να μπορέσει να στηριχθεί οικονομικά το όλο εγχείρημα. Οικονομικά υπάρχουν προκλήσεις, οι οποίες προκαλούνται κυρίως από τις χαμηλές τιμές που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην αγορά φυσικού αερίου».

Αναφορικά με τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και κατά πόσο θα δούμε το ενδιαφέρον στην πράξη μέχρι τις 22 Ιουλίου, ο κ. Υπουργός είπε: «Υπάρχει συγκεκριμένο ενδιαφέρον από εταιρείες. Υπάρχει και πιο γενικό ενδιαφέρον από άλλες εταιρείες,το οποίο προσπαθούμε να μετατρέψουμε σε πολύ συγκεκριμένο για να έχουμε προτάσεις μέχρι τις 22 Ιουλίου. Πέραν των επαφών που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίαςμέχρι τις 22 του μηνός, θα μεταβώ στο Λονδίνο και στο Χιούστον αυτή την εβδομάδα για επαφές με πετρελαϊκές εταιρείες εκεί. Στον συνολικό προγραμματισμό που είχαμε κάνει για να προωθήσουμε τον τρίτο γύρο, έγινε μια τεχνική, γεωλογική παρουσίαση στο Χιούστον πριν από μερικές εβδομάδες και θα πραγματοποιηθεί και μια γεωπολιτική συζήτηση. Στόχος είναι οι εταιρείες να επιλέξουν την Κύπρο για να έχουν παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε ερώτηση αν αυτή η αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ στην περιοχή θα συμβάλει ενδεχομένως με θετικό τρόπο στην εκδήλωση μεγαλύτερου ενδιαφέροντος για τα ενεργειακά της περιοχής, ο Υπουργός Ενέργειας ανάφερε ότι, όση περισσότερη πολιτική σταθερότητα υπάρχει, τόσο αυξάνεται και το ενδιαφέρον. «Διότι, το ρίσκο που αναλαμβάνει μια εταιρεία για να κάνει γεωτρήσεις σε πολύ βαθιά νερά όπως αυτά της Ανατολικής Μεσογείου είναι πολύ μεγάλο», τόνισε.

Σχετικά με το ερευνητικό πρόγραμμα, ο κ. Υπουργός είπε ότι η TOTAL, εκτός απρόοπτου, θα ξεκινήσει το 2017 και σημείωσε: «Αυτός είναι ο προγραμματισμός. Αν θυμάστε είχαμε και τη συζήτηση που αφορούσε και στις εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Λάρνακας, έναντι του λιμανιού της Λεμεσού. Εκείνο το θέμα έχει επιλυθείκαι η ημερομηνία έχεικαθοριστεί εντός του 2017. Βέβαια υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να γίνουν: αδειοδοτήσεις, προσφορές από την εταιρεία για τη γεώτρηση, για ταγεωτρύπανα, αλλά ο προγραμματισμός, αυτή τη στιγμή, είναι αυτός που ανέφερα. Από εκεί και πέρα,περιμένουμε και από την ΕΝΙ να μας παρουσιάσει την επαναξιολόγηση των γεωλογικών δεδομένωνγια τα τεμάχια 2, 3 και 9, τις άδειες των οποίων ήδη κατέχει».

Στο θέμα του τουρισμού, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι: «Παρόλες τις πολύ καλές επιδόσεις που είχαμε πέρσι, τις οποίες και προσδοκούμε και φέτος, δεν πανηγυρίζουμε γιατί θα πρέπει αυτές οι επιδόσεις να μετατραπούν σε βιώσιμη αειφόρο ανάπτυξη του τουριστικού τομέα, δηλαδή να έχουμε αυτές τις επιδόσεις κάθε χρόνο. Στόχος μας είναι να ανακτήσουμε όσο το δυνατόν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς που χάσαμε τα τελευταία 10-15 χρόνια,όπως αποδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία και από εκεί και πέρα να έρθουν οι απαραίτητες υποδομές που θα εμπλουτίσουν το προϊόν μας και αναφέρομαι στις μαρίνες, στα γκολφ, στο καζίνο και σε άλλες ειδικές μορφές τουρισμού. Μένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας που είναι η αειφόρος ανάπτυξη, να έχουμε επαναλαμβανόμενεςεπιδόσεις όπως αυτή και σιγά-σιγά να κινηθούμε προς την προστιθέμενη αξία του τουρισμού, δηλαδή να αναλαμβάνουμε πιο υψηλής αξίας τουρίστες στο νησί μας».

Τέλος, ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού και σημείωσε: «Πιστεύω απόλυτα ότι η δημιουργία του Υφυπουργείου είναι κάτι που θα προσδώσει, επιτέλους, στον τουρισμό εκείνη την προσοχή που του αξίζει. Εκείνη την προσοχή που θέλει αφοσιωμένο πολιτικό προϊστάμενο. Ο τουρισμός είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, το οποίο πιστεύουμε, ως Κυβέρνηση, ότι με ένα ΥφυπουργείοΤουρισμού θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
_____________