28/7/16

8ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ)


Χαιρετισμός του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκου Τορναρίτη
στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) και στη 26η Συνεδρία Κεντρικού Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ, στις 27 Ιουλίου 2016 στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία.



Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί Σύνεδροι,
 
Είναι με ιδιαίτερη χαρά και αισθήματα τιμής που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να προσφωνήσω το Συνέδριο σας.
 
Γιατί εσείς, οι απόδημοι νέοι και νέες μας, αποτελείτε τους πλέον αγνούς και αφοσιωμένους πρεσβευτές της χώρας μας στη διεθνή κοινότητα. Αποτελείτε ένα εκλεκτό κομμάτι του Κυπριακού Ελληνισμού και όλοι μας γνωρίζουμε αλλά και αναγνωρίζουμε, τα τόσα πολλά, ανιδιοτελώς προσφέρετε. Η δική σας δράση και δημιουργία στις χώρες που φιλοξενείστε είναι καθοριστική στις προσπάθειες της πατρίδας μας.

Τόσο για να διατηρήσουμε το διεθνές ενδιαφέρον για το Εθνικό μας ζήτημα ζωντανό, όσο και στον αγώνα μας για να πετύχουμε ένα έντιμο συμβιβασμό που θα επανενώνει την πατρίδα μας.

Επιπρόσθετα, σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, εσείς, με την αστείρευτη σας εργατικότητα και αγάπη, αποτελείτε τους καλύτερους αγγελιοφόρους για την οικονομική ανάκαμψη και ελπιδοφόρα προοπτική της χώρας μας.

Περάσαμε δύσκολες στιγμές. Όμως ο Κυπριακός λαός φάνηκε ξανά αντάξιος των περιστάσεων. Έκανε σκληρές θυσίες προσδοκώντας στην ανατροπή των όσων υπέστη από την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας. Και ακριβώς τρία χρόνια μετά, η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο. Ανακτήσαμε ως χώρα την αξιοπρέπεια και την Εθνική μας κυριαρχία. Γίναμε ξανά αφέντες του τόπου μας.

Η συλλογική προσπάθεια έφερε την Κύπρο να καταγράφει οικονομική ανάπτυξη ελαφρά μικρότερη του 2% το 2015 με θετικές προοπτικές για το 2016. Σε δύο μόλις χρόνια η Κύπρος παρουσιάζει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 7 ετών. Με αποτέλεσμα, και ο πιο δύσπιστος παρατηρητής να διαπιστώνει ότι η Κυπριακή οικονομία όχι μόνο έχει σταθεροποιηθεί, αλλά είναι πλέον σε τροχιά ανάπτυξης.

Προβλήματα στην πραγματική οικονομία εξακολουθούν να υπάρχουν. Οι πληγές δεν έχουν ακόμη επουλωθεί. Εδώ βρίσκεται όμως και η πρόκληση της επόμενης μέρας. Να συνεχίσουμε την σταθερή μας πορεία, οικοδομώντας ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος. Μεταφράζοντας την αποκατάσταση της διεθνούς εμπιστοσύνης στις οικονομικές δυνατότητες της Κύπρου μας, σε αναπτυξιακές επενδύσεις και σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αξιόπιστο περιβάλλον προσέλκυσης επενδύσεων με την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την παροχή κινήτρων και της πλήρους αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στη χώρα μας. Διότι χωρίς εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, κανένας ξένος δεν θα επενδύσει στον τόπο μας. Και χωρίς ξένες επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει γρήγορη οικονομική ανάπτυξη, ευημερία και δουλειές.

Φίλες και Φίλοι,

Το φετινό σας Συνέδριο πραγματοποιείται σε ακόμη μια κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας. Σε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή, απαιτείται να βάλουμε την Κύπρο πάνω από κομματικές ιδεολογίες, αντλώντας παραδείγματα από εσάς. Χρειαζόμαστε συνεργασία και ενότητα, όχι διχασμό. Μετριοπάθεια, όχι φανατισμό. Απαιτείται πραγματισμός, όχι δογματισμός.

Οφείλουμε όλοι μας, να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην μεγάλη εθνική προσπάθεια που καταβάλλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, η οποία θα επανενώνει λαό και πατρίδα, θα σέβεται όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, και θα ανοίγει μια νέα σελίδα ελπίδας και προοπτικής για ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους.

Αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία την δυναμική και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε αριθμό κεφαλαίων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Απομένουν, φυσικά, σημαντικές διαφορές ακόμη που πρέπει να γεφυρωθούν. Είναι εδώ που καλούμε την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και την Τουρκία να επιδείξουν έμπρακτα την πολιτική τους βούληση για επίλυση του Κυπριακού. Εμείς αναζητούμε μια λύση που θα είναι βιώσιμη, λειτουργική και που θα επιτρέπει στην Κυπριακή Δημοκρατία να λειτουργεί ισότιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προφανώς και τα τελευταία γεγονότα που εξελίσσονται στην Τουρκία μας προβληματίζουν. Αν μη τι άλλο, αποτελούν ένα ισχυρό επιχείρημα προς όλους όσους εμπλέκονται στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ότι στην ενωμένη Κύπρο του αύριο, δεν έχουν θέση, ούτε ξένοι στρατοί ούτε αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο προκειμένου να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια. Το χρωστάμε στον τόπο μας.

Αυτή όμως είναι και η δουλειά όλων εμάς και στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Πρώτον, να φτάσουμε στο σημείο που η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει τις πραγματικές της προθέσεις, και δεύτερον, να πιέσουμε και να πείσουμε για τις μεγάλες ευκαιρίες που θα δημιουργήσει ο δρόμος της ειρήνης στην Κύπρο.

Το Κυπριακό έχει μπει σε ένα πολύ μεγαλύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο. Είμαι βέβαιος ότι εσείς στο εξωτερικό το διαπιστώνεται αυτό σε κάθε επαφή με ξένους παράγοντες. Δεν έχει θέση το άλυτο Κυπριακό στο σύγχρονο κόσμο.

Και χρειάζεται να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να πετύχουμε την επανένωση και την απελευθέρωση των μεγάλων δυνατοτήτων της μικρής μας χώρας.

Φίλες και Φίλοι,

Με αυτές τις σκέψεις, θέλω να σας καλωσορίσω ξανά στην πατρίδα. Να εκφράσω για ακόμη μια φορά τις θερμές μου ευχαριστίες για τα τόσα πολλά που έχετε κάνει και κάνετε για την Κύπρο. Και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο Συνέδριο σας.