1/6/16

Υπουργός Γεωργίας: Άμεσα οι αποζημιώσεις στους αγρότες που έχουν πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Υπουργός Γεωργίας: Άμεσα οι αποζημιώσεις στους αγρότες που έχουν πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα




Περιοδεία στις περιοχές της ορεινής Λεμεσού που πλήγηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της περασμένης εβδομάδας πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης.

Μετά το πέρας της περιοδείας σε κοινότητες και χωριά που πλήγηκαν ιδιαίτερα, ο Υπουργός Γεωργίας παρακάθισε σε δύο συσκέψεις με πληγέντες γεωργούς και οργανωμένα σύνολα που έλαβαν χώρα στις κοινότητες Κυπερούντας και Πέρα Πεδί. Κατά τις συναντήσεις, ο Υπουργός Γεωργίας δήλωσε πως η Κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σε όσους έχουν πληγεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι με τη στήριξη της Πολιτείας, σύντομα οι πληγέντες θα μπορέσουν να ανακάμψουν από τις ζημίες.

Απευθυνόμενος προς τους παρευρισκομένους, ο κ. Κουγιάλης τόνισε πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ούτως ώστε να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατό οι δικαιούχοι. «Θέλω να διαβεβαιώσω τους αγρότες μας ότι οι Υπηρεσίες του κράτους θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς η αποζημίωση των πληγέντων το συντομότερο δυνατό», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα τους, ως οφείλει, αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή».

Αναφορικά με τις σχετικές αποζημιώσεις προς τους παραγωγούς, ο κ. Κουγιάλης υπέδειξε πως αυτές πρόκειται να προέλθουν:

• Από τον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης (ΟΓΑ), για εκείνες τις ζημιές που αφορούν καλλιέργειες ασφαλισμένες στον οργανισμό όπως των φυλλοβόλων και αμπελιών, και
• Από Εθνικό Πλαίσιο Ζημιών, το οποίο θα ενεργοποιηθεί για την κάλυψη ζημιών για τις λοιπές καλλιέργειες.

Ο κ. Κουγιάλης κάλεσε όλους τους αγρότες, οι οποίοι έχουν πληγεί, να συνεργαστούν με τα αρμόδια τμήματα, ούτως ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις το συντομότερο δυνατό.

Σημειώνεται ότι τα κατά περιφέρεια Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα και τα Κοινοτικά Συμβούλια των πληγέντων περιοχών έχουν εφοδιαστεί με έντυπα Δηλώσεων Ζημιάς τα οποία καλούνται να συμπληρώσουν οι πληγέντες παραγωγοί και να τα υποβληθούν στον ΟΓΑ το αργότερο μέχρι τις 9 Ιουνίου 2016.

Από τη χαλαζόπτωση έχουν πληγεί 54 κοινότητες της ορεινής Λεμεσού, 13 κοινότητες της Επαρχίας Πάφου, δύο της ορεινής Λάρνακας και οκτώ της δυτικής Λευκωσίας. Σε μεγαλύτερο βαθμό έχουν επηρεαστεί φυλλοβόλες καλλιέργειες, οι οποίες έχουν καταστραφεί σε ορισμένες περιπτώσεις σχεδόν ολοσχερώς, ενώ σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί αμπελώνες, αλλά και καλλιέργειες λαχανικών και θερμοκήπια.