Δηλώσεις Υπουργού Άμυνας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ για τη διαδικασία προσλήψεων των νέων οπλιτών στην Εθνική Φρουρά
Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις στην εκπομπή Πρωινό Δρομολόγιο του ΡΙΚ σε σχέση με τη διαδικασία των προσλήψεων νέων οπλιτών στην Εθνική Φρουρά.
Ερωτηθείς ως προς το στάδιο που βρίσκεται η διαδικασία, ο κ. Φωκαΐδης υπέδειξε ότι από χθες, Τρίτη, έχει ξεκινήσει η διαδικασία της υγειονομικής εξέτασης, η οποία θα συνεχιστεί σήμερα και αύριο, χωρίς να παρουσιάζεται οποιοδήποτε πρόβλημα και να εξελίσσεται ομαλά.
Αυτή η εξέταση, σημείωσε ο Υπουργός, είναι η εξέταση η οποία θα καταδείξει κατά πόσον οι υποψήφιοι συμβασιούχοι οπλίτες ανήκουν στη σωματική κατηγορία Ι1 και Ι2, όπως είχαν δηλώσει στο στάδιο της υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησής τους.
«Αυτό εξετάζεται από τους γιατρούς της Εθνικής Φρουράς, κατά πόσον δηλαδή είναι όντως της σωματικής κατηγορίας Ι1 και Ι2, όπως θα έπρεπε να είναι. Η εξέταση για όσους διαμένουν στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου γίνεται στο ΚΕΝ Λάρνακας, για τους διαμένοντες στην επαρχία Λεμεσού γίνεται στο ΚΕΝ Λεμεσού, για τους διαμένοντες στην Πάφο γίνεται στο ΚΕΝ Πάφου και για όσους διαμένουν στη Λευκωσία, η εξέταση γίνεται στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο, στο στρατόπεδο BMH», είπε ο Υπουργός.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, συνέχισε ο κ. Φωκαΐδης, η Επιτροπή Αξιολόγησης, «έχοντας όλα τα στοιχεία τα οποία έχουν υποβληθεί με την αίτηση και βεβαίως και τα στοιχεία τα οποία προκύπτουν μετά την ολοκλήρωση της υγειονομικής εξέτασης, όπου επίσης γίνεται και ο σωματομετρικός έλεγχος – δηλαδή ελέγχεται κατά πόσον ο δείκτης μάζας σώματος είναι αυτός ο οποίος έχει δηλωθεί – αλλά και ταυτοποίηση όλων των λοιπών στοιχείων, αμέσως μετά θα προχωρήσει στην κατάταξη σε σειρά επιτυχίας όλων των υποψηφίων με μοναδικό, αντικειμενικό και μετρήσιμο κριτήριο τον βαθμό απολυτηρίου του κάθε υποψηφίου. Όσοι πληρούν όλα τα απαιτούμενα προσόντα θα λάβουν σειρά κατάταξης με μοναδικό κριτήριο επαναλαμβάνω, τον βαθμό του απολυτηρίου».
Σχολιάζοντας τη φημολογία περί παρεμβάσεων και προσπάθεια άσκησης επιρροής στη διαδικασία, ο Υπουργός Άμυνας εμφανίστηκε κατηγορηματικός λέγοντας πως «δεν υπάρχει τρόπος παρεμβολής οτιδήποτε στη διαδικασία υποκειμενικό ή να γίνει η οποιαδήποτε παρέμβαση. Η σειρά κατάταξης –κι αυτό μπορεί να πιστοποιηθεί διότι θα δημοσιευτεί – θα γίνει με μοναδικό κριτήριο τον βαθμό του απολυτηρίου του καθενός.
Το πτυχίο του πανεπιστημίου και το μεταπτυχιακό θα επιμετρήσουν στο δεύτερο στάδιο ανάμεσα σε εκείνους που θα προσληφθούν προκειμένου να τοποθετηθούν στα διάφορα Όπλα, Σώματα ή Υπηρεσίες. Για παράδειγμα, για όσους θα θέλουν να τοποθετηθούν στις Ειδικές Δυνάμεις, Στρατονομία, Καταδρομείς, ΟΥΚ – εκεί θα γίνουν ανάλογες αθλητικές εξετάσεις. Για όσους, όμως, για παράδειγμα, επιθυμούν να ενταχθούν στη νεοσύστατη ομάδα Κυβερνοάμυνας, εκεί ναι, θα προσμετρήσουν τα πτυχία και θα ζητήσουμε – και με τις συνεργασίες που έχουμε με τα Πανεπιστήμια – τη βοήθεια ακαδημαϊκών προκειμένου να κατατάξουμε τα διάφορα πτυχία και τους διάφορους βαθμούς διαφορετικών πανεπιστημίων με αντικειμενικό και πάλι τρόπο, με βάση τη σειρά επιτυχίας που θα εδράζεται σε αντικειμενικά κριτήρια και στα πτυχία».
Σε άλλους κλάδους όπου υπάρχει ανάγκη εξειδικευμένου προσωπικού είτε Πολιτικών Μηχανικών για το Μηχανικό του στρατού, είτε τεχνικών για το Τεχνικό, είτε για το Ναυτικό, είτε για την Αεροπορία όπου υπάρχουν εξειδικευμένες θέσεις, όπου τα πτυχία θα αποτελέσουν κριτήριο για να τοποθετηθεί κάποιος, τότε ναι, και αυτό θα γίνει με αντικειμενικές και διαφανείς διαδικασίες, πρόσθεσε ο Υπουργός.
«Εάν αυτήν τη στιγμή είχαμε να κατατάξουμε τους υποψηφίους λαμβάνοντας υπόψη πτυχία διαφορετικών πανεπιστημίων, κάποια εκ των οποίων μπορεί να μην είναι αναγνωρισμένα στην Κύπρο ή για κάποια μπορεί να μην υπάρχουν στοιχεία – για παράδειγμα ένα πτυχίο Πολικού Μηχανικού που είναι σχετικό με ένα πτυχίο Καλών Τεχνών που δεν είναι σχετικό – αυτό θα μας δημιουργούσε μια διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη, αμφισβητήσιμη και με κίνδυνο, ενδεχομένως, να είχαμε και προσφυγές που δεν ήταν κάτι το οποίο θα επιθυμούσαμε. Άρα, επιλέξαμε συνειδητά μία διαδικασία απλή, μια διαδικασία που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί έχοντας υπόψη, βεβαίως, και τη γενικότερη εντύπωση που υπάρχει στην κοινωνία μας και όχι αδικαιολόγητα – λόγω της κακής εμπειρίας του παρελθόντος– ότι παντού υπάρχει το μέσο, ότι παντού υπάρχει το ρουσφέτι. Προσπαθούμε με τρόπο αν θέλετε δογματικό, να ξεριζώσουμε κάποιες νοοτροπίες.
Κατά κανόνα και θα επιβεβαιωθεί, αυτοί οι οποίοι έχουν πτυχία πανεπιστημίου θα περιλαμβάνονται στους 3000 πρώτους, οι οποίοι θα πάρουν θέση και το πτυχίο τους θα αξιολογηθεί στη συνέχεια σε συγκεκριμένες θέσεις.
Εκεί που υπάρχουν εξειδικευμένες θέσεις και εάν και εφόσον κάποιοι έχουν την εξειδίκευση σε τομείς όπου έχουμε ανάγκη, όπως σε θέματα Διαβιβάσεων, Επικοινωνιών, Πληροφορικής, και επιθυμούν να εργαστούν και να κάνουν καριέρα στο στρατό, προβλέπεται η δυνατότητα μοριοδότησης, έτσι ώστε σε κατοπινό στάδιο, εάν και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα προσλήψεων, να μπορούν να μοριοδοτηθούν για να έχουν προτεραιότητα», είπε.
Κληθείς να σχολιάσει τη δυσαρέσκεια που διατυπώνεται από μερίδα πολιτών περί της προσμέτρησης του απολυτηρίου, ο κ. Φωκαΐδης επανέλαβε ότι το απολυτήριο Λυκείου είναι ένα αντικειμενικό κριτήριο, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως για θέσεις στις Ειδικές Δυνάμεις ή σε άλλα όπλα του στρατού, πέραν από τη φυσική κατάσταση και την επίδοση, θα υπάρχουν εξετάσεις οι οποίες θα είναι αθλητική δοκιμασία.
«Αυτή τη στιγμή ξεκινά ένας νέος θεσμός, ένας εκσυγχρονιστικός θεσμός που αντικαθιστά 3000 κληρωτούς με 3000 επαγγελματίες. Στους 3000 κληρωτούς δεν γινόταν καμία εξέταση. Όχι μόνο δεν ήταν Ι1 ή Ι2, αλλά 500 εξ αυτών κάθε χρόνο ήταν άοπλοι – ήταν Ι3, ήταν Ι4. Ούτε υπήρχε καμία διαδικασία που να προσμετρά τη μόρφωση, τα πτυχία ή ό,τι άλλο. Το σίγουρο είναι ότι και ποιοτικά είμαστε ένα βήμα μπροστά σε σχέση με το αξιόμαχο και το τι ήμασταν χθες», σημείωσε ο Υπουργός.
Ερωτηθείς για τη μισθοδοσία, ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε ότι ο ακάθαρτος μισθός των οπλιτών είναι 1.127 ευρώ, με τον δε καθαρό να ανέρχεται περίπου στα 1.000 ευρώ. «Όμως είναι μαζί και μια σειρά από ωφελήματα», πρόσθεσε, «τα οποία πιστεύω πως έχουν τη σημασία τους καθότι θα δώσουν τη δυνατότητα σε νέα παιδιά που ενδεχομένως υπό άλλες συνθήκες να μην είχαν τη δυνατότητα να σπουδάσουν, να ξεκινήσουν να εργάζονται, να αποφορτώσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό, να ξεκινήσουν σπουδές εντός της πατρίδας τους.
Υπάρχουν μέσα στο Σχέδιο Κινήτρων σημαντικότατες προσφορές για μείωση διδάκτρων από όλα τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια του τόπου μας, όπως και από κολλέγια και Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που φθάνουν μέχρι και την κατά 50% μείωση των διδάκτρων. Είναι επίσης η δωρεάν διακίνηση, η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υπάρχουν πακέτα ασφαλιστικής κάλυψης που έχουν προσφέρει ιδιωτικοί οργανισμοί, υπάρχει το Σχέδιο Επαγγελματικής Κατάρτισης, το Σχέδιο Υποτροφιών. Είναι ένα πακέτο ωφελημάτων το οποίο νομίζω πως δίδει τη δυνατότητα σε νέα παιδιά να ξεκινήσουν τη ζωή τους. Εν πάση περιπτώσει», συνέχισε ο Υπουργός, «με βάση τη διεθνή εμπειρία, δεν σημαίνει ότι ένα άτομο που εντάσσεται σε ένα επαγγελματικό στρατό έχει κατ’ ανάγκη πρόθεση να ακολουθήσει τη στρατιωτική σταδιοδρομία. «Μπορεί να το κάνει για μια περίοδο της ζωής του όπου οι συνθήκες μπορεί να το επιβάλλουν ή για να αποκτήσει κάποια προσόντα όπως αυτά τα οποία δίδουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουν», είπε.
Πέραν από τα πτυχία, σημείωσε, υπάρχει το Σχέδιο Επαγγελματικής Κατάρτισης όπου ο στρατός, σε θέσεις τεχνικού χαρακτήρα που έχει ανάγκη, όπως είναι οι συγκολλητές ή οι τεχνίτες, και σε συνεργασία με το Κέντρο Παραγωγικότητας και με την Τεχνική Εκπαίδευση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, που έχουμε σχετικές επαφές, θα δίδει τη δυνατότητα μέσα από την πρακτική εξάσκηση και με κάποια ταχύρυθμα μαθήματα, ο νέος να λαμβάνει δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης ή πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων μέσω της ΑνΑΔ έτσι ώστε να μπορεί σε 1-2 χρόνια να ενταχθεί στην αγορά εργασίας και να διεκδικήσει μια θέση.
«Για παράδειγμα, έχουμε ανάγκη το επόμενο χρονικό διάστημα για θέσεις στο Ναυτικό. Αυτοί θα μπορούν σε μεταγενέστερο στάδιο να διεκδικήσουν θέσεις στην Εμπορική Ναυτιλία. Άρα όχι μόνο σε θέσεις που απαιτούν πτυχία αλλά και σε θέσεις τεχνικές, ο στρατός μετατρέπεται σε ένα οργανισμό ο οποίος μπορεί να δώσει ευκαιρίες και δυνατότητες σε νέα παιδιά».
Μιλάμε για μια νέα εποχή για το στρατό, επισήμανε ο κ. Φωκαΐδης, μακριά από παλαιά στερεότυπα. Πρέπει να δούμε την προοπτική στο στράτευμα που αλλάζει και μετεξελίσσεται, με σύγχρονες δυνατότητες. Με αυτή τη σημαντική τομή που γίνεται, δίδεται ταυτόχρονα η δυνατότητα και στις αμυντικές δυνατότητες του Κράτους να ενισχυθούν. Ως αποτέλεσμα αυτής της μεταρρύθμισης είναι και η μείωση της στρατιωτικής θητείας από 24 σε 14 μήνες.
Ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε, τέλος, ότι το συμβόλαιο θα είναι δοκιμαστικό, διάρκειας ενός έτους, με τους οπλίτες να κληθούν για πρόσληψη περί το τέλος Οκτωβρίου, ενώ σε περίπτωση που το Κυπριακό επιλυθεί, το Κράτος, σε κάθε περίπτωση, θα τιμήσει τα συμβόλαιά του.