25/5/16

Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ




Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη σε δηλώσεις στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ. Αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη και ότι από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, έγιναν τις προηγούμενες μέρες όλες οι αναγκαίες παραστάσεις προς τα Ηνωμένα Έθνη (ΗΕ) από τα οποία είχαν ληφθεί διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει τίποτα, το οποίο θα υποβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ή θα προσπαθεί να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος, διαβεβαιώσεις, οι οποίες, ωστόσο, δεν τηρήθηκαν.
Για το θέμα, συγκεκριμένα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: « Φυσικά έγιναν παραστάσεις, εδώ και καιρό, τόσο από την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και από την ίδια την ΕΕ, γιατί το θέμα συζητήθηκε και σε επίπεδο ΕΕ και εδόθησαν διαβεβαιώσεις και από τα ΗΕ και από την Τουρκία μέσω των ΗΕ».
Υπογράμμισε ακόμα ο κ. Εκπρόσωπος ότι: « Ο Υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται στις αρχές Ιουνίου στη Νέα Υόρκη για να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα με τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα (ΓΓ) των ΗΕ. Έχει ακυρωθεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας την Πέμπτη με τον κ. Άιντε και επίσης έχει ακυρωθεί η συνάντηση των δυο ηγετών την Παρασκευή. Στη σημερινή συνάντηση των δυο διαπραγματευτών δεν θα γίνει καμία απολύτως συζήτηση, απλά ο κ. Μαυρογιάννης θα αποχαιρετίσει τα ΗΕ και την κυπριακή διαπραγματευτική ομάδα λόγω της αναχώρησής του για τη Νέα Υόρκη, αφού είναι οι τελευταίες ημέρες της εκστρατείας για την υποψηφιότητά του για εκλογή ως Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης. Επαναλαμβάνω ότι παρόλο που δεν έχουμε διακόψει τις συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ενέργειά του στέλνει το μήνυμα ότι δεν αποδεχόμαστε ούτε κουτοπονηριές, ούτε την προσπάθεια τετελεσμένων από τον οποιονδήποτε».
Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε, ακόμη, ότι : «Άλλο η Κυπριακή Δημοκρατία ως μέλος των ΗΕ και της ΕΕ και άλλο η ελληνοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτό δεν πρέπει να το λησμονεί κανείς από τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό, διαφορετικά υπονομεύει την ίδια τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη».
Ερωτηθείς πότε είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνάντηση των δυο ηγετών ανέφερε: «Δεν υπάρχει προγραμματισμένη επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών. Θα πρέπει να διασφαλιστεί, αυτό που σας έχω αναφέρει: η ανάγκη σεβασμού από όλους, πολύ περισσότερα από τα ΗΕ των ίδιων των ψηφισμάτων των ΗΕ».
Κληθείς να απαντήσει αν η Κυβέρνηση αναμένει κάποιου είδους δημόσια εξήγηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Φυσικά και αναμένουμε δημόσια εξήγηση από πλευράς των ΗΕ. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν μέσω του Βοηθού Εκπροσώπου δεν ήταν ικανοποιητικές».
Σε ερώτηση γιατί διπλωματικές πηγές επιρρίπτουν ευθύνες για το όλο θέμα στον ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο κ. Εκπρόσωπος σημείωσε:« Όλοι φέρουν ευθύνες. Δεν μπορώ να σχολιάσω τι λένε οι διπλωματικές πηγές. Όλοι έχουν ευθύνη για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Πολύ περισσότερο τα ΗΕ, γιατί από τη στιγμή που αναθέτουν σε μια χώρα να διοργανώσει μια εκδήλωση οφείλουν να διασφαλίσουν ότι όλα θα εξελιχθούν ως πρέπει και τα ΗΕ, που είναι ο θεματοφύλακας των ίδιων των ψηφισμάτων των ΗΕ, έχουν ένα λόγο περισσότερο να σέβονται και να διασφαλίζουν αυτά τα ψηφίσματα. Από εκεί και πέρα ευθύνες υπάρχουν και σε άλλους. Υπάρχει και προς την Τουρκία, αλλά και γενικότερες ευθύνες για την εν λόγω εξέλιξη. Το περισσότερο όμως μερίδιο ευθύνης το φέρουν τα ΗΕ».
Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του κ. Ακιντζί ότι είναι υπερβολική αυτή η αντίδραση και, όπως χαρακτηριστικά είπε, η Ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί να τον περιορίσει στα όρια της νεκρής ζώνης, , ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε: « Τέτοιες ενέργειες από τον κ. Ακιντζί και τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν σε καμία απολύτως περίπτωση τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό που έχω αναφέρει προηγουμένως ισχύει για όλους και ισχύει και για τον κ. Ακιντζί. Δεν αναμένουμε από την Τουρκία να μας αναγνωρίσει, είναι γνωστή η θέση της, αλλά αναμένουμε από όλους και πολύ περισσότερο από τους Διεθνείς Οργανισμούς, όπως τα ΗΕ, να στέλνουν τα μηνύματα που πρέπει προς την Τουρκία. Όπως για παράδειγμα έπραξε, πρόσφατα η ΕΕ στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός απαιτούσε το άνοιγμα πέντε κεφαλαίων παραγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία. Η απάντηση της ΕΕ προς τον τότε Τούρκο Πρωθυπουργό ήταν ξεκάθαρη. Τα ΗΕ έχουν περισσότερη ευθύνη να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο».
Αναφορικά με το πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ, που χαρακτηρίζει ως «καμώματα» τις αντιδράσεις από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί και τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ναυάγιο τις συνομιλίες και ότι και οι δυο θα έπρεπε να συμπεριφερθούν πιο σοβαρά, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Ο καθένας μπορεί να έχει τις δικές του απόψεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όντως, μετέβηκε στην Τουρκία ως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για να εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία και επαναλαμβάνω προς όλους και σχολιάζοντας και το άρθρο που μόλις έχετε αναφέρει ότι διαβεβαιώσεις από τα ΗΕ προς την Κυπριακή Δημοκρατία, προς την ίδια την ΕΕ ήταν ότι δεν θα υπάρξει παρουσία του κ. Ακιντζί στην Κωνσταντινούπολη».
Τέλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχολίασε το θέμα της απαγόρευσης λειτουργίας εκκλησιών στα κατεχόμενα πέρα της μίας φοράς τον χρόνο: «Είναι μια αρνητικότατη εξέλιξη», τόνισε και πρόσθεσε, «. Να σας αναφέρω ότι υπάρχουν αντιδράσεις και στην ίδια την Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αντιλαμβάνεστε ότι οι θρησκευτικές ελευθερίες και η άσκηση του θρησκευτικού δικαιώματος είναι μέρος των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει υπάρξει αντίδραση τόσο σε επίπεδο Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο. Θα αναμένουμε να δούμε ποιές θα είναι οι εξελίξεις τις αμέσως επόμενες ημέρες και αναλόγως των εξελίξεων υπάρχουν σκέψεις για το πώς θα αντιδράσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλά επαναλαμβάνω η άσκηση θρησκευτικών δικαιωμάτων αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα».
Καταλήγοντας, είπε: « Η συγκεκριμένη απόφαση δεν λήφθηκε από τον κ. Ακιντζί, ήταν από την «λεγόμενη» κυβέρνηση του ψευδοκράτους. Ήταν από τις πρώτες αποφάσεις της νέας «λεγόμενης » κυβέρνησης και δεν ήταν απόφαση από πλευράς του Τουρκοκύπριου ηγέτη».
-------------------