13/5/16

ΟΠρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Πρόεδρο του ΕΛΚ

ΟΠρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Πρόεδρο του ΕΛΚ


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Joseph Daul, τον οποίον συνόδευε αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Daul δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι «έχω έρθει στην Κύπρο για να υποστηρίξω τους φίλους μας του ΔΗΣΥ για τις εκλογές που έρχονται.

Το ΕΛΚ παρακολουθεί καθημερινά τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο. Κοιτάζοντας τα στοιχεία και τις εξελίξεις, αυτό που γίνεται με αυτήν την Κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε πολύ σωστή κατεύθυνση. Γνωρίζω ότι οι Κύπριοι έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν μεγάλες προσπάθειες, αλλά πιστεύω ότι τέτοιες προσπάθειες χρειάζονται σε όλες τις χώρες και στη δική μου χώρα επίσης. Αλλά είναι ο σωστός δρόμος.

Πιστεύω ότι αν κοιτάξουμε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, για παράδειγμα στην Ελλάδα και με την ψηφοφορία που υπήρχε αυτές τις μέρες στο Κοινοβούλιο, διαπιστώνουμε ότι δεν μπορεί να έχουμε 36 διαφορετικές λύσεις στο πρόβλημα της χώρας».

Όπως είπε ο κ. Daul πρόκειται για ένα δρόμο που δεν έχει σύντομη διαδρομή, προσθέτοντας ότι «οι φίλοι μας από την Αριστερά συνήθως μάς αφήσαν μεγάλα προβλήματα που πρέπει όμως να λύσουμε».

Ο κ. Daul σημείωσε ότι «είμαι επίσης εδώ για να δω πώς προχωρούν τα πράγματα ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία. Για το ΕΛΚ είναι ξεκάθαρα τα πράγματα: Θα πρέπει όλοι να σεβαστούμε τους κανόνες. Εάν δεν υπάρξει σεβασμός στους κανόνες δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία.   Αυτό ακριβώςσυμβαίνει σχετικά με τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων. Εάν δεν τηρηθούν οι κανόνες δεν θα μπορέσει να γίνει φιλελευθεροποίηση θεωρήσεων για την Τουρκία. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε αμφισβήτηση τους κοινούς κανόνες και δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι τέτοιο».

Επεσήμανε, εξάλλου, ότι τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία κατά της ελευθερίας του Τύπου «δεν είναι φυσιολογικά πράγματα».  

Από πλευράς του, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι το ΕΛΚ που «είναι και η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα, είναι ένα στήριγμα στους εθνικούς αγώνες του κυπριακού λαού και στηρίζει από την πρώτη στιγμή τις προσπάθειές μας για επίλυση του Κυπριακού.

Χαιρετίζω τις θέσεις αρχής του Προέδρου του ΕΛΚ ότι η Ευρώπη έχει κανόνες και δεν πρόκειται να κάνει καμιά έκπτωση έναντι της Τουρκίας, ούτε για το θέμα της φιλελευθεροποίησης της βίζας ούτε στο θέμα του ανοίγματος των κεφαλαίων που είναι μπλοκαρισμένα από την Κύπρο.

Εάν η Τουρκία δεν σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες και δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρώπης και της Κύπρου, ούτε φιλελευθεροποίηση της βίζας θα τύχει ούτε ξεπαγώματος των κεφαλαίων που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει μπλοκάρει.

Θέλω να τονίσω, επίσης, ότι, με τη συμβολή του ΕΛΚ, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Juncker, όπως και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου   κ. Tusk, είναι ενεργός η συμμετοχή της ΕΕ για πρώτη φορά στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, για να υποδεικνύουν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές αρχές, υπάρχει ευρωπαϊκό κεκτημένο και δεν μπορεί η λύση του Κυπριακού να παρεκκλίνει από αυτές τις ευρωπαϊκές αρχές».
____________

ΡΜ/ΜΚΥ/ΣΧ