13/5/16

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας στην εκδήλωση
του Περιφερειακού ΓυμνασίουΚοκκινοτριμιθιάς με τίτλο: «Αλυσίδα Αγάπης»


Με ξεχωριστήχαρά παρευρίσκομαι στην «Αλυσίδα Αγάπης», που διοργανώνουν η Διεύθυνση, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Περιφερειακού Γυμνασίου Κοκκινοτριμιθιάς, με τη συμμετοχή και τη συνεργασία Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων της ευρύτερης περιοχής. Με τη σημερινή τελετή ολοκληρώνεται το Β’ Μέρος του Μαθητικού Συνεδρίου και των βιωματικών εργαστηρίων, με τίτλο: «Σε Νιώθω», που πραγματοποίησε με επιτυχία το σχολείο τον περασμένο Απρίλη.

Η πρωτοβουλίααυτή σχετίζεται με τον δεύτερο υπό έμφαση στόχο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, με θέμα την ευαισθητοποίηση των μαθητών κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και την προώθηση της ισότητας και του σεβασμού, στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της ρητορικής του μίσους, που έχει εγκαινιάσει εδώ και καιρό το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Οι σχολικές μαςμονάδες καλούνται να εφαρμόσουν μια στοχευµένη πολιτική, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού, εκφοβισμού και διακρίσεων. Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην αξία της δημοκρατίας και της ισότητας προάγονται μέσα από μια ατέρμονη εκπαιδευτική διαδικασία, στην οποία ο ρόλος του σχολείου, ως φορέα αγωγής και εκπαίδευσης, είναι καθοριστικός.  

Η σημερινήόμορφη εκδήλωση αφιερώνεται στη μνήμη του Διευθυντή του Σχολείου Μάριου Αντωνιάδη, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα, πρόωρα και αναπάντεχα, στα 58 του χρόνια. Μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του υπηρετούσε με αφοσίωση την εκπαίδευση του τόπου μας και διεκπεραίωνε στο ακέραιο τα καθήκοντά του. Τη συγκεκριμένη δράση την είχε προγραμματίσει με τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου από καιρό, γεγονός που αποδεικνύει ότι επεδίωκε την εμπλοκή των παιδιών σε ποιοτικές δραστηριότητες που καλλιεργούν, πρωτίστως, το ήθος και τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Σπουδαία, ωστόσο, υπήρξε η ευρύτερη συνεισφορά του στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και ειδικότερα στον κλάδο των Μαθηματικών, τον οποίο υπηρέτησε από διάφορες επάλξεις.

Ο ΜάριοςΑντωνιάδης έκανε πράξη τη σοφή παραίνεση του Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος τονίζει εμφαντικά ότι «Πρέπει να γίνεις εσύ ήλιος για να φωτίσεις τους σβησμένους ήλιους των άλλων».

Τέτοιαπαραδείγματα πρέπει να εμπνέουν όλους όσοι υπηρετούν τον χώρο της εκπαίδευσης, ώστε να επιτελούν υπεύθυνα το ιερό καθήκον απέναντι στα παιδιά μας, τα οποία αποτελούν την ελπίδα για ένα αισιόδοξο μέλλον. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προχωρεί με αφοσίωση, παρά τις όποιες δυσκολίες, στην υλοποίηση των στόχων για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Με την ενεργό εμπλοκή όλων μας, μπορούμε να υλοποιήσουμε την ποιοτική αναβάθμιση στο ανθρώπινο δυναμικό, στο περιεχόμενο και στη δομή της παρεχόμενης εκπαίδευσης, ώστε να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες του Δημόσιου Σχολείου.

Καταληκτικά, θαήθελα να συγχαρώ τη Διεύθυνση, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του Περιφερειακού Γυμνασίου Κοκκινοτριμιθιάς, για τη σημερινή διοργάνωση, καθώς και τα παιδιά των γειτονικών σχολείων, που ενώνουν απλόχερα τα χέρια και την καρδιά τους, δίνοντας τα δικά τους μηνύματα σ’ αυτήν την «Αλυσίδα Αγάπης». Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, οι ευγενικοί στόχοι της οποίας τιμούν με τον καλύτερο τρόπο τη μνήμη του Διευθυντή του Σχολείου Μάριου Αντωνιάδη.
_____________

 ΜΓ/ΕΓ