25/5/16

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή στα εγκαίνια του Μουσείου Ιστορίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Λακατάμιας

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή στα εγκαίνια του Μουσείου Ιστορίας
και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Λακατάμιας



Με ιδιαίτερη ικανοποίηση αποδέχθηκα την πρόσκληση του Δημάρχου και των Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Λακατάμιας να χαιρετίσω την τελετή εγκαινίων του Μουσείου Ιστορίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το 2010 άρχισαν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του Μουσείου, το οποίο ουσιαστικά πρωτολειτούργησε το 2014, με στόχο να αναδείξει τον πολιτισμικό θησαυρό της λαϊκής μας παράδοσης. Το Μουσείο, το οποίο βρίσκεται σε μία παραδοσιακή συνοικία και στεγάζεται σε ένα αρχοντικό του 1922, καλύπτει την ανάγκη συγκέντρωσης ιστορικού και λαογραφικού υλικού και αξιοποίησής του για σκοπούς έρευνας και μελέτης της τοπικής ιστορίας.

Η ιδιαιτερότητα του Μουσείου, έγκειται στο γεγονός ότι τα άτομα που δραστηριοποιούνται σε αυτό, «οι φίλοι του Μουσείου», όπως αποκαλούνται, εργάζονται εθελοντικά και στη βάση επιστημονικών κριτηρίων, προκειμένου να εμπλουτίσουν το αρχείο του Μουσείου, αλλά και να συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του. Μάχιμοι και αφυπηρετήσαντες εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, φοιτητές και καθηγητές πανεπιστημίων, μαθητές των σχολείων της περιοχής, καθώς και απλοί κάτοικοι της Λακατάμιας, κατέβαλαν με την ενεργό εμπλοκή τους μεγάλη προσπάθεια για να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε η επίσκεψη στο Μουσείο να αποτελεί μια βιωματική εμπειρία για τον κάθε επισκέπτη. Για τον σκοπό αυτό, δημιουργήθηκαν διαδραστικά εργαστήρια και οργανωμένες ξεναγήσεις, οι οποίες με την ορθή αξιοποίηση της τεχνολογίας, επιτυγχάνουν, με τρόπο περίτεχνο, την αναπαράσταση της ζωής της κυπριακής κοινωνίας του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Παράλληλα, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, γίνεται μία διασύνδεση παλαιότερων και νεότερων στοιχείων, γεγονός που κεντρίζει το ενδιαφέρον, κυρίως των παιδιών. Ήδη μέχρι σήμερα περισσότεροι από 3.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν το Μουσείο, το οποίο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και δημιουργίας περαιτέρω αξιόλογων δραστηριοτήτων.

Η πρωτοβουλία αυτή του Δήμου Λακατάμιας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, γιατί συμβάλλει στη διατήρηση και στην προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια πνευματική επένδυση για το παρόν και το μέλλον, που αναβαθμίζει την ευρύτερη περιοχή.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στηρίζει και ενισχύει τους στόχους της όμορφης αυτής προσπάθειας, η οποία αναδεικνύει την τοπική ιστορία και παράλληλα δίνει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να αξιοποιήσουν την παιδαγωγική αξία της μουσειακής αγωγής ως μια ζωντανή πηγή άντλησης πληροφοριών και ιστορικών στοιχείων.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τον Δήμαρχο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λακατάμιας, τους συντελεστές, αλλά και όλους τους Φίλους Εθελοντές του Μουσείου, που εργάζονται με ομαδικό πνεύμα και με αξιέπαινο ζήλο, αλλά κυρίως με σεβασμό στην προβολή της Ιστορίας και της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.

__________