27/4/16

Ανακοίνωση Υπουργείου Οικονομικών - Υποβολή Εκθέσεων ανά Χώρα (Country- by-Country Reporting)

Ανακοίνωση Υπουργείου Οικονομικών - Υποβολή Εκθέσεων ανά Χώρα
(Country- by-Country Reporting)


Η Διοίκηση τουΥπουργείου Οικονομικών ανακοινώνει την επικείμενη τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με την υποβολή εκθέσεων ανά χώρα (Country-by-Country Report ing) ως απόρροια τουπροσχεδίου της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που τροποποιεί την Οδηγία 2011/16/ΕΕ, η οποία αναμένεται να εγκριθεί κατά τη συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις 26 Μαΐου 2016. Η εν λόγω τροποποίηση ευθυγραμμίζεται με τις συστάσεις της Δράσης 13 του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που δημοσιεύθηκαν στις 5 Οκτωβρίου 2015 για το Σχέδιο Δράσης κατά της «Διάβρωσης της Φορολογικής Βάσης και της Μεταφοράς Κερδών», γνωστό ως BEPS (Base Erosion and Profit Shifting), σχετικά με την υποβολή εκθέσεων ανά χώρα ( CbC-R).

Παράλληλα,ανακοινώνεται η στήριξη των προνοιών της Δράσης 13 του ΟΟΣΑ σε σχέση με την αυτόματη ανταλλαγή εκθέσεων ανά χώρα και προς αυτήν τη κατεύθυνση τροχοδρομούνται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, ούτως ώστε να υιοθετηθούν οι σχετικές πρόνοιές της στην εθνική νομοθεσία και να ενεργοποιηθεί η αυτόματη ανταλλαγή των ανά χώρα εκθέσεων.  

Σύμφωνα με τοπεριεχόμενο της Δράσης 13, οι φορολογικές αρχές οφείλουν να αναπτύξουν κανόνες σχετικά με την τεκμηρίωση για τον καθορισμό των τιμών μεταβίβασης των πολυεθνικών εταιρειών, για την ενίσχυση της διαφάνειας, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος συμμόρφωσης για τις πολυεθνικές εταιρείες.

Η υποβολή ανάχώρα εκθέσεων αφορά πληροφόρηση, η οποία θα παρέχεται στις αρμόδιες φορολογικές αρχές, η οποία θα καταγράφεται από τις πολυεθνικές εταιρείες σε ένα πρότυπο πίνακα που περιλαμβάνει την παγκόσμια κατανομή των εισοδημάτων του Ομίλου από συνδεδεμένες και μη συνδεδεμένες εταιρείες, τους φορολογικές τους υποχρεώσεις, τον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού, το μετοχικό κεφάλαιο, τα αδιανέμητα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία ανά χώρα. Οι εκθέσεις αυτές θα κοινοποιούνται μέσω της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών στις αρμόδιες φορολογικές αρχές.

Η τροποποίησητης Οδηγίας προνοεί την αυτόματη ανταλλαγή εκθέσεων ανά χώρα  και απαιτεί μεταξύ άλλων όπως:

·                  Η υποβολή εκθέσεων ανά χώρα θα υποβάλλεται από τη μητρική εταιρεία στη φορολογική αρχή που βρίσκεται η φορολογική της κατοικία και θα απαιτείται μόνο στις περιπτώσεις των πολυεθνικών επιχειρήσεων με ενοποιημένο κύκλο εργασιών πέραν των €750 εκ. κατά το αμέσως προηγούμενο έτος.
·                  Σε περίπτωση που το κράτος, στο οποίο έχει τη φορολογική κατοικία η μητρική εταιρεία, δεν έχει εισάξει κανόνες για υποβολή του CbC-R και ως εκ τούτου αδυνατεί να υποβάλει τη σχετική πληροφόρηση, τότε προβλέπεται εναλλακτικός μηχανισμός. Δύναται σε τέτοια περίπτωση να υποβάλουν το CbC-R, είτε εταιρείες του Ομίλου στις φορολογικές αρχές του κράτους που ανήκει η φορολογική κατοικία τους (Συνιστώσες Οντότητες), είτε από μέλος του Ομίλου που ορίστηκε για τον σκοπό αυτό εκ μέρους της μητρικής εταιρείας (Παρένθετη Μητρική Οντότητα) στη φορολογική αρχή του κράτους που ανήκει η εταιρεία αυτή.
·                  H κοινοποίηση των εκθέσεων πραγματοποιείται εντός 15 μηνών από την τελευταία ημέρα του φορολογικού έτους του Ομίλου, στον οποίο αναφέρεται η έκθεση ανά χώρα. Ειδικά για την πρώτη ανταλλαγή ανά χώρα εκθέσεων, η Οδηγία δίνει τη δυνατότητα της κοινοποίησης εντός 18 μηνών (αντί 15 μηνών) από την τελευταία ημέρα του φορολογικού έτους αναφοράς.

Η Οδηγίααναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN) στις 26/5/2016. Παράλληλα, οι Αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών προωθούν την τροποποίηση της σχετικής Νομοθεσίας, ώστε να μεταφερθούν στο εθνικό δίκαιο οι διατάξεις της πιο πάνω Οδηγίας.

_____________
ΜΚΥ/ΕΓ