21/4/16

ΗΜΙΚΡΑΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

 
Δρ. Λώρης Κυριάκου
Υποψήφιος Βουλευτής Λευκωσίας
ΑΚΕΛ-ΑΡΙΣΤΕΡΑ – ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Την Πέμπτη που μας πέρασε η Βουλή ψήφισε την αναστολή των ιδιωτικοποιήσεων στους κερδοφόρους ημίκρατικους οργανισμούς (ΑΤΗΚ και ΑΗΚ) μέχρι το τέλος του 2017. Μια πρόταση νομού που ξεκίνησε με την πρωτοβουλία και την αποφασιστικότητα του ΑΚΕΛ και είχε την στήριξη και των υπολοίπων κόμματων της αντιπολίτευσης .
Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων-ιδιωτικοποιησεων άπτεται κατά την γνώμη μου τριών πτυχών. Της οικονομικής, της κοινωνικής και της Εθνικής Ασφάλειας. Θα προσπαθήσω συνοπτικά να αναλύσω τις τρεις αυτές πτυχές:

  1. Στην οικονομική πτυχή θα έχουμε δημιουργία ιδιωτικών και τονίζω την λέξη ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ μονοπωλίων ή ολιγοπωλίων. Διότι δεν νομίζω σε ένα νησί όπως η Κύπρος με τον πληθυσμό και το μέγεθος της να έρθουν να επενδύσουν πάνω από 2-3 εταιρείες στο τομέα π.χ του ηλεκτρισμού και της ενέργειας όταν αυτή την στιγμή η μονάδα του Βασιλικού μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες της Κύπρου. Απλά να αναφέρω ότι στην Αγγλία με πληθυσμό περίπου 55 εκατομμύρια δραστηριοποιούνται μόλις έξι εταιρείες στο τομέα της ενέργειας. Τυχόν πώληση αυτών των οργανισμών θα είναι ασύμφορη διότι ουσιαστικά θα ξεπουληθούν σε τιμή ευκαιρίας για τον ξένο ή ξένους επενδυτές και τα όποια κέρδη ενδεχομένως να έχουν θα καταλήγουν στις τσέπες των ιδιωτών, ενώ σήμερα τα κέρδη αυτά διοχετεύονται προς όφελος της κοινωνίας. Επίσης είναι γεγονός ότι αυτοί οι οργανισμοί πολλές φόρες «χρηματοδότησα» το κράτος όταν αυτό είχε ανάγκη.
  2. Όσο αφόρα την κοινωνική πτυχή, αυτοί οι οργανισμοί επιτέλεσαν και επιτελούν ένα σημαντικό κοινωνικό ρολό. Ο μη κερδοσκοπικός τους χαρακτήρας τους δίνει την δυνατότητα να βοηθούν τον πολίτη και κοινωνία. Πολλές φορές η ΑΗΚ επέδειξε ευαισθησία για ευάλωτες ομάδες πληθυσμών προσπαθώντας να βοηθήσει μέσω διακανονισμού ή δόσεων σε λογαριασμούς.
  3. Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν μπορεί να εξετάζονται εκτός του πλαισίου εθνικής ασφάλειας και άμυνας του τόπου. Διότι οι επικοινωνίες (ΑΤΗΚ), η ενεργεία (ΑΗΚ) οι συγκοινωνίες(Λιμάνια-Αεροδρόμια) σχετίζονται άμεσα με την ασφάλεια του τόπου. Έχουμε το παράδειγμα που χάσαμε τον εθνικό μεταφορέα, άρα σε μια ώρα κρίσης ή ανάγκης μένεις χωρίς διέξοδο ουσιαστικά. Φανταστείτε δε τι μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που οι εγκαταστάσεις υποδομής (ενέργεια, τηλεπικοινωνιών, λιμάνια) σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα περιέλθουν στον έλεγχο δυνάμεων που θέλουν να πιέσουν την Κύπρο προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις όσο αφορά την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου ή ακόμα και την επιδιωκόμενη λύση του εθνικού προβλήματος.


Παρ΄όλες τις αδυναμίες που μπορεί να είχαν και έχουν αυτοί οι οργανισμοί τα τελευταία χρόνια, είναι σημαντικό να παραμείνουν στα χέρια του κράτους ως κοινωφελείς οργανισμοί, με κριτήριο όχι μόνο το κέρδος αλλά την εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών της κοινωνίας και των πολιτών. Ο εκσυγχρονισμός τους είναι καθήκον της πολιτείας, μέσω της εφαρμογής αρχών διαφάνειας και αξιοκρατίας, ώστε να αυξήσουν την αξία τους την οποία θα επανεπενδύουν στην κοινωνία όπως γίνεται από την αρχή της ίδρυσης τους.
Επομένως κλείνοντας η υπερψήφιση για την αναστολή των ιδιωτικοποιήσεων των κερδοφόρων οργανισμών είναι μια επιτυχία των εργαζομένων και της κοινωνίας που θα δώσει χρόνο για εκσυγχρονισμό και βελτίωση.


Δρ. Λώρης Κυριάκου
Υποψήφιος Βουλευτής Λευκωσίας
ΑΚΕΛ-ΑΡΙΣΤΕΡΑ – ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ