21/4/16

Αρνητική και επικίνδυνη η εμπλοκή της Κομισιόν στις διακρατικές ενεργειακές συμφωνίες

Αρνητική και επικίνδυνη η εμπλοκή της Κομισιόν στις διακρατικές ενεργειακές συμφωνίες



       "Για την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς είναι ιδιαίτερα αρνητική η πρόταση να εμπλακεί η Κομισιόν στις διαδικασίες πριν από την σύναψη των διακρατικών συμφωνιών για την ενέργεια και να είναι υποχρεωτική η εκ των υστέρων αλλά και η εκ των προτέρων αξιολόγηση των συμφωνιών από την Κομισιόν. Εξίσου προβληματική είναι και η πρόταση τα κράτη μέλη να είναι υποχρεωμένα να ενημερώνουν την Κομισιόν ακόμη και για την πρόθεσή τους να αρχίσουν διαπραγματεύσεις καθώς και η πρόταση τα αιτήματα των κρατών μελών για εμπιστευτικότητα όσον αφορά συγκεκριμένες πληροφορίες να μην περιορίζουν την πρόσβαση της Κομισιόν σε αυτά." Αυτά τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Ν. Συλικιώτης, ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας του Ευρωκοινοβουλίου. Θέμα της συζήτησης ήταν η έκθεση για την θέσπιση μηχανισμού ανταλλαγής πληροφοριών όσον αφορά διακυβερνητικές συμφωνίες και μη δεσμευτικά μέσα μεταξύ κρατών μελών και τρίτων χωρών στον τομέα της ενέργειας.

         Μιλώντας ως συντονιστής και σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κος Συλικιώτης υπογράμμισε πως δεν θα στηρίξει μια ενεργειακή πολιτική, η οποία να ελέγχεται από την Κομισιόν και να περιορίζει την εθνική ευελιξία στη διαμόρφωση πολυδιάστατων και αποδοτικών διακρατικών ενεργειακών σχέσεων. Ιδιαίτερα, συμπλήρωσε, την στιγμή που η ΕΕ δεν κατόρθωσε ακόμα να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην ενεργειακή τροφοδοσία ενώ πολλά κράτη και περιοχές της ΕΕ είναι ακόμη απομονωμένες από τα μεγάλα ενεργειακά δίκτυα. Όπως εξήγησε, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για συνεννόηση και συντονισμό εφόσον επιλυθούν πρώτα αυτά τα προβλήματα. Το πιο σημαντικό όμως, εξήγησε, είναι να υπάρχει ενισχυμένος κρατικός έλεγχος και να προωθούνται διεθνείς συνεργασίες στη βάση του αμοιβαίου οφέλους και της αλληλεγγύης. Προς την κατεύθυνση αυτή, είπε, θα είναι και οι τροπολογίες που θα καταθέσει η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς.


         Κλείνοντας ο κος Συλικιώτης τόνισε πως δεν γίνεται τα κράτη μέλη να μην μπορούν να υπογράφουν, να κυρώνουν, ούτε καν να συνομολογούν τα σχέδια των διακυβερνητικών συμφωνιών, όπως ζητείται στην πρόταση που έχει κατατεθεί. Όπως εξήγησε, οι εν λόγω προτάσεις περιορίζουν την κυριαρχία των κρατών και υποβαθμίζουν τον ρόλο τους καθώς πλέον θα υπάρχει πλήρης εξάρτηση από την Κομισιόν και κάθε ενέργεια των κρατών μελών θα προϋποθέτει την σύμφωνο γνώμη της. 

21.04.2016
Γραφείο Eυρωβουλευτή