11/4/16

Συνέδριο Ομοσπονδίας Κυπρο-Aμερικανικών Σωματείων – Νέα Υόρκη

Συνέδριο Ομοσπονδίας Κυπρο-Aμερικανικών Σωματείων – Νέα Υόρκη


Με συμμετοχή πάνω από 100 αντιπροσώπους και εκπροσώπους της Κυπριακής και Ελληνικής Κυβέρνησης και της Εκκλησίας Αμερικής πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Απριλίου 2016 στη Νέα Υόρκη το ετήσιο συνέδιο της Ομοσπονδίας Κυπρο-αμερικανικών σωματείων στη διάρκεια του οποίου εξελέγη νέο διοικητικό συμβούλιο με Πρόεδρο τον κ. Κυριάκο Παπαστυλιανού ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Κώστα Τσέντα.  

Την Κυπριακή Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου και τη Κυβέρνηση της Ελλάδας ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Βίτσας. Στο συνέδριο επίσης παρέστησαν οι Γενικοί Πρόξενοι Κύπρου και Ελλάδας, κ.κ. Φιλίππου   και Ηλιόπουλος και οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι στα ΗΕ Κύπρου και Ελλάδας Πρέσβεις κ.κ. Αιμιλίου και Μπούρα. Παρέστη επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος.

Στη διάρκεια του συνεδρίου έγινε ο καθιερωμένος απολογισμός των σωματείων για το έργο και τη δράση τους   τη χρονιά που πέρασε και ακολούθησαν χαιρετισμοί και ομιλίες από τους επίσημους καλεσμένους.

Ο Επίτροπος Προεδρίας για θέματα Ανθρωπιστικά και Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου, αφού εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά για την παρουσία του στο συνέδριο, μετέφερε τις θερμότατες ευχαριστίες του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη για όσα η Παροικία προσφέρει στο κοινό αγώνα για εξεύρεση μια δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού που να απαντά στις ανησυχίες και τις αγωνίες όλου του Ελληνισμού και να ικανοποιεί τις προσδοκίες   για μετατροπή της Κύπρου σε τόπο ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας όλων των νόμιμων κατοίκων της.

Ο κ. Φωτίου έκανε μια λεπτομερή ενημέρωση για τις τρέχουσες συνομιλίες και στα θέματα στα οποία υπάρχει συναντίληψη με την Τουρκοκυπριακή πλευρά αλλά και σε αυτά που υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές. Ενημέρωσε επίσης για την τρέχουσα οικονομικη κατάσταση στην Κύπρο υπό το φως της πρόσφατης εξόδου της Κύπρου από το μνημόνιο αλλά και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τις προοπτικές που διανοίγονται με την εξεύρεση ενεργειακών αποθεμάτων. Τέλος ενημέρωσε και για το ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων και στις δυσκολίες που υπάρχουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας ταυτοποίησης οστών αγνοουμένων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας κ. Δημήτριος Βίτσας εξέφρασε χαρά και ευχαριστίες που προσκλήθηκε να παραστεί στο συνέδριο των Κυπρίων της Αμερικής το οποίο όπως είπε, δυναμώνει την εσωτερική δραστηριότητα των Κυπρίων αλλά και την ενότητα του Ελληνισμού, κάτι πολύ σημαντικό. Εξήρε τό ρόλο της Ελληνικής διασποράς   φέροντας ως παράδειγμα την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό και τόνισε ότι, ό,τι και να κάνουμε, όπου και να είμαστε, οποιασδήποτε χώρας πολίτες και να είμαστε, παραμένουμε   Έλληνες. Κύπρος και Ελλάδα έχουμε – είπε – ταυτιστεί σε κοινές ιδέες και κοινές αξίες αλλά και απέναντι στους φίλους μας τους Αμερικανούς και σε άλλες χώρες θα έλεγα, ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη στο κυπριακό ή ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή αν τα κατεχόμενα δεν   παύσουν να είναι κατεχόμενα.

Ακολούθως είπε «όποιος θεωρεί ότι μπορεί να αξιοποιήσει το προσφυγικό πρόβλημα για να προωθήσει αλλότριες βλέψεις θα το πω πολύ λαϊκά «ας γυρίσει το πλευρό- πλευρό γιατί κοιμάται στραβά». Αυτά τα πράγματα δεν πρόκειται να γίνουν. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μαζί και δεν είναι μόνο μαζί σε σχέση με το κυπριακό αλλά είναι μαζί σε σχέση και με τη σταθερότητα στο σύνολο της περιοχής. Τι εννοούμε;   Ήδη έχουμε την συμφωνία Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, τη συμφωνία Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος και εργαζόμαστε για τη συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει και την Ιορδανία.   Με αυτό τον τρόπο εμείς εργαζόμαστε ώστε να υπάρξει διπλωματική διέξοδος στο ζήτημα της Συρίας. Ωστε να υπάρχει επόμενη μέρα όταν το ΙΚ ηττηθεί στο πεδίο του και διαλυθεί όχι μόνο σαν υποτιθέμενο χαλιφάτο αλλά και σαν ιδεολογία απάνθρωπη αλλά και με αυτή τη λογική εμείς εργαζόμαστε και για την ανασυγκρότηση όλης αυτής της περιοχής σε   επίπεδο σταθερότητας και ειρήνης.

Όταν θα χρειαστεί η Συρία να ανοικοδομηθεί και να ανασυγκροτηθεί, η Ελλάδα και η Κύπρος, όπως τώρα είναι σε διπλωματικό και ειρηνικό πεδίο παρούσες   θα είναι και τότε παρούσες ως χώρες, ως λογική αλλά και με σεβασμό και όχι ιμπεριαλιστικές βλέψεις, τοπικές ή μικρομεγαλισμούς αλλά και με σεβασμό απέναντι σε αυτούς του λαούς, σε αυτή τη προσπάθειά τους, η οποία θα μας δώσει και τις δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας».

Αναφορικά με την Ελλάδα, είπε ότι σήμερα αντιμετωπίζει δύο προβλήματα: το προσφυγικό πρόβλημα και το πρόβλημα της δημοσιονομικης και οικονομικής κρίσης. Αναφορικά με την οικονομική κρίση, είπε ότι παίρνουμε μια σκέψη η οποία ακούγεται   και που είναι «κάντε το όπως οι Κύπριοι». Εξήγησε δε ότι αυτό που εννοεί είναι πως ενωμένοι πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις, να κινητοποιήσουν το επιχειρηματικό πνεύμα, να σπάσουν εκείνα τα τείχη τα οποία δεν διευκόλυναν να υπάρξει διαφάνεια, δημιουργικότητα και επενδύσεις και συγχρόνως να ληφθούν όλα τα μέτρα για να κρατηθεί το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων όπως κρατήθηκε και στη Κύπρο αλλά σε υψηλό επίπεδο   το επίπεδο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Κάλεσε ο κ. Βίτσας την Ομογένεια να συνδράμει και αυτή στη προσπάθεια αυτή της Ελληνικής Κυβέρνησης για σταθεροποίηση και ανάπτυξη.

Όσο αφορά το ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος αυτό, είπε, δεν πρόκειται να λυθεί αν δεν υπάρξει ειρήνη στη Συρία. Δεν μπορούμε όμως να περιμένουμε να έρθει αυτή η ώρα.

Η Ελλάδα θα είναι στη πρωτοπορία στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις ανθρωπιστικές ιδέες αλλά δεν πρόκειται να αποδεχθεί και δεν πρόκειται να γίνει μια αποθήκη ψυχών απέναντι σε μικρά «φρουριάκια»   στις χώρες της Ευρώπης. Θα εκτελέσουμε το καθήκον μας, έχουμε το δικό μας νόμπελ ειρήνης και δεν χρειαζόμαστε κανένα να μας δώσει. Σήμερα, είπε, έχουμε μια συμφωνία απέναντι στην ΕΕ και στη Τουρκία. Αυτή η συμφωνία πρέπει να δουλέψει και θα δουλέψει μόνο όταν μειώσει   τις προσφυγικές ροές και δώσει την δυνατότητα της μετεγκατάστασης από την Ελλάδα και Τουρκία σε ένα αναγκαστικό αριθμό προσφύγων στις άλλες χώρες της Ευρώπης.   Και πρέπει, με λύπη μου, να διαπιστώσω ότι υπάρχουν χώρες οι οποίες έστειλαν μετανάστες στην Ελλάδα και στη Κύπρο, εκατοντάδες χιλιάδες, πριν από περίπου 20-25 χρόνια   και τώρα δεν αποδέχονται να πάρουν ένα πρόσφυγα κατά πως ταιριάζει και τα λέει η ίδια η συνθήκη της Γενεύης.

Ο κ. Κώστας Τσέντας, ως απερχόμενος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρο-αμερικανικών Σωματείων, είπε ότι η Ομοσπονδία συνεχίζει το έργο της το οποίο είναι πολυδιάστατο, πολιτιστικό, αθλητικό, φιλανθρωπικό και πολιτικό. Σημείωσε με ικανοποίηση το γεγονός ότι στις εκδηλώσεις της παροικίας λαμβάνουν μέρος πολύ περισσότερα παιδιά απ’ ό,τι στο παρελθόν. Εξέφρασε επίσης ευχαριστίες προς όλα τα σωματεία και τα μέλη τους για τη πολύ καλή συνεργασία που είχαν κατά την διάρκεια της τρίχρονης θητείας του.
Ο κ. Έντι Ζεμενίδης Πρόεδρος της HALC (Hellenic American Leadership   Council) αναφέρθηκε στο 3ο συνέδριο της συμμαχίας Ελληνοαμερικανικών και Αμερικανοεβραικών οργανώσεων το οποίο, είπε, είχε μεγάλη επιτυχία με επίκεντρο το κυπριακό. Είπε ότι οκτώ μέλη του Κογκρέσου απέστειλαν επιστολές θέτοντας κόκκινες γραμμές για το Κυπριακό που είναι όχι στις εγγυήσεις και όχι σε ξένους στρατούς. Εξάλλου, σημείωσε, αποκαταστάθηκε επαφή με την Εθνική Επιτροπή Αρμενίων και υπογράμμισε τη σημασία του φετινού συνεδρίου τη ΠΣΕΚΑ καλώντας όλα τα σωματεία να είναι παρόντα φέρνοντας μαζί τους και αντιπροσώπους της νεολαίας τους.

Ο κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου, εξήρε τον κ. Τσέντα για το εξαιρετικό έργο το οποίο έχει επιτελέσει ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας και χαιρέτισε τη παρουσία της νεολαίας στο συνέδριο. Ακολούθως έκανε μια ιστορική αναδρομή από την ίδρυση της Ομοσπονδίας το 1951 έως σήμερα και τους αγώνες που οι Κύπριοι της Αμερικής έδιδαν όλα αυτά τα χρόνια μέσα στο ιστορικό πλαίσιο το οποίο δρούσαν.   Είπε ότι από το 1974 και εντεύθεν ο αγώνας είναι για την ελευθερία και δικαίωση της Κύπρου και αναφέρθηκε στις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής που για 42 χρόνια συνεχίζουν να υφίστανται. Εμείς, είπε, ως Αμερικανοί πολίτες αγωνιζόμαστε για αξίες και ιδανικά και πολεμούμε για αυτά και στο θέμα της Κύπρου. Σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί και πάντα ήταν ένας από τους καλύτερους και συνεπείς   συμμάχους της Αμερικής σε αντίθεση με τη σύμμαχο Τουρκία, η οποία πρόδωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ σε πάμπολες περιπτώσεις εκβιάζοντας πολλές φορές με πολιτικά ανταλλάγματα.

Απευθυνόμενος στους συνέδρους, τους παρότρυνε να καλλιεργήσουν φιλικές σχέσεις με τους βουλευτές και γερουσιαστές ως το καλύτερο μέσο για προώθηση της υπόθεσης της Κύπρου και τους ζήτησε να είναι παρόντες στις 7 με 9 Ιουνίου στην Ουάσιγκτον στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ. «Μην παρασύρεστε από τα δημοσιεύματα ότι έρχεται λύση του κυπριακού σύντομα γιατί υπάρχει ακόμα πολλής δρόμος. Καμία λύση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αν δεν γίνουν δεκτά τα δημοκρατικά δικαιώματα και αξίες που εμείς απολαμβάνομε στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε.

Είπε ότι Φέτος είναι έτος εκλογών και επειδή πολλές υποσχέσεις έχουν αθετηθεί και από τον Πρόεδρο Ομπάμα και από την Χίλαρυ Κλίντον ως Υπουργός Εξωτερικών αλλά και άλλους, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα εκλεγεί ένας Πρόεδρος που θα παραμείνει πιστός στις υποσχέσεις του.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που παρευρίσκεται στο συνέδριο της Ομοσπονδίας λόγω της αναχώρησής του σε λίγους μήνες και εξέφρασε σεβασμό για τη προσπάθεια που γίνεται να κρατηθεί ανοικτό το θέμα της Κύπρου σε μια χώρα που είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Επισήμανε ότι ο ρόλος των ομογενών είναι τεράστιος και μοναδικός όχι μόνο των Κυπρίων αλλά και των Ελλαδιτών και τόνισε ότι θα πρέπει να φροντίσουν το κυπριακό να είναι πρώτη προτεραιότητα των αντιπροσώπων τους στο κογκρέσο και στην γερουσία. Πρώτο θέμα για την Ελλάδα, είπε, είναι το κυπριακο και υπογράμμισε ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να επηρεάσουμε.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Κυπριακών Σωματείων ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Τσέντας επέδωσε στον κ. Ηλιόπουλο αναμνηστικό δώρο εις ένδειξη εκτίμησης για τη άριστη συνεργασία που είχαν μαζί του όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου κ. Φιλίππου ανέφερε ότι η παρουσία τόσο πολλών αντιπροσώπων   στο συνέδριο δείχνει την αγάπη που αυτοί έχουν για τη Κύπρο.   Εξέφρασε την εκτίμησή του για την αγωνιστικότητα της παροικίας και τόνισε ότι αυτή αποτελεί την αιχμή του δόρατος στις προσπάθειες για λύση του κυπριακού.

Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα ΗΕ Πρέσβης κα Αικατερίνη Μπούρα τόνισε ότι η Ομοσπονδία σημειώνει μια δυναμική παρουσία όπου και η Ελλάδα δίνει το παρόν της, συστρατευμένη στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Το Κυπριακό, είπε, είναι ένα διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής και συνιστά κορυφαίο θεμα της Ελληνικής Κυβέρνησης και δεν είναι δυνατό να υπάρξει λύση του κυπριακού έξω από το πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας για όσα προσέφερε από τη θέση της. Εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την άριστη συνεργασία   και στήριξη στα τελευταία τέσσερα χρόνια της θητείας του και ανέφερε ότι αυτό είναι και το τελευταίο συνέδριο που παρευρίσκεται ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος αφού αναχωρεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όλοι, είπε, πρέπει να έχουμε ως κοινό σκοπό τη   ιστορική συνέχεια του κυπριακού ελληνισμού στη γη των πατέρων του και αυτό, τόνισε, θα πρέπει να διασφαλίζει η λύση του Κυπριακού πέραν από τις όποιες τεχνικές και άλλες λεπτομέρειες.

Ο Επίσκοπος Σεβαστιανός τόνισε τη χαρά του που η Ομοσπονδία είναι παρούσα και ενωμένη και υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει μαζί και με αυτές της Κυπριακής Κυβέρνησης, συντονισμένα και με ενότητα, θα επιτύχουν το ποθητό αποτέλεσμα που είναι να έχουμε μια Κύπρο ελεύθερη και ενωμένη.
 
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος εξήρε τη προσφορά της Κυπριακής Παροικίας και εξέφρασε από πλευράς της Εκκλησίας θερμά συγχαρητήρια στην Ομοσπονδία και τις οργανώσεις της που εργάζονται μέρα και νύχτα για την Ελλάδα και τη Κύπρο. Ιδαίτερα αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται προς την νεολαία και εξέφρασε επαίνους για την οργάνωση ενός μεγάλου δικτύου νέων. Όσο αφορά το κυπριακό, είπε ότι ο αγώνας συνεχίζεται στην Ουάσιγκτον όπου είναι το πραγματικό πεδίο μάχης και επισήμανε «εκεί υπάρχουν οι λομπίστες, ομως υπάρχει και ένα πλήθος ερασιτεχνών από λομπίστες που έχουν δώσει χρήμα και χρόνο και τα πάντα και αυτοί είστε εσείς, οι άνθρωποι που παλεύουν και προωθούν ό,τι είναι δίκαιο και σωστό χωρίς συμβιβασμούς».

______________