25/4/16

Λιμάνι Λεμεσού: Πύλη ανάπτυξης για το μέλλον

Λιμάνι Λεμεσού: Πύλη ανάπτυξης για το μέλλον


Τα τελευταία τρία χρόνια ήταν σε εξέλιξη μία μεγάλη προσπάθεια σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας μας. Μία προσπάθεια που έφερε χειροπιαστά αποτελέσματα μέσα από τους κόπους, τις θυσίες και την ωριμότητα της κυπριακής κοινωνίας. Ο δρόμος των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που ακολούθησε η Κυβέρνηση ήταν και είναι ανηφορικός. Οφείλαμε να διαβούμε ένα μεγάλο μέρος του μέσα σε ένα σκληρό χρονοδιάγραμμα που είχε συμφωνηθεί με τους εταίρους και διεθνείς πιστωτές μας. Αυτός είναι όμως ο δρόμος που, μέσα από σημαντικούς σταθμούς, οδηγεί και πάλι στην ανάπτυξη.

Ένας τέτοιος σταθμός, με κομβική σημασία για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, είναι ο συνδυασμός εκείνος που αξιοποιεί τη θεσμική ισχύ του δημόσιου, με την εμπορική δυναμική του ιδιωτικού τομέα.

Στην κατεύθυνση αυτή και σε πρακτικό επίπεδο, θέσαμε δύο στόχους: την εξεύρεση διαχειριστών για την ανάπτυξη των εμπορικών δραστηριοτήτων του βασικού λιμένα τηςχώρας, του λιμένα Λεμεσού, και ευρύτερα, την αναδιάρθρωση του τρόπου λειτουργίας των λιμανιών. Στόχοι, οι οποίοι έπρεπε να επιτευχθούν εντός των χρονικών περιθωρίων που είχαν συμφωνηθεί με την Τρόικα και το Υπουργείο Οικονομικών, ως συνεισφορά στα προαπαιτούμενα, ώστε να βγει η χώρα από τον μηχανισμό στήριξης.

Σήμερα, μόλις 10 μήνες μετά την εκκίνηση της διαδικασίας εμπορικοποίησης του Λιμένα Λεμεσού, η εκδήλωση αυτή αντικατοπτρίζει την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν. Η οικονομία της χώρας αποκτά μια νέα πύλη ανάπτυξης για το μέλλον. Η νέα εποχή για τον Λιμένα Λεμεσού, ξεκινά.

Η διαδικασία που επιλέξαμε είχε θεμέλια τη διαφάνεια και την τεκμηρίωση σε όλα τα στάδια. Η επιτυχίατης επιβεβαιώθηκε τόσο από την ποιότητα των εταιρειών που συμμετείχαν, όσο και από την ευρεία διακομματική (βουλευτική) στήριξη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η συγκροτημένη επιχειρηματική και οικονομική προσέγγιση που ακολουθήθηκε, αποτέλεσε βασικό συστατικό στην ολοκλήρωση του Έργου. Αποτέλεσμα ήταν το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από πλήθος καταξιωμένων εταιρειών, ενισχύοντας τη δυνατότητα να πετύχουμε ιδιαίτερα ευνοϊκές για εμάς συνθήκες.

Κατορθώσαμε να προσελκύσουμε κορυφαίους, παγκόσμιους παίκτες.   Ο συμβολικός επενδυτικόςάξονας που χαράχθηκε, εκτείνεται από τη Βόρεια Ευρώπη, έως τη Μέση Ανατολή, ενισχύοντας τον ρόλο της χώρας μας ως περιφερειακού κόμβου της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι επιλεγμένοι τελικώς ανάδοχοι διαχειριστές, ο Όμιλος EUROGATE και η DP World, είναι συμπράξεις που συνιστούν συμμαχίες ισχυρών διεθνών και τοπικών εταιρειών. Θα συνεργαστούν με το Υπουργείο Μεταφορών και την Αρχή Λιμένων Κύπρου, στον νέο της ρόλο ως Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή, ώστε να αναπτύξουν τις δραστηριότητες και τα περιουσιακά στοιχεία του Λιμένα Λεμεσού.

Τους καλωσορίζουμε στην Κύπρο της εξωστρέφειας και της προοπτικής. Προσβλέπουμε σε μια στενή, μακροπρόθεσμη συνεργασία, στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της κοινής προόδου.

Σύμφωνα με τις συμβάσεις παραχώρησης, το κράτος διατηρεί την ιδιοκτησία του Λιμένα Λεμεσού. Οι διαχειριστές, με τη γνώση και εμπειρία τους, διασφαλίζουν τη μελλοντική προοπτική του, μέσω της αύξησης των εμπορικών δραστηριοτήτων και τις βελτιωμένες πρακτικές. Η Λεμεσός και η κυπριακή οικονομία ευρύτερα, θα ωφεληθούν από τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργική αναβάθμιση του Λιμένα, καθώς οι διαχειριστές   έχουν αναλάβει να επενδύσουν σημαντικά σε υποδομές και συστήματα που παρέχουν βελτιωμένη εμπορική δικτύωση.


Το προβλεπόμενο οικονομικό όφελος για το Δημόσιο σε έσοδα και επενδύσεις, κατά τη διάρκεια των συμβάσεων, ανέρχεται σε περίπου 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ, βάσει των οικονομικών σχεδίων που οι ίδιοι οι διαχειριστές κατήρτισαν. Το ποσό υπερβαίνει τις αρχικές εκτιμήσεις της Κυβέρνησης, ενώ πολλαπλές αναμένεται να είναι οι θετικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από την αυξημένη δραστηριότητα του λιμανιού.

Κυρίες και κύριοι,

Οι συμφωνίες δεν αποτελούν μόνο πηγή εσόδων για την οικονομία μας, αλλά και την ολοκλήρωση ενός έργου ζωτικής σημασίας για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Το έργο αυτό:
  • Αποτελεί ορόσημο, ως η πρώτη τέτοιου είδους εμπορικοποίηση και δεύτερη μεγάλη σύμβαση παραχώρησης διαχείρισης εργασιών που γίνεται στην Κύπρο
  • Ισχυροποιεί την Κύπρο σαν σύγχρονο και ασφαλή επενδυτικό προορισμό, σε μια περιοχή της Μεσογείου, που το επενδυτικό ρίσκο γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο.
·        Αναβαθμίζει τον ρόλο της Κύπρου στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και την αναδεικνύει ως σημαντικό περιφερειακό κέντρο ναυτιλίας και εμπορίου στην περιοχή.
  • Ενισχύει το δημόσιο ταμείο, που διατηρεί τα ιδιοκτησιακά του στοιχεία και εισπράττει έσοδο παραχώρησης, μερίδιο από τα μελλοντικά έσοδα και φυσικά, φόρους, απαλλασσόμενο από το επενδυτικό κόστος και ρίσκο του εκσυγχρονισμού, το οποίο βαραίνει τους διαχειριστές.
  • Ενδυναμώνει την αγορά, που θα νιώσει τις ωφέλειες από την ταχύτερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, τις χαμηλότερες τιμές και τη μεγαλύτερη συνδεσιμότητα.
  • Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας που προκύπτουν από τη διεύρυνση και ανάπτυξη των λειτουργιών του λιμανιού.

Κυρίες και κύριοι,

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω ειδική αναφορά στην ουσιαστική συμβολή όλων όσοι εργάστηκαν για την ολοκλήρωση του έργου. Η απαιτητική αυτή διαδικασία δεν θα μπορούσε να φτάσει σε αίσιο τέλος χωρίς σκληρή, μεθοδική ομαδική δουλειά. Το  εξαίρετο δυναμικό του Υπουργείου, οι σύμβουλοι, η διοίκηση της Αρχής Λιμένων Κύπρου και οι εργαζόμενοι, καθώς και οι θεσμικοί φορείς, διαδραμάτισαν σημαντικόρόλο στην επίτευξη εξαιρετικών αποτελεσμάτων, τηρώντας πάντοτε τα στενά χρονοδιαγράμματα. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά. Πιστεύω ότι η νέα πραγματικότητα θα σταθεί στο ύψος των προσδοκιών τους.

Φίλες και Φίλοι,

Η πορεία της ζωής και ασφαλώς της πολιτικής, καθορίζεται από τη στάση και τις επιλογές μας απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις. Είναι αυτές που μας δίνουν τη δυνατότητα να τολμήσουμε. Να κάνουμε το επόμενο βήμα. Να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες. Να κάνουμε πράξη αυτό που αποκαλούμε 'όραμα'.

Η Κύπρος, με τις σημερινές συμφωνίες, απέδειξε, για ακόμη μια φορά, ότι έχει τη δύναμη. Μπορεί να κοιτάζει μπροστά. Και να δημιουργεί νέες προοπτικές για την οικονομία και την κοινωνία της.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.