25/4/16

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εκδήλωση του Διγενή Ακρίτα Μόρφου για τα 85χρονα του Σωματείου, χθες

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εκδήλωση  του Διγενή Ακρίτα Μόρφου για τα 85χρονα του Σωματείου, χθες  


Αποτελεί πραγματικά μια συγκινητική εκδήλωση η αποψινή βραδιά, μετά από 85 χρόνια ιστορίας, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη ότι τα μισά χρόνια το Σωματείο τα βίωσε στη προσφυγιά, αυτό δείχνει την πίστη και την αποφασιστικότητα των Μορφιτών να συνενώσουν δυνάμεις τόσο κάτω από το Δήμο όσο όμως και κάτω από το Σωματείο.

Ο Διγενής ήταν το σύμβολο των Μορφιτών, παρέμεινε το σύμβολο των Μορφιτών και, βεβαίως, και το σύμβολο του αγώνα για επιστροφή.

Έχω κατά νου τη μακραίωνη ιστορία του και τις κατά καιρούς επιτυχίες του. Εξάλλου, ανακαλώ στη μνήμη μου τα πρώτα μαθητικά μου χρόνια στο Γυμνάσιο, είχα φοιτήσει στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου στη Μόρφου διαμένοντας τότε στον Ξερό, όπου ο πατέρας μου υπηρετούσε τότε στη Λεύκα.

Συνεπώς, έχω κάθε λόγο να νιώθω ιδιαίτερους δεσμούς που μετουσιώνονται σε μια αποφασιστικότητα να στηρίξουμε την επιβίωση του Σωματείου. Να τη στηρίξουμε μέχρι τουλάχιστον να φτάσουμε στην πολυπόθητη λύση που θα μας επιτρέψει να ξαναπάμε πίσω στο Καλλιμάρμαρο. Και είναι σε αυτό το πλαίσιο που με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ρυθμίστηκε το θέμα της μακροχρόνιας μίσθωσης για να μπορείτε να αναδιαρθρώσετε δάνειο προς το Συνεργατισμό, είναι σε αυτό το πλαίσιο που και ο ΚΟΑ με χρήματα του κράτους έχει αναβαθμίσει και ανακατανέμει την εισφορά προς τα προσφυγικά μας σωματεία διότι θέλουμε να τα κρατήσουμε ζωντανά. Θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα της επιστροφής στις πατρογονικές εστίες.

Είναι ακριβώς αυτή η έντονη επιθυμία του συνόλου του κυπριακού λαού, του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων που υπαγορεύει να εντατικοποιήσουμε το διάλογο αξιοποιώντας συγκυρίες. Κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι η πρώτη φορά που αξιοποιούμε ενεργά την παρουσία μας στην Ευρώπη, την ιδιότητα μας ως κράτος μέλος της ΕΕ, αξιοποιώντας ταυτόχρονα και την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου που η Κύπρος διαδραματίζει όχι μόνο σε μια ταραχώδη περιοχή, αλλά και ως μια δύναμη η οποία μπορεί μέσα από την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου να δημιουργήσει προοπτικές ειρήνης στην περιοχή, αλλά και να αποτελέσει την ενεργειακή πηγή για την ΕΕ, την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Καταβάλλουμε προσπάθειες έτσι ώστε να επικρατήσουν βασικές αρχές και αξίες. Ακούω με πολύ προσοχή τις ανησυχίες των πολιτικών δυνάμεων, τις ανησυχίες του λαού μας.

Αυτό που θέλω να διαμηνύσω είναι ένα: δεν υστερεί κανένας πατριωτισμού σε αυτή τη χώρα. Και θέλω να πιστωθούμε όλοι και να αποφασίσουμε κάποια στιγμή όλοι ότι αν δεν ενώσουμε δυνάμεις, οι κίνδυνοι οριστικής διχοτόμησης είναι υπαρκτοί. Οι κίνδυνοι να χάσουμε πατρίδες είναι στους σχεδιασμούς κάποιων – όχι Ελληνοκυπρίων  προς Θεού, αλλά ξένων κέντρων. Για αυτό και επιβάλλεται να εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλον και να δούμε τα όσα έχουν κατά καιρούς αποφασιστεί από τις εκάστοτε ηγεσίες.

Είμαι ο έβδομος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προηγήθηκαν έξι. Από κανέναν δεν έλειπε ο πατριωτισμός, είναι η τουρκική αδιαλλαξία που δεν επέτρεπε τη λύση. Αυτή την ώρα προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε το διεθνή παράγοντα, την ΕΕ, τις συγκυρίες όπως είναι ο φυσικός πλούτος και την πρόθεση της Τουρκίας, αν όντως είναι ειλικρινής, να ενταχθεί στην ΕΕ. Να αξιοποιήσουμε όλους εκείνους που εμπλέκονται έτσι ώστε να επιτύχουμε το συντομότερο δυνατόν την ανατροπή όσων σχεδιάζονται από άλλους.

Δεν θα ήθελα να επεκταθώ. Αυτό που θέλω να πω είναι ένα: εάν κατορθώσαμε να επιβιώσουμε είναι διότι οπωσδήποτε παραμείναμε στις δύσκολες ώρες ενωμένοι παρά τις διαφωνίες μας, αλλά και επειδή ποτέ δεν ξεχάσαμε την καταγωγή μας, την εθνική μας καταγωγή.

Ας ευχηθούμε ότι στα 86 αγενέθλια του Σωματείου θα μπορούμε να είμαστε στο Καλλιμάρμαρο Μόρφου.