23/3/16

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης « VESTIGES 1991-2016»

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού
στα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης « VESTIGES 1991-2016»


Με ιδιαίτερη χαρά εγκαινιάζουμε απόψε την έκθεση του διεθνούς φήμης και πολυβραβευμένου φωτογράφου Josef Koudelka , με τίτλο: « VESTIGES 1991-2016». Το ξεχωριστό αυτό πολιτιστικό γεγονός, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του εξοχότατου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, εντάσσεται στα πλαίσια των φετινών εκδηλώσεων που απαρτίζουν τον Μήνα Γαλλοφωνίας και πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη, του Γαλλικού Ινστιτούτου και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Το έτος 2016 σηματοδοτεί τη δέκατη επέτειο από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως συνδεδεμένου μέλους, στους κόλπους του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας. Η προώθηση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, ο αγώνας για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η εμπέδωση συνθηκών ειρήνης και ασφάλειας, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι μερικές από τις βασικές αξίες που πρεσβεύει ο διεθνής οργανισμός και οι οποίες εμπνέουν και καθοδηγούν και τη δική μας χώρα.

Ανάμεσα στις βασικές επιδιώξεις του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας βρίσκεται επίσης η διαφύλαξη του πλουραλισμού των πολιτιστικών εκφράσεων, των στοιχείων δηλαδή εκείνων που διασώζουν την ιδιαιτερότητα ενός λαού. Ένα χαρακτηριστικό το οποίο είναι ευδιάκριτο στο σπουδαίο έργο του Josef Koudelka .

Γεννημένος στην Τσεχοσλοβακία το 1938, ο Josef Koudelka γνώρισε τη διεθνή αναγνώριση και καταξίωση όταν ο φωτογραφικός του φακός συνέλαβε την Άνοιξη της Πράγας και τη συντριβή της από τα σοβιετικά τανκς. Αρνούμενος, τότε, να παραμείνει σε ένα καθεστώς ολοκληρωτισμού έζησε για πολλά χρόνια ως άπατρις πριν λάβει τη γαλλική υπηκοότητα.
Η έκθεση που εγκαινιάζουμε απόψε αποτελεί έναν από τους καρπούς της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, ως αποτέλεσμα των κατά καιρούς περιπλανήσεών του. Έχοντας διατρέξει είκοσι χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, ο Josef Koudelka αποτύπωσε πέραν των διακοσίων ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιολογικών μνημείων. Αρχαίοι ναοί και ιεροί χώροι, βασιλικά μέγαρα και στάδια, όλα βρίσκουν μια νέα ζωή μέσα από το διεισδυτικό φωτογραφικό του βλέμμα.

Σήμερα, δυστυχώς, όλη αυτή η διαχρονική πολιτιστική ομορφιά των μεσογειακών λαών, η οποία αναδεικνύεται χαρακτηριστικά στο έργο του Koudelka , κατακλύζεται από τις πληγές απελπισμένων ανθρώπων, οι οποίοι εγκαταλείπουν τη φρίκη του πολέμου, αναζητώντας μέσα από αντίξοες συνθήκες, την ελπίδα για   ένα καλύτερο μέλλον.

Ωστόσο, μέσα από τη δύναμη καλλιτεχνικών προσεγγίσεων, όπως του Josef Koudelka , γίνεται αντιληπτό ότι εμείς οι λαοί της Μεσογείου, αλλά και της Γηραιάς Ηπείρου ευρύτερα, στηριγμένοι στην κοινή μας κληρονομιά, μπορούμε να βαδίσουμε μαζί στον δρόμο της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της ασφάλειας, της ευημερίας και της προόδου.  

Με τις σκέψεις αυτές, εγκαινιάζω την έκθεση φωτογραφίας « VESTIGES 1991-2016» του Josef Koudelka , και εκφράζω τα  θερμά μου συγχαρητήρια στο Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη, το Γαλλικό Ινστιτούτο και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τη συνεργασία και την πολύτιμη συνδρομή τους σε αυτήν την προσπάθεια.

_