8/3/16

Δηλώσεις Υπουργού Οικονομικών στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ για τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup

Δηλώσεις Υπουργού Οικονομικών στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ
για τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup


Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ σχετικά με τη συνεδρίαση του Eurogroup   και την   έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Έχουμε πάρει τα συγχαρητήρια από αυτούς που έπρεπε και το δικό μας μήνυμα είναι ότι πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Έχουμε διανύσει απόσταση και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που είναι σαφώς καλύτερο από αυτό που είχε αφεθεί και είχε διαμορφωθεί πριν από τρία χρόνια και το οποίο όλοι αντιμετωπίσαμε, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, επειδή υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Συνεπώς, αυτή είναι η διάθεσή μας, δεν είναι ούτε πανηγυρική ούτε συγχαρητηρίων, παρόλο που οι πολύ θετικές αναφορές των τρίτων, των ξένων, μας βοηθούν σημαντικά στον στόχο να φέρουμε στην Κύπρο κι άλλες ξένες επενδύσεις, να εδραιώσουμε την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Κληθείς να απαντήσει ποιο χαρακτήρα θα έχει τώρα η εποπτεία από τους θεσμούς και αν θα πρόκειται για απλές συστάσεις ή εποπτεία σε ένα πιο αυστηρό πλαίσιο, ο κ. Υπουργός ανάφερε ότι: «Πρώτα από όλα να πω ότι επί της ουσίας των συστάσεων συμφωνώ απόλυτα και είναι ακριβώς και το ίδιο μήνυμα που και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία μεταδίδει. Συνεπώς, επί της ουσίας σωστές οι συστάσεις και είναι ταυτόσημες και με τη δική μας δέσμευση να συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Επί της ουσίας, θα είναι η γνωστή διαδικασία:Ττου ευρωπαϊκού εξαμήνου από την 1 η του Απρίλη μπαίνει και η Κύπρος στην κανονική διαδικασία, η οποία δεν περιορίζεται ακριβώς και μόνο σε συστάσεις, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά για όλα τα κράτη μέλη ισχύει αυτή η ενισχυμένη επιτήρηση, η οποία από κοινού τα κράτη εδώ και κάποια χρόνια έχουν καθιερώσει. Οι κανόνες της οικονομικής ευρωπαϊκής διακυβέρνησης, το γνωστό European semester . Τον προϋπολογισμό μας κι εμείς όπως και οι άλλες χώρες θα πρέπει να τον υποβάλουμε για έλεγχο και επιβεβαίωση, θα δέχεται το κάθε κράτος μέλος, σε σχέση και με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, σχόλια και συστάσεις.

Ασφαλώς δεν είναι Μνημόνιο και δεν θα υπάρχει αυτή η πολύ συγκεκριμένη και στη βάση προαπαιτούμενων πράξεων επιτήρηση, ούτε έχουμε να παίρνουμε κάτι. Δεν θα παίρνουμε χρηματοδότηση για να μπορούμε να λειτουργούμε ως κράτος και ως οικονομία. Μπορούμε πλέον αυτό να το εξασφαλίσουμε με τις δικές μας κινήσεις, με τις δικές μας δυνατότητες. Όμως όλα τα κράτη μέλη, και πολύ σωστά, έχουν πλέον θεσπίσει πολύ συγκεκριμένους και πολύ αυστηρούς κοινούς κανόνες αλληλοεπιτήρησης.

Ερωτηθείς αν σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσαν στη διάρκεια ενός έλεγχου να μας   κάνουν κάποια περαιτέρω σύσταση για τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Η έμφαση θα είναι στα δημόσια οικονομικά και το ισχυρότερο εργαλείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι στα δημόσια οικονομικά, μπορεί όμως να προκύπτουν και συστάσεις για μεταρρυθμίσεις όπως αυτή που έχετε αναφέρει».

Σχετικά με αναφορά για ακύρωση ουσιαστικά πιο νωρίς του Προγράμματος με το ΔΝΤ, ο Υπουργός Οικονομικών είπε: «Από τη μια, είχε ξεκινήσει δυο μήνες αργότερα το 2013, οπότε θα έληγε και δύο μήνες αργότερα, από την άλλη, από το ΔΝΤ είχαμε αντλήσει σχεδόν το σύνολο του ποσού, τα 950 εκ. από το 1 δις, άρα έμενε ένα πολύ μικρό ποσό και είχε κριθεί και ήταν σε συνεννόηση ότι θα ήταν καλύτερο τα δυο Προγράμματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να ολοκληρώνονταν ταυτόχρονα. Δεδομένο, βέβαια, ότι δεν θα υπήρχε ούτε ο χρόνος ούτε η δυνατότητα για να πραγματοποιηθεί κι άλλη διαδικασία αξιολόγησης κυρίως με τη Βουλή μας να είναι σε τρεις, τέσσερις   εβδομάδες από σήμερα κλειστή   λόγων βουλευτικών εκλογών. Συνεπώς, και ασχέτως πολιτικών δυσκολιών, όπως για παράδειγμα αυτήν την πολιτική δυσκολία με το τελευταίο προαπαιτούμενο, δεν θα υπήρχε καν Βουλή, η οποία θα μπορούσε να εκπληρώσει μια τελευταία δέσμη προαπαιτούμενων για να πάει το Πρόγραμμα μέχρι τον Μάη. Σε αυτήν τη βάση αποφασίσαμε και ολοκληρώσαμε και τα δυο Προγράμματα ταυτόχρονα.

Σε ερώτηση εάν δεν έλαβαν υπόψη στο Eurogroup την εκπλήρωση αυτών των προαπαιτούμενων και αν ήταν λίγο πιο χαλαρά τα πράγματα σε αυτή την τελευταία φάση του Προγράμματος, είπε: «Από τη μια, γίνεται μια υπόδειξη, από την άλλη, όταν ολοκληρώνεις ένα τριετές πρόγραμμα, η αξιολόγηση δεν είναι μόνο για το τελευταίο τρίμηνο, η αξιολόγηση είναι για τη συνολική προσπάθεια, τη συνολική απόδοση και στο πλαίσιο μιας συνολικής αποτίμησης και του τι έχει γίνει και των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν προωθηθεί, αλλά και των χειροπιαστών αποτελεσμάτων που έχουν ήδη προκύψει. Βεβαίως, η αποτίμηση ήταν αυτή που έχετε διαπιστώσει θετική, αλλά ισχύει και συμφωνώ αυτό που το Eurogroup και το ΔΝΤ τονίζουν ότι δεν είναι το τέλος του δρόμου. Έχουμε σταθεί ξανά στα πόδια μας, έχουμε εξασφαλίσει μια δεύτερη ευκαιρία, πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια κι αυτή ήταν και η δική μου τοποθέτηση στο Eurogroup . Συγκεκριμένα, ότι ουσιαστικά το οφείλουμε στον εαυτό μας, πρώτα και κύρια στους συμπολίτες μας εκείνους που πλήρωσαν ή πληρώνουν ακόμη το τίμημα από τον εκτροχιασμό της οικονομίας μας των προηγούμενων ετών. Το οφείλουμε στον τόπο μας, αυτήν τη δεύτερη ευκαιρία να τη διαχειριστούμε σοβαρά και υπεύθυνα.   

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ζητήματα επικαιρότητας, όπως η απόφαση των μελών της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. για επ’ αόριστον απεργία, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι η Κυβέρνηση δεν θα λάβει αποφάσεις υπό την πίεση απεργιακών κινητοποιήσεων. «Η Κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις μετρώντας δυνατότητες, αξιολογώντας δεδομένα και μέσα από τον διάλογο και όχι μέσα από εκβιασμούς. Συνεπώς αυτή είναι η απάντησή μου», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι «με την εκπλήρωση του αιτήματός τους θα είχαμε ένα ετήσιο κόστος πέρα των 40 εκ. και θα ανοίγαμε δικαιολογημένα περιθώριο   για χιλιάδες άλλους, σε άλλες θέσεις, για παράδειγμα στην Αστυνομία να ζητήσουν το ίδιο.   

Έχουμε δείξει και μάλιστα πολύ πρόσφατα ότι μέσα από τον διάλογο διαχρονικά προβλήματα στην υγεία τα αντιμετωπίζουμε. Εκεί που για χρόνια εργαζόντουσαν με δεκαπενθήμερα και βραχυπρόθεσμα συμβόλαια θα προχωρήσουμε σε μια οριστική ρύθμιση. Εκεί που ισχυρίζονταν κάποιοι ότι είχε μειωθεί το προσωπικό στα νοσοκομεία μας τα τελευταία χρόνια, με δεδομένα και αριθμούς δείξαμε ότι δεν έχει μειωθεί καθόλου ο αριθμός των εργαζομένων. Εκεί που μας έλεγαν ότι έχει δραματικά αυξηθεί η δουλειά στα νοσοκομεία και πάλι με νούμερα, έχουμε δείξει ότι όχι μόνο δεν έχει αυξηθεί αλλά κατ’ ακρίβειαν έχει μειωθεί στα νοσοκομεία   η δουλειά τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι υπάρχει η ανάγκη για μια σοβαρή αλλαγή σε δομές και διαδικασίες που αφορούν και τους εργαζόμενους. Έχουμε δείξει συγκεκριμένα δείγματα γραφής με ένα πολύ ικανοποιητικό τρόπο και για τους ίδιους. Θα προχωρήσουμε με την πρόταση για την αυτονόμηση των νοσοκομείων που είναι   αυτή που θα θέσει και τα εργασιακά σε μια καινούρια βάση».

Καταλήγοντας, ερωτηθείς εάν επιταχύνονται οι εργασίες για την αυτονόμηση των νοσοκομείων, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται η Κυβέρνηση. Έλεγα τις προάλλες και θα το επαναλάβω ότι: Είναι αδιανόητο να χρειάζεται να προσλάβει ένα νοσοκομείο πέντε γιατρούς, τρεις νοσηλευτές, και πρέπει να υπάρχει μια διαδικασία έγκρισης από το ένα Υπουργείο, έγκριση από το άλλο Υπουργείο, έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, έγκριση από την Βουλή. Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα. Δεν αρνούμαι ότι μπορεί να προκύψει η ανάγκη ένα νοσοκομείο να χρειαστεί έναν γιατρό κάποιας ειδικότητας, κάποιους νοσηλευτές για ένα τμήμα. Αυτά ένα νοσοκομείο αυτονομημένο μπορεί και είναι σε θέση να τα πραγματοποιεί ακαριαία και όχι με τις προβληματικές διαδικασίες της δημόσιας υπηρεσίας. Δεν λειτουργούν έτσι τα νοσοκομεία πουθενά στον κόσμο, ούτε όμως μπορούμε να κρατούμε τα προβλήματα της δημόσιας υπηρεσίας και να θέλουμε συνεχώς διεύρυνση των ωφελημάτων και είμαστε έτοιμοι μάλιστα και περισσότερα κονδύλια να διαθέσουμε αν είναι να προχωρήσουμε στις αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις. Όχι όμως να πληρώνουμε για να μην προχωρήσει και να μην αλλάξει τίποτα. Αυτή είναι η διαφορά».