16/3/16

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας στην Ετήσια Συνέλευση της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες ΑΣΕΤ-ΑΤΗΚ


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να χαιρετίσω την Ετήσια Συνέλευση της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες ΑΣΕΤ - ΑΤΗΚ.

Δράττομαι της ευκαιρίας να επισημάνω τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζετε ως συνδικαλιστική οργάνωση που δραστηριοποιείται σε έναν οργανισμό δημόσιας ωφελείας όπως η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου.

Η ίδρυση και η λειτουργία ανεξάρτητων συντεχνιών όπως η δική σας, συνδράμουν ουσιαστικά στον κοινωνικό διάλογο και τη διατήρηση του συστήματος εργασιακών σχέσεων της χώρας μας σε ψηλό επίπεδο.

Το μοντέλο εργασιακών σχέσεων της Κύπρου προσφέρει στην ΑΣΕΤ - ΑΤΗΚ την ευχέρεια να προωθεί τις θέσεις της μέσα από τις πολυεπίπεδες δομές κοινωνικού διαλόγου. Σε αυτό το πλαίσιο, παρέχονται ευκαιρίες για εξεύρεση συναινετικών λύσεων στα προβλήματα που απασχολούν τα μέλη της Συντεχνίας σας, μέσα από ένα μοντέλο, το οποίο έχει στο επίκεντρό του, τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους, οι οποίοι είναι συμμέτοχοι σε όλα του τα στάδια, από τη συζήτηση των θεμάτων μέχρι τη λήψη και την εφαρμογή των λαμβανόμενων αποφάσεων.

Η ετήσια συνέλευση της ΑΣΕΤ-ΑΤΗΚ πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερη περίοδο κατά την οποία η Κύπρος, μέσα από σκληρή και σοβαρή δουλειά έχει πετύχει την έξοδό της από το οικονομικό πρόγραμμα του Μνημονίου για αναχρηματοδότηση της οικονομίας της.

Από την αρχή της θητείας της, η Κυβέρνηση είχε θέσει ως κύριο μέλημα την επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων και τη σταθεροποίηση της οικονομίας μας, με τελικό στόχο την επαναφορά της Κύπρου σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Παράλληλα με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα συνδράμουν στην επίτευξη του στόχου της οικονομικής εξυγίανσης, η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για αναζωογόνηση της αγοράς εργασίας και κατ’ επέκταση, τη μείωση της ανεργίας. Ενδεικτικά αναφέρω τη μαζική συμμετοχή ανέργων πτυχιούχων στα προγράμματα που υλοποιούνται μέσω της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, καθώς και τα προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης που προσφέρονται από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Μη παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η ανάπτυξη μπορεί μόνο να επιτευχθεί μέσα από την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, η Κυβέρνηση προχώρησε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε μεταρρύθμιση του συστήματος προνοίας και κοινωνικής αλληλεγγύης, κατοχυρώνοντας σε κάθε άτομο ή οικογενειακή μονάδα ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης, στη βάση εύλογων κριτηρίων.

Η έξοδος από την οικονομική ύφεση, ωστόσο, δεν ήταν και δεν είναι εύκολη. Οι θυσίες, στις οποίες έχει υποβληθεί η κοινωνία μας, είναι μεγάλες και ως εκ τούτου χρειάζεται έντονη προσπάθεια για να υπερβούμε τις συνέπειες που έχει αφήσει η ύφεση και να μεταβούμε σταδιακά στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη. Για τη διαχείριση των επιπτώσεων αυτών, ακρογωνιαίος λίθος παραμένει ο κοινωνικός διάλογος, μέσω του οποίου επιδιώκονται λύσεις συναινετικές και κοινωνικά αποδεκτές.

Η Κύπρος έχει μακρά παράδοση στην αξιοποίηση του κοινωνικού διαλόγου για εξεύρεση και εφαρμογή αμοιβαία αποδεκτών ρυθμίσεων. Θέλω εδώ να τονίσω την αυστηρή προσήλωσή μας στη διατήρηση και την ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας με τους κοινωνικούς μας εταίρους, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα πως μόνο μέσω αυτής της συνεργασίας μπορούμε να επιτύχουμε συλλογικά την ανόρθωση της οικονομίας μας, την εξασφάλιση αξιοπρεπούς απασχόλησης για όλους και τη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης, μέσα από ένα ορθολογικό, σύγχρονο και ισόρροπο πλαίσιο κοινωνικο-οικονομικής πολιτικής.

Εύχομαι σε όλους ότι καλύτερο και καλή επιτυχία στις εργασίες της ετήσιας σας Συνέλευσης.

-------------------------

Σημ.:   Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας, ο Διευθυντής του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Θεοφάνης Τρύφωνος.