15/3/16

Παρέμβαση της Βουλευτή κας Α. Κυριακίδου σε ημερίδα της ΚΣΣΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη Νέα Υόρκη

Παρέμβαση της Βουλευτή κας Α. Κυριακίδου σε ημερίδα της ΚΣΣΕ
και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη Νέα Υόρκη


Η Βουλευτής κα Αθηνά Κυριακίδου μίλησε χθες σε ημερίδα που διοργανώθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα τον ρόλο των κοινοβουλίων στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, στο περιθώριο της 60 ης Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το καθεστώς των γυναικών που διεξάγεται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.
 
Στην παρέμβασή της, η κα Κυριακίδου ανέφερε ότι δεν μπορεί να επιδεικνύεται οποιαδήποτε ανοχή σε σχέση με τη βία κατά των γυναικών. Τα κοινοβούλια, υπέδειξε, διά της θέσπισης νομοθεσιών που προάγουν τα δικαιώματα των γυναικών και της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα του νομοθετικού πλαισίου σε εθνικό επίπεδο και τη θέση των γυναικών στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή. Επιπλέον, τόνισε, τα κοινοβούλια ασκώντας τον κοινοβουλευτικό έλεγχο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, ασκούν την επιρροή τους προς τις Κυβερνήσεις, ώστε αυτές να μην αποκλίνουν από τις διεθνείς συμβατικές τους υποχρεώσεις.
 
Συναφώς, ανέφερε η κα Κυριακίδου, η Κύπρος έχει υπογράψει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πάταξη της βίας κατά των γυναικών. Η επικύρωση της αναμένεται να τροχοδρομηθεί μόλις   ξεπεραστούν κάποια εναπομείναντα θέματα που αφορούν σε επιμέρους πτυχές της Σύμβασης. Είναι σημαντικό σημείωσε, οι νομοθεσίες που ψηφίζονται να μπορούν να εφαρμοστούν, γι’ αυτό και η προεργασία που γίνεται στην Κύπρο προκειμένου να υιοθετηθεί η εν λόγω Σύμβαση είναι εξαιρετικής σημασίας. Η Σύμβαση, εξήγησε, περιλαμβάνει όλο το φάσμα της βίας που υφίστανται οι γυναίκες και καλύπτει, μεταξύ άλλων, την πρόληψη του φαινομένου, τη δίωξη των θυτών και τη στήριξη και αποζημίωση των θυμάτων.
 
Η βία κατά των γυναικών, πρόσθεσε η κα Κυριακίδου, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις πολλαπλές ανισότητες που υφίστανται οι γυναίκες. Συνεπώς, είναι καθήκον μας, είπε καταλήγοντας η κα Κυριακίδου, να θεσπίσουμε μηχανισμούς που θα αξιολογούν την πρόοδο που έχουμε σημειώσει όσον αφορά στη ισότητα των φύλων και να παρεμβαίνουμε εκεί που μπορούμε, ώστε οι γυναίκες να είναι σε θέση να διαπρέψουν σε όλους τους τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής.