16/3/16

Σειρά επαφών με Πανεπιστήμια για τη μείωση της θητείας και δυνατότητες σπουδών επαγγελματιών οπλιτών

Σειρά επαφών με Πανεπιστήμια για τη μείωση της θητείας
και δυνατότητες σπουδών επαγγελματιών οπλιτών


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαίδης είχε σήμερα συνάντηση με τις πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο πλαίσιο κύκλου επαφών για ενημέρωση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων  σε σχέση με την απόφαση για μείωση  της στρατιωτικής θητείας. Κατά τις επαφές αυτές ο Υπουργός Άμυνας ενημερώνει τόσο για την αποδέσμευση των εθνοφρουρών της 15Β ΕΣΣΟ νωρίτερα, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2017, όσο και για τα κίνητρα που προωθεί το Υπουργείο για δυνατότητες σπουδών σ’ ό,τι αφορά τους επαγγελματίες οπλίτες. Σημειώνεται ότι όλα τα Πανεπιστήμια έχουν μέχρι στιγμής ανταποκριθεί θετικά ως προς και τους δυο αυτούς άξονες.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, ο Υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε τον Πρύτανη και τις Αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου για την άμεση ανταπόκριση σε σχέση με την απορρόφηση των εθνοφρουρών που θα απολυθούν τον Ιανουάριο αλλά και για το ενδεχόμενο προσφοράς καλοκαιρινών μαθημάτων, έτσι ώστε οι εθνοφρουροί που θα απολυθούν τον ερχόμενο Ιανουάριο να κερδίσουν ουσιαστικά πλήρως και την ακαδημαϊκή χρονιά 2016-2017.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε επίσης ανασκόπηση της μέχρι σήμερα συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου στο πλαίσιο του υπογραφέντος μνημονίου. Ο Υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε, το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη συνεργασία του στη θεσμοθέτηση της μεταπτυχιακής υποτροφίας στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, εις μνήμην του τέως Υπουργού Άμυνας, αείμνηστου Τάσου Μητσόπουλου. Η υποτροφία αυτή, που ευγενώς παραχώρησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου   είναι ανοιχτή για όλα τα στελέχη της Ε.Φ.

Στην συνέχεια, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο που διοργανώθηκε τον περασμένο Απρίλιο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο απευθυνόταν σε στελέχη της Ε.Φ. και επικεντρώθηκε στους τομείς της άμυνας, των διεθνών σχέσεων και της διπλωματικής ιστορίας.
 
Όπως σημείωσε ο Υπουργός, από φέτος, η επιμόρφωση των στελεχών της Ε.Φ. αλλά και του προσωπικού του Υπουργείου Άμυνας μπαίνει σε νέα βάση με τη σύσταση της Ακαδημίας Ασφάλειας, Άμυνας και Διαχείρισης Κρίσεων, για τη λειτουργία της οποίας προσβλέπει στη συνεργασία με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και ειδικότερα το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η Ακαδημία θα συμμετέχει στο δίκτυο ακαδημιών του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας και θα προσφέρει τακτικά προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, όπως επίσης και εξειδικευμένα, εντατικά προγράμματα σε σχετικούς τομείς, όπως η αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και τα θέματα κυβερνοασφάλειας.

Ο κ. Υπουργός έκανε επίσης εκτενή αναφορά στο τομέα της αξιοποίησης δυνατοτήτων ευρωπαϊκής χρηματοδότησης σ’ ό,τι αφορά ερευνητικά προγράμματα που άπτονται του τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας, ανέφερε, έχει ήδη επιλέξει δυο εθνικές προτάσεις προγραμμάτων έρευνας και τεχνολογίας, οι οποίες υποβλήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, μέσω του Υπουργείου, για διεκδίκηση χρηματοδότησης από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία. Οι προτάσεις αφορούν σε προγράμματα έρευνας και τεχνολογίας διττής χρήσης (dual-use). Πρόκειται δηλαδή για προγράμματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς και μη-στρατιωτικούς σκοπούς, όπως για παράδειγμα δορυφορικές επικοινωνίες ή πληροφοριακά συστήματα.