23/3/16

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας στην τελική εκδήλωση του «Εθνικού Σχολικού Διαγωνισμού για Ευρωπαϊκά Θέματα»

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας στην τελική εκδήλωση
του «Εθνικού Σχολικού Διαγωνισμού για Ευρωπαϊκά Θέματα»

 
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση, που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της διεξαγωγής της τελικής φάσης του «Εθνικού Σχολικού Διαγωνισμού 2015-2016 για Ευρωπαϊκά Θέματα», και της συνακόλουθης βράβευσης των δύο Λυκείων που θα διακριθούν ενώπιόν μας. Την τελετή συνδιοργανώνουν η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Ο φετινός Εθνικός Σχολικός Διαγωνισμός έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την ενημέρωση των νέων μας για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις βασικές αξίες και αρχές στις οποίες εδράζεται, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ενεργό πολιτότητα, τον πολιτισμό, την ποικιλομορφία, την πολυπολιτισμικότητα, καθώς και την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Οι μαθητές μας, με αφορμή τον Διαγωνισμό, προβληματίστηκαν και άσκησαν την κριτική τους σκέψη, ως ενεργοί πολίτες, γύρω από όλα αυτά τα καίρια θέματα, στα οποία το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αποδίδει ιδιαίτερη σημασία. Επιπρόσθετα, ο Διαγωνισμός αποτέλεσε μια πολύτιμη εμπειρία, που βοήθησε τους συμμετέχοντες να αντιληφθούν τις διαδικασίες του τρόπου λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της σημασίας των ευρωπαϊκών πολιτικών αποφάσεων στην καθημερινή μας ζωή. Είχαν  επίσης την ευκαιρία μέσα από το διαγωνισμό αυτό να ενημερωθούν για χρήσιμα και ωφέλιμα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το Erasmus+, στα οποία έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και οι ίδιοι.  

Αναφερόμενος στους στόχους του φετινού Εθνικού Σχολικού Διαγωνισμού, δεν θα μπορούσα βέβαια να προσπεράσω τις δύσκολες στιγμές που βιώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, μετά τις χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Η Κυπριακή Δημοκρατία   καταδικάζει απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έπληξαν την πρωτεύουσα της Ευρώπης. Αυτές τις δύσκολες στιγμές, οι σκέψεις μας είναι στα αθώα θύματα των επιθέσεων και στους οικείους τους. Οι αξίες, οι αρχές και ο πολιτισμός μας δεν πρέπει   να υποκύψουν στην τρομοκρατία. Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι στη μάχη κατά του μίσους, του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας. Ευελπιστώ ότι οι εργασίες και οι εκπαιδευτικές ημερίδες, που διοργανώνονται και σχετίζονται με την αξία και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ενωμένη Ευρώπη, δίνουν την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές μας να ενημερωθούν, αλλά και να προβληματιστούν ουσιαστικά για τα πιο πάνω.

Με την ευκαιρία εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την άριστη συνεργασία που αναπτύσσουν διαχρονικά με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διοργάνωση σεμιναρίων επιμόρφωσης για μαθητές και εκπαιδευτικούς, την προκήρυξη σχολικών διαγωνισμών, τη διοργάνωση επισκέψεων στο Σπίτι της Ευρώπης, αλλά και τη διοργάνωση επισκέψεων μαθητών στη Σύνοδο της Ευρωβουλής των Νέων, γνωστή ως EUROSCOLA, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Επιθυμώ ακόμα να συγχαρώ τις ομάδες των μαθητών, των Λυκείων Αρχ. Μακαρίου Γ’ Λάρνακας, Λατσιών, Απ. Λουκά Κολοσσίου και Αγ. Χαραλάμπους Έμπας, που αναδείχθηκαν στους επαρχιακούς διαγωνισμούς και κατάφεραν, μέσα από ένα σύνολο 33 σχολείων, να φτάσουν στον τελικό. Και μόνο το γεγονός αυτό, ανεξάρτητα της διάκρισης και της βράβευσης των σχολείων, είναι άξιο επαίνου. Συγχαρητήρια αξίζουν και στις Διευθύνσεις των Λυκείων, καθώς και στους εκπαιδευτικούς, που συντόνισαν και στήριξαν τη συμμετοχή των μαθητών τους σε αυτήν την προσπάθεια.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω σε όλα τα παιδιά τις πιο θερμές μου ευχές για κάθε επιτυχία, με την προτροπή να συνεχίσετε να εργάζεστε με υπευθυνότητα, αφοσίωση, υπομονή και επιμονή, επιδιώκοντας πάντα την πρόοδο και την προκοπή.