17/3/16

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΚΕΛ-ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΙΣΙΑΟΥΛΗ

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΚΕΛ-ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΙΣΙΑΟΥΛΗ
ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ – 17.3.2016

Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε τη σημερινή μέρα πολύ σημαντική για τους ασθενείς διότι άρχισε η συζήτηση για νομοθετική ρύθμιση ενός πάγιου αιτήματος που χρόνια ζητούσαν, τη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων. 
Η πρόταση νόμου της συναδέλφου Στ. Κυριακίδου, προτείνει τη θεσμοθέτηση της διαβούλευσης εκπροσώπου της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων, με κάθε υπηρεσία, πριν πάρει αποφάσεις για θέματα που τους αφορούν.
Εμείς ως ΑΚΕΛ, πιστεύουμε ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει όχι μόνο για τη θεσμοθέτηση της διαβούλευσης αλλά και για τη συμμετοχή τους στα Διοικητικά Συμβούλια των Κέντρων Λήψης Αποφάσεων για θέματα που αφορούν τους ίδιους τους ασθενείς.  Προϋπόθεση υιοθέτησης αυτής της πρότασης νόμου είναι η αναγκαία εκπαίδευση των ασθενών για να μπορούν σφαιρικά, αντικειμενικά και  δίχως συναισθηματισμούς να παίρνουν αποφάσεις.  Ως πρώτο στάδιο οι ίδιοι βλέπουν απαραίτητη τη συμμετοχή τους στην Επιτροπή Φαρμάκων, στο Δ.Σ. του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και στα Δ.Σ. των αυτόνομων δημοσίων νοσηλευτηρίων όταν δημιουργηθούν.