7/3/16

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ


Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών
στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, μιλώντας σήμερα στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο», στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Δημάρχου Πάφου κ. Φαίδωνα Φαίδωνος, ο οποίος ανέφερε ότι οι συμβάσεις για το ΧΥΤΑ Πάφου και το ΧΥΤΥ Λάρνακας δεν συνήφθεισαν υπό καθεστώς διαφάνειας και ότι το σκάνδαλο στο ΧΥΤΥ Κόσιης είναι κατά πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό του ΧΥΤΑ Πάφου όσον αφορά στα χρήματα του Δημοσίου που χάθηκαν.

Ο κ. Χάσικος είπε χαρακτηριστικά: «Αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε τους Δήμους και τις κοινότητες σε σχέση με τα σκουπίδια και αυτό δεν μπορεί να σταματήσει,   λόγω του ότι θα βρωμίσει και η Πάφος και η επαρχία Λάρνακας και η επαρχία Αμμοχώστου. Επίσης, υπάρχει και μέγα θέμα για τη Λευκωσία. Άρα πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο θέμα, το οποίο καλούμαστε σήμερα να διαχειριστούμε. Βεβαίως όλα αυτά σήμερα είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Γεωργίας, αλλά, όπως είπα επανειλημμένα, η Κυβέρνηση είναι μία. Πρέπει να διαχειριστούμε αυτήν την «κρίση»   όπως εξελίσσεται».

Ο κ Υπουργός πρόσθεσε: «Υπενθυμίζω το θέμα του Κοτσιάτη, που και από εκεί πρέπει να φεύγουν σκουπίδια και να πηγαίνουν προς Κόσιη. Την ίδια στιγμή ο εργολάβος διερευνάται και για την Πάφο και για την Κόσιη, γιατί από ό,τι φαίνεται δεν θα μείνει ανέπαφη η Κόσιη. Πρέπει να διερευνηθεί ποιοι έχουν ευθύνη και πρέπει να συλληφθούν, και σε ποιο βαθμό έχουν ευθύνη.   Το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να φροντίσει οι Δήμοι, οι κοινότητες, ο Κύπριος πολίτης γενικά να μην έχει πρόβλημα με τα σκουπίδια. Μόλις τύχουμε ενημέρωσης από τον Γενικό Εισαγγελέα πρέπει να χειριστούμε το θέμα άμεσα».

Κληθείς να απαντήσει αν οριστικοποιήθηκε αυτή η συμφωνία για το ΧΥΤΥ της Κοσιης από τη στιγμή που δεν υπογράφτηκε, ο κ. Χάσικος είπε:  «Υπενθυμίζω και πάλι. Υπήρξε ένα αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) με τον εργολάβο. Κατά παράκληση της Επιτροπής παρενέβη ο Πρόεδρός της, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Ελεγκτή. Τη σκυτάλη τώρα κρατεί η ΚΕΑΑ που από ό,τι φαίνεται ούτε υπέγραψε ούτε θα υπογράψει άμεσα αυτήν τη σύμβαση. Θα υπέγραφε ουσιαστικά το Συμβούλιο Διαχείρισης της Κόσιης και όχι η ΚΕΑΑ. Τα Συμβούλια διαχειρίζονται αυτά τα θέματα. Το ίδιο και στην Πάφο. Ούτε η Επιτροπή, ούτε ο Υπουργός. Αντιλαμβάνεστε όλα αυτά αποτελούν ανατροπές. Εμείς εν πάση περιπτώσει ως Υπουργείο Εσωτερικών από τη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου είχαμε δεσμευτεί για διεξαγωγή έρευνας. Μετά από λίγο χρονικό διάστημα ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η έρευνα. Ήταν μια ανεξάρτητη διοικητική έρευνα η οποία κατέληξε σε πορίσματα. Αυτά τα πορίσματα, μεταξύ άλλων, ανέφεραν χωρίς αμφιβολία ότι εδώ υπάρχει το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών και πειθαρχικών αδικημάτων, για τις πολιτικές ευθύνες. Υπήρξαν άμεσες και κορυφαίες πολιτικές ευθύνες. […] Ουδείς ανέλαβε την ευθύνη από τους τότε κυβερνώντες.

Ερωτηθείς για ποιο πράγμα υπήρχαν αυτές οι κορυφαίες πολιτικές ευθύνες είπε: «Για το γεγονός ότι ήταν μια σύμβαση ετεροβαρής. Όφειλε η τότε διακυβέρνηση να λάμβανε τα μέτρα της. Υπογράφτηκε η συμφωνία για την Κόσιη το 2007 επί Κυβέρνησης Παπαδόπουλου. Της Πάφου ήταν προγενέστερη.

 Όταν πήγα εγώ στο Υπουργείο ζήτησα και δρομολογήσαμε και έγινε ανεξάρτητη   διοικητική έρευνα, η οποία κατέδειξε ότι υπήρχε ενδεχόμενο διάπραξης πολιτικών, ποινικών και πειθαρχικών αδικημάτων. Οι πολιτικές ευθύνες δεν χρειάζεται διοικητική έρευνα για να διαφανούν- έβγαζαν μάτι-   και απόδειξη τούτου είναι η διαφορά του τι κατέδειξε μέσα από την προσφορά να παίρνει ο εργολάβος με το τι καταλήξαμε μέσα από τη διαπραγμάτευση να πληρώνεται ο εργολάβος- που σήμερα φτάσαμε στο 39,90 [ευρώ ανά τόνο] από τα 75 που όπως φαίνεται είναι κι αυτά πολλά.   Όλα αυτά τα στείλαμε εμείς στον Γενικό Εισαγγελέα. Ο Γενικός Εισαγγελέας μας απάντησε   πριν από κάποιους μήνες γραπτώς, αφού κρατούσε την υπόθεση για ενάμιση χρόνο, ότι δεν βρίσκει κάτι. Διέταξε και αστυνομική έρευνα, η οποία δεν κατέληξε κάπου. Και μετά από δίκες μου πιέσεις επανέλαβε την έρευνα. Φαίνεται ότι σήμερα βρήκε κάποια νεότερα [στοιχεία]. Να πω ότι δεν αφορά κανένα από τους σημερινούς υπηρετούντες στο Υπουργείο Εσωτερικών, γιατί αυτοί που διαχειρίζονται σήμερα τα θέματα αυτά δεν ήταν τότε που έγιναν αυτές οι συμβάσεις, ούτε η μια [σύμβαση] ούτε η άλλη».