16/3/16

Χαιρετισμός του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κ. Κ. Πετρίδη κατά τη συνέντευξη Τύπου για τη Μεταρρύθμιση Δημόσιας Υπηρεσίας

Χαιρετισμός του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κ. Κ. Πετρίδη κατά τη συνέντευξη Τύπου για τη Μεταρρύθμιση Δημόσιας Υπηρεσίας


«Ανοικτά Δεδομένα - Τα στοιχεία του δημοσίου στη διάθεση
 των Πολιτών και των Επιχειρήσεων»

Τον  περασμένο Νοέμβριο, σε εργαστήριο που είχε διοργανωθεί για ενημέρωση των δημόσιων λειτουργών για την ανάγκη ανοικτής διάθεσης δημόσιων δεδομένων στους πολίτες, στη διαδικτυακή πύλη προσφέρονταν περίπου 120 σύνολα δεδομένων από 10 μόνο φορείς του δημοσίου.

Τονίστηκε ότι αποτελούσε μεταρρυθμιστικό στόχο της Προεδρίας η όσον το δυνατό πιο γρήγορη αύξηση των διαθέσιμων ανοικτών δεδομένων. Για λόγους διαφάνειας, λογοδοσίας και ανάπτυξης.

Σήμερα, τέσσερις μήνες μετά, η διαδικτυακή πύλη φιλοξενεί πέραν των 450 συνόλων δεδομένων από 50 φορείς του δημοσίου.

Σε μερικούς μήνες, ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.000.

Τι είναι αυτά τα δημόσια δεδομένα;

Είναι τα στοιχεία, έγγραφα, πληροφορίες και οποιαδήποτε άλλα δεδομένα   κατέχει ο δημόσιος τομέας, και τα οποία πρέπει να είναι διαθέσιμα, προσβάσιμα και ανοικτά στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα ερευνητικά κέντρα για περαιτέρω χρήση και αξιοποίηση. Στην καθημερινότητα μας, αυτά τα δημόσια δεδομένα είναι πηγές πληροφόρησης.

Γιατί πρέπει να είναι ανοικτά και προσβάσιμα στους πολίτες;

·        Διαφάνεια: εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη δημόσια διοίκηση και το κράτος – ο πολίτης έχει το δικαίωμα της πληροφόρησης,
·        Λογοδοσία: των δημόσιων φορέων στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης,
·        Επιχειρηματικότητα: Αποτελούν πρώτη ύλη που μπορεί να αξιοποιηθεί από πολίτες, δημοσιογράφους, επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα για να αναπτυχθούν υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας σε τομείς όπως το εμπόριο, οι υποδομές, ο τουρισμός, η παροχή υπηρεσιών, κλπ (π.χ. εφαρμογές σε κινητά, συστήματα πλοήγησης αυτοκινήτων, πληροφόρηση για υπηρεσίες ή τιμές για παράδειγμα πρατήρια βενζίνης, είτε ακόμα ως κόμβοι νομικής πληροφόρησης, όπως αυτοί του CyLaw και της Leginet που παραθέτουν νομοθεσίες σε ενοποιημένη μορφή).   Ο κατάλογος παραδειγμάτων για το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα που παράγει ο δημόσιος τομέας είναι ανεξάντλητος καθώς και το εύρος της οικονομικής δραστηριότητας το οποίο θα μπορούσα να αναπτυχθεί,  
·        Αποτελεσματικότητα δημόσιου τομέα: Μπορεί να αυξηθεί περιορίζοντας το κόστος της λειτουργίας του, μέσω της αξιοποίησης δημόσιων δεδομένων που παράγουν/συλλέγουν άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, στις οποίες μέχρι σήμερα δεν είχε πρόσβαση.

 Που τα βρίσκουμε?

Τα διαθέσιμα Δημόσια Δεδομένα τα οποία προσφέρονται για περαιτέρω αξιοποίηση, σε ένα μοναδικό σημείο πρόσβασης, στην Εθνική Διαδικτυακή Πύλη Ανοικτών Δεδομένων www.data.gov.cy.

Πως λειτουργεί η διαδικτυακή Πύλη;

Ένας επισκέπτης της διαδικτυακής πύλης μπορεί σήμερα να αναζητήσει και να κατεβάσει σύνολα δεδομένων υπό διάφορες μορφές:

·        υπό τη μορφή στατιστικών, όπως για παράδειγμα στατιστικά που αφορούν στην απασχόληση, την οικονομία ή τις άδειες ασθενείας των δημοσίων υπαλλήλων,
·        υπό τη μορφή χαρτών σε μορφότυπους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με υπόβαθρο τους χάρτες της Google, όπως για παράδειγμα χάρτες που αποτυπώνουν εκδρομικούς χώρους, μονοπάτια της   φύσης, μεταλλεία, λατομεία κλπ,
·        υπό τη μορφή μητρώων, όπως για παράδειγμα το μητρώο σεισμών από το 1900 και εντεύθεν, καθώς και μια μεγάλη συλλογή άλλων πληροφοριών, η οποία εμπλουτίζεται καθημερινά με νέα σύνολα δεδομένων.

 Παραδείγματα διαθέσιμων στοιχείων

Στοιχεία για τον καιρό, οικονομικοί δείκτες, χάρτες και άλλα λεπτομερή γεωγραφικά δεδομένα, στοιχεία αναφορικά με σεισμούς, κλίμα, στοιχεία για επιθεωρήσεις σε χώρους εργασίας, για παράνομη απασχόληση, για εργατικά ατυχήματα, άλλα στατιστικά στοιχεία, στοιχεία για τον τουρισμό, στοιχεία για την εκπαίδευση, άδειες ασθενείας δημοσίων υπαλλήλων, κλπ.

Πως προχωρούμε;

Η προσπάθεια δεν τελειώνει εδώ. Χρειάζεται πολλή δουλειά, συντονισμός και καθοδήγηση μεγάλου αριθμού τμημάτων και υπηρεσιών του δημοσίου και δημοσίων υπαλλήλων. Χρειάζεται επίσης η διασφάλιση της ποιότητας των στοιχείων. Το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού εργάζεται εντατικά για αυτή τη μεταρρύθμιση. Είμαστε όμως στο σωστό δρόμο. Στο δρόμο της διαφάνειας και της ανοικτής διακυβέρνησης που σέβεται τον πολίτη και δημιουργεί ευκαιρίες. Στόχος μας είναι σταδιακά, όλα τα δεδομένα του δημόσιου τομέα να είναι ανοικτά προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε επεξεργάσιμη μορφή, και σε καλή ποιότητα, για περαιτέρω χρήση, έτσι ώστε στο βαθμό που μας αναλογεί να καταστούμε ανταγωνιστικοί.