28/3/16

Γιορτάζοντας ευρωπαϊκά την εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία μέσω της πρωτοβουλίας 50/50

Γιορτάζοντας ευρωπαϊκά την εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία μέσω της πρωτοβουλίας 50/50

Ε κπαιδευτικοί και εκπρόσωποι από δημόσια κτίρια 13 Ευρωπαϊκών χωρών γιόρτασαν μαζί με 16 συνεργαζόμενους φορείς, τη συμμετοχή τους στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα EURONET 50/50 max -εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία, στο τελικό συνέδριο του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 16 Μαρτίου 2016.
Την Κύπρο εκπροσώπησαν στο συνέδριο εκπαιδευτικοί από δύο σχολεία που συμμετέχουν με επιτυχία στο πρόγραμμα: ο κος Αρίστος Μαρκάκης από το Δημοτικό Σχολείο Επισκοπής και ο κος Χριστόφορος Χριστοφόρου από το Δημοτικό Σχολείου Καϊμακλίου Β’ (ΚΒ), οι οποίοι, μαζί με τους μαθητές τους, επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο στην εφαρμογή του προγράμματος στα σχολεία τους. Μαζί τους ήταν και λειτουργοί του Ενεργειακού Γραφείου Κυπρίων Πολιτών, που είναι ο υπεύθυνος φορέας υλοποίησης του προγράμματος EURONET 50/50 max στην Κύπρο.
Η ιδέα της εξοικονόμησης ενέργειας στα σχολεία μέσω της μεθοδολογίας 50/50 ξεκίνησε το 2009 σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες μέσω του προγράμματος Euronet 50/50. H ιδέα είναι απλή: μεγάλο μέρος εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την αλλαγή νοοτροπίας των χρηστών ενός κτιρίου. Έτσι, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γραμματειακό προσωπικό ̶ όλη η σχολική κοινότητα με άλλα λόγια, ρίχνονται στη μάχη της εξοικονόμησης ενέργειας, με πρωταρχικό όπλο την υιοθέτηση συμπεριφορών που εξοικονομούν ενέργεια. Το κάθε σχολείο συγκροτεί την Ενεργειακή Ομάδα του, η οποία αποτελείται κατά κύριο λόγο από μαθητές και αποτελεί την κινητήριο δύναμη του προγράμματος. Ακολουθώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία και εννέα απλά βήματα, τα μέλη της Ενεργειακής Ομάδας αναλαμβάνουν να ερευνήσουν την κατανάλωση ενέργειας στο σχολείο τους και κυρίως να ευαισθητοποιήσουν και να εμπλέξουν στο πρόγραμμα όλη τη σχολική κοινότητα. Στο τέλος, υπολογίζεται η εξοικονομούμενη ενέργεια και κατ’ επέκταση το εξοικονομούμενο χρηματικό ποσό και το 50% του ποσού αυτού επιστρέφεται στο σχολείο από τη σχολική εφορεία, που επωμίζεται τις ενεργειακές δαπάνες του σχολείου και το υπόλοιπο 50% αποτελεί καθαρή εξοικονόμηση ενέργειας για τη σχολική εφορεία.
Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του προγράμματος δικαίωσαν εταίρους και σχολεία: 40 από τα 58 σχολεία που συμμετείχαν κατάφεραν να εξοικονομήσουν συνολικά 1.100 MWh και περισσότερα από 85.000 ευρώ. Το πρόγραμμα EURONET 50/50 βραβεύτηκε με το «Sustainable Energy Europe Award 2013» στην κατηγορία Εκπαίδευση.
Η επέκταση του προγράμματος ήταν αναμενόμενη και έτσι τον Απρίλιο του 2013 ξεκίνησε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EURONET 50/50 max, με τη φιλοδοξία να εφαρμοστεί η μεθοδολογία 50/50 σε ακόμη περισσότερα σχολεία. Έτσι μαθητές και εκπαιδευτικοί από 500 σχολεία σε 13 ευρωπαϊκές χώρες μαθαίνουν και ευαισθητοποιούνται για τις κλιματικές αλλαγές και το ενισχυμένο φαινόμενο του θερμοκηπίου, φιλοδοξούν να εξοικονομήσουν ενέργεια στο σχολείο τους και να αποτελέσουν μέρος της συλλογικής προσπάθειας για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το πρόγραμμα EURONET 50/50 max στοχεύει επίσης τη διάδοση της μεθοδολογίας 50/50 σε 48 άλλα δημόσια κτίρια.
Με το τελικό συνέδριο στις Βρυξέλλες επισφραγίστηκε η επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος EURONET 50/50 max. Οι παρευρισκόμενοι πληροφορήθηκαν για τα αποτελέσματα του προγράμματος και για επιτυχημένα παραδείγματα εξοικονόμησης ενέργειας σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια που είναι μέλη του δικτύου 50/50. Η συζήτηση σε ομάδες που ακολούθησε έδωσε την ευκαιρία στους συνέδρους να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες με θέμα διάφορες πτυχές της ενεργειακής εκπαίδευσης σε χρήστες διαφορετικών κτιρίων. Στο χώρο του συνεδρίου φιλοξενούνταν έκθεση με εκπαιδευτικό υλικό που αναπτύχθηκε από τα σχολεία στα πλαίσια του προγράμματος EURONET 50/50 max.
Π αράλληλα, στις 16-17 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε η τελική συνάντηση των εταίρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι τελικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα EURONET 50/50 max, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ευφυής ενέργεια για την Ευρώπη» τελειώνει επίσημα τον Απρίλιο και τότε θα ανακοινωθούν και τα τελικά αποτελέσματα της προσπάθειας των εμπλεκόμενων σχολείων και των άλλων δημόσιων κτιρίων.
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών, στα τηλέφωνα: 22667716/22667726 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος http://euronet50-50max.eu/.