24/3/16

Ανακοίνωση του ΑΚΕΛ για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Ανακοίνωση του ΑΚΕΛ για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821


Τιμούμε σήμερα την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821. Τιμούμε την επανάσταση του ελληνικού λαού το 1821, που οδήγησε στην αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού και στη δημιουργία του Ελληνικού κράτους.
Ο κυπριακός λαός αγωνιζόμενος για τη δική του ελευθερία ενάντια στην κατοχή και για επανένωση της πατρίδας μας, εμπνέεται από τα ιδανικά του Εικοσιένα και αντλεί δύναμη από τις αξίες που ανάδειξε ο μεγάλος εκείνος ξεσηκωμός. Όπως τότε, έτσι και σήμερα εμπνεόμαστε από τα ιδανικά της ελευθερίας, του αγνού πατριωτισμού και της δημοκρατίας. Όπως τότε, έτσι και σήμερα η πίστη στις δυνάμεις του λαού μας αποτελεί το στέρεο θεμέλιο του δικού μας αντικατοχικού αγώνα. Το 1821 διδάσκει ότι ο αγώνας για την ελευθερία είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον αγώνα για τη δημοκρατία και την πρόοδο. Η δημοκρατία και η κοινωνική πρόοδος δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για την επιτυχία ενός απελευθερωτικού αγώνα. Αντίθετα αν τα εγωιστικά συμφέροντα των λίγων τεθούν πάνω από το κοινό καλό, οι αγώνες για ελευθερία οδηγούνται σε περιπέτειες.
Ο δρόμος για δίκαιη υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού μέσα από το διάλογο στο πλαίσιο του ΟΗΕ παραμένει δύσκολος και ανηφορικός. Είναι όμως ο μόνος εφικτός δρόμος για την επίτευξη λύσης και για τη διασφάλιση ενός ευτυχισμένου μέλλοντος για όλους τους Κυπρίους.
Με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου το ΑΚΕΛ απευθύνει εγκάρδιο χαιρετισμό στον αδελφό ελληνικό λαό και θερμές ευχές για ειρήνη και ασφάλεια, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα και την αμέριστη συμπαράστασή μας στον  αγώνα που διεξάγουν σήμερα ηγεσία και λαός για ανατροπή των υφιστάμενων μνημονιακών δεδομένων. Εκφράζουμε ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη για τη συμπαράσταση και βοήθεια της κυβέρνησης, του πολιτικού κόσμου και ολόκληρου του ελληνικού λαού προς την αγωνιζόμενη για τη δικαίωση της Κύπρο.
24/03/2016