7/3/16

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Γιώργου Παμπορίδη στη συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού 2016

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Γιώργου Παμπορίδη


Χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνεται από το Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, η οποία είναι αφιερωμένη στα παιδιά και δίδει έμφαση στην πρόληψη των νεφρικών παθήσεων.  

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένα στα δέκα άτομα εκτιμάται ότι πάσχει από κάποιας μορφής νεφρική βλάβη. Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο περίπου 250,000 νέες διαγνώσεις αφορούν σε Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια.

Η νεφρική νόσος μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά με πολλούς τρόπους, από καταστάσεις που είναι εύκολα θεραπεύσιμες έως και άλλες που μπορεί να είναι απειλητικές για την ποιότητα αλλά και τη διάρκεια της ζωής τους.

Η πλειοψηφία των παιδιών με νεφρική νόσο οδηγείται στο τελικό στάδιο της νεφρικής ανεπάρκειας όταν ενηλικιωθούν, με αποτέλεσμα η μόνη λύση θεραπείας τους να είναι η μεταμόσχευση νεφρού.

Για αναστροφή των αρνητικών αυτών αποτελεσμάτων, έχουμε ευθύνη να δράσουμε έγκαιρα και οργανωμένα. Βασική παράμετρος προς επίτευξη του στόχου αποτελεί η κατάλληλη εκπαίδευση των ίδιων των παιδιών, των γονέων και του κοινού γενικότερα. Κλειδί επιτυχίας είναι η καθιέρωση ενός υγιεινού τρόπου ζωής για τα παιδιά, αρχίζοντας από τη γέννησή τους και συνεχίζοντας μέχρι την ενηλικίωση.

Βεβαίως, οι σημερινές τεχνολογικές επιτεύξεις στον τομέα αντιμετώπισης της χρόνιας νεφρικής νόσου έχουν βοηθήσει σημαντικά τη διάρκεια και την ποιότητα της ζωής των νεφροπαθών, ενώ η μεταμόσχευση αποτελεί την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια.  

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, το Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων, το οποίο συγχαίρω για την πρωτοβουλία, διοργανώνει τη σημερινή  συνέντευξη Τύπου με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση στο θέμα των μεταμοσχεύσεων.

Η μεταμόσχευση οργάνων είναι πλέον μια καθιερωμένη διεθνής πρακτική και λαμβάνοντας υπόψη το όφελος τόσο για τον ασθενή όσο και την οικογένεια και την ίδια την κοινωνία, είναι η πιο οικονομικά αποτελεσματική. Η έλλειψη μοσχευμάτων αποτελεί ένα μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της δυσαναλογίας μεταξύ των διαθέσιμων οργάνων προς μεταμόσχευση και του αριθμού των ασθενών στις λίστες αναμονής.  

Ως προς την Κύπρο:
  • Επί συνόλου δωρητών οργάνων, Κύπρος είναι η πέμπτη χώρα με 28.5 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε ζώντες δότες. Ταυτόχρονα όμως συγκαταλέγεται μεταξύ των τελευταίων χωρών παγκοσμίως, με 6,47 μεταθανάτιους δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού.  
  • Από το 2011 μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 136 μεταμοσχεύσεις νεφρού, 98 από ζωντανούς δότες και 38 από μεταθανάτιους, μία από τις οποίες αφορούσε ταυτόχρονη μεταμόσχευση νεφρού-παγκρέατος.
  • 57  άτομα βρίσκονται σήμερα σε αναμονή μοσχεύματος νεφρού εκ των οποίων τα 3 αναμένουν επιπρόσθετα και μόσχευμα παγκρέατος.    

Το θέμα της μεταμόσχευσης αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά άλματα στον τομέα αυτό, για τα οποία η χώρα μας μπορεί να υπερηφανεύεται.  

Συνοπτικά αναφέρω:
(1) Τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας με την εισαγωγή του «ο περί Αφαιρέσεων και Μεταμοσχεύσεων των Οργάνων Ανθρώπινης Προελεύσεως Νόμος του 2012» και η τροποποίησή του 2014 που διασφαλίζουν την ποιότητα και την ασφάλεια των οργάνων που προορίζονται για μεταμόσχευση.
(2) Την αναβαθμισμένη λειτουργία της Μεταμοσχευτικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου ακολουθούνται βέλτιστες πρακτικές, τόσο όσον αφορά σε θέματα κατανομής οργάνων με τη βοήθεια λογισμικού, θέματα ελέγχου ιστοσυμβατότητας, μεταμοσχευτικής χειρουργικής με εξειδικευμένες τεχνικές, που δεν υπολείπονται αυτών που εφαρμόζονται σε διεθνή κέντρα εμπειρογνωμοσύνης.

Θα έχετε όμως την ευκαιρία να ακούσετε περισσότερα για τα επιτεύγματα του Κέντρου από τους ειδικούς που βρίσκονται σήμερα εδώ. Σημειώνεται ότι άμεσος στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η δημιουργία αυτόνομης Μεταμοσχευτικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Θεωρώ ότι, η ενίσχυση της προσπάθειας για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη δωρεά οργάνων θα πρέπει να είναι ακόμα ένας σημαντικός μας στόχος. Σημαντική παράμετρος για αύξηση του αριθμού δωρητών αποτελούν προωθητικές ενέργειες ευαισθητοποίησης και διαφώτισης όπως η σημερινή, ούτως ώστε να ξεπεραστεί το έλλειμμα ενημέρωσης για τη δωρεά οργάνων και να διαλυθούν τυχόν συγχύσεις, φοβίες, προκαταλήψεις. Ένας τομέας στον οποίο η συνδρομή των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας κρίνεται ως καταλυτική. Σκοπός μας θα πρέπει να είναι η δωρεά οργάνων καταστεί μέρος της συνείδησής μας, με την επίγνωση πως η μεταμόσχευση είναι η συνειδητή επιλογή να δοθεί το δώρο της ζωής.

Το Υπουργείο Υγείας συγχαίρει το Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων και όλους τους συνεργαζόμενους φορείς και επαγγελματίες υγείας για τη σημερινή πρωτοβουλία και θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός   στις προσπάθειές τους.

_______________

Σημ.:     Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του Υπουργού Υγείας, η δρ Χριστίνα Γιαννάκη, Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας.